做緊社工/讀緊社工都可以入黎放低你既負擔 (內有唔咬人社工一名) [2]

1001 回覆
12 Like 48 Dislike

之前個高登post有個巴打好認真咁打左個新手上路出黎
好似係

冇上高登好耐

一年之前喇

佢個檢討認可即係點?
讀明愛hd or degree好?有咩條件限制
感謝各巴絲想救

有degree讀degree
有傳統大學讀傳統大學

其他就睇返registration board 果個list 做人

咩叫有degree讀degree,有傳統大學讀傳統大學
淨係識搞分化,階級,制造學歷歧視
社福界腐敗真係多得你們

點解你會咁認為架呢?
degree同HD 讀既野唔同
做既野唔同

何來學歷歧視?
何來腐敗?

仲有搞分化搞階級有何不可?
定係你其實鐘意共產主義? 佢地唔搞階級唔玩分化架wor
你覺得russia 同埋我地最愛既祖國係咪你想住既地方?

根本就唔關分唔分化事
更加冇咩歧視

如果個位巴打本身已經有條件讀到degree點解唔直接讀

咁講只係叫佢揀佢能力以內最好嘅選擇

除非你覺得AD/HD等如甚至超越degree

DIU,咩事野野覆得快過人,而家你係咪mon 住我先

唔講野又話冇人
打得快過你又話mon post
係你打得多字啫
好難做wo老細

咁人家好落力咁 FOK HER
你無啦啦又FOK HER
咁樣插埋黎有D唔岩規矩嘛

你係老細你係主力
我只係係隔離抽下水啫

比條生路行下好wo

鬼知你咁真心覆佢咁大段野

Diu u la
我份人一向咁認真
Btw 果位絲打快d 浦頭啦
我地未傾完架

點解你會咁認為架呢?
做既野唔同

何來學歷歧視?
何來腐敗?

根本就唔關分唔分化事
更加冇咩歧視

DIU,咩事野野覆得快過人,而家你係咪mon 住我先

你地係唔係同一個人嚟,自己覆自己笑

我地係一個團隊黎
好似係
準備社工但好驚無人請
準備社工但好驚無人請

準備讀社工但好驚無人請

點解你會咁認為架呢?
做既野唔同

何來學歷歧視?
何來腐敗?

根本就唔關分唔分化事
更加冇咩歧視

以前有人講過

又黎社工解密嘅討論
總之現實就有老細會歧視非傳統院校,現實亦都有老細更加欣賞非傳統院校的學生。(因為不同院校教出黎嘅學生有唔同特質,當中正正係班老細想要嘅野)

至於讀hd/ degree就:1. 要睇下你對呢行嘅熱誠,社工唔易做,好多同學讀完hd做保險、做空姐,HD清楚自己啱唔啱做好過嘥咗4年時間 2. 而家愈開愈多社工course,供求問題唔多講啦,僧多粥少,自然競爭大,你自己諗啦
你預左無人請感覺會好少少
而家通街都係人
無人請都唔係剩係呢個行業既事啦
準備社工但好驚無人請

準備讀社工但好驚無人請

點解你會咁認為架呢?
做既野唔同

何來學歷歧視?
何來腐敗?

根本就唔關分唔分化事
更加冇咩歧視

以前有人講過

又黎社工解密嘅討論
總之現實就有老細會歧視非傳統院校,現實亦都有老細更加欣賞非傳統院校的學生。(因為不同院校教出黎嘅學生有唔同特質,當中正正係班老細想要嘅野)

至於讀hd/ degree就:1. 要睇下你對呢行嘅熱誠,社工唔易做,好多同學讀完hd做保險、做空姐,HD清楚自己啱唔啱做好過嘥咗4年時間 2. 而家愈開愈多社工course,供求問題唔多講啦,僧多粥少,自然競爭大,你自己諗啦

講到口水乾,不了
我就唔會歧視學歷低既人
不過我so fat 未搵倒一個好impress 我而又係學歷低既人囉

佢可以係好努力
好熱心
好勤勞
好快手

但唔代表佢做得好

以前有人講過

又黎社工解密嘅討論

講到口水乾,不了
我就唔會歧視學歷低既人
不過我so fat 未搵倒一個好impress 我而又係學歷低既人囉

佢可以係好努力
好熱心
好勤勞
好快手

但唔代表佢做得好

好 我會加油😂
原來我打左so fat
現實係越來越多人Bachelor都唔止仲要讀埋個Master旁身
當然冇話讀完包生仔一定有得紮
但如果大家表現咁高咁大學歷高D可能就係個優勢
而且讀得多對自己嘅practice係有幫助

外國尤其美國要做社工Degree is a must好似係,有記錯勿屌
係得香港仲有咁多非學位社工

係都要爭論HD/AD同Degree邊個好其實係偽命題
正如你都唔會同人爭論中七定中五好
因為根本唔同level
現實係越來越多人Bachelor都唔止仲要讀埋個Master旁身

外國尤其美國要做社工Degree is a must好似係,有記錯勿屌

因為根本唔同level

正正體驗咩叫夏蟲不可語冰
如果你係HD 同學
死都要話HD 好有熱誠老師好好好practical 的話
記得你唔讀degree 既原因
非不為也
實不能也

唔好講到咁清高

因為根本唔同level

Between 到而家我都未讀上去

因為根本唔同level

讀啦 升快D ma
不如講下你地覺得唔同院校既學生有咩特色?

因為根本唔同level

讀啦 升快D ma

仲升?不了
能力越大、責任越大
想問下minor教育對做學校社工會唔會有幫助?
依家煩惱緊依樣野,minor教育要讀d好難既野
如果真係一d用都冇咁我唔minor
求解答
求解答

呢個真係唔知喎
反而我有興趣知道教育要讀咩咁難
求解答

呢個真係唔知喎

主要係全班都係教育系既人
實習哂有哂經驗 所以好多野都未必明

唔好問教育
例如正正常常如果多個minor in 心理學...或者輔導學咁去見工會唔會有優勢?
求解答

呢個真係唔知喎

唔好問教育
例如正正常常如果多個minor in 心理學...或者輔導學咁去見工會唔會有優勢?

其實我唔知你咩U 同埋咩類別好難講
In general 我覺得機構唔係好睇呢d minor course
通常都係睇你讀社工就問返社工既野

同埋社工本身都包左psycho counselling related 既理論

我唔睇覺得有好大優勢
我不過你個course 如果出名有minor
人人都讀你唔讀的話反而就會蝕底
讀個社工master
要洗成廿萬

都唔知讀唔讀好
讀個社工master
要洗成廿萬

都唔知讀唔讀好

我無讀
學唔知邊個絲打話
呢d 根本就係學歷歧視

廿萬我拎買車買勞唔好
求解答

呢個真係唔知喎

唔好問教育

其實我唔知你咩U 同埋咩類別好難講
In general 我覺得機構唔係好睇呢d minor course
通常都係睇你讀社工就問返社工既野

同埋社工本身都包左psycho counselling related 既理論

我唔睇覺得有好大優勢
我不過你個course 如果出名有minor
人人都讀你唔讀的話反而就會蝕底

我讀HKU
其實都唔少人係有MINOR既
但如果照你咁睇,讀自己有興趣易拎高GRADE既好過讀MINOR...
同埋我諗住placement選中學,雖然唔算係咩優勢但都算係一種經驗?
有係直接既top-up degree 社工
讀完個high-dip想轉社工有乜方法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞