做緊社工/讀緊社工都可以入黎放低你既負擔 (內有唔咬人社工一名) [2]

1001 回覆
12 Like 48 Dislike
終於追晒post
高登果個我睇住佢開
後尾變左小圈子
呢度好少少

唉,今年master final year
好似無咩學過野就要走咁
可唔可以分享下你地final year嘅情況

咩U
本身係咪讀bsw?

其實placement係最學到野
終於追晒post
高登果個我睇住佢開
後尾變左小圈子
呢度好少少

好似無咩學過野就要走咁

咩U
本身係咪讀bsw?

而且placement係最似social work應該做嘅嘢
現實好撚殘酷
degree唔係社工想問下可以點入行?
呢行壓力大唔大?有無話做邊個field最好?
終於追晒post
高登果個我睇住佢開
後尾變左小圈子
呢度好少少

好似無咩學過野就要走咁

咩U
本身係咪讀bsw?

三大,邊間唔講喇
廢事起底
我本身唔係bsw, 依家係part-time讀
不過一grad就做ngo, 誤打誤撞轉工都係社福界
我淨係做左一次concurrent ja
黎緊block
終於追晒post
高登果個我睇住佢開
後尾變左小圈子
呢度好少少

好似無咩學過野就要走咁

好似開小組咁,當一班人熟絡左後就會形成圈子,諗深一層就覺得好正常。

都係嘅
終於追晒post
高登果個我睇住佢開
後尾變左小圈子
呢度好少少

好似無咩學過野就要走咁

咩U
本身係咪讀bsw?

而且placement係最似social work應該做嘅嘢
現實好撚殘酷

愈接近畢業就愈無信心,本身學野都唔係太叻
想問下讀IVE HD做社工前景如何?

終於追晒post
高登果個我睇住佢開
後尾變左小圈子
呢度好少少

好似無咩學過野就要走咁

咩U
本身係咪讀bsw?

三大,邊間唔講喇
廢事起底
黎緊block

block placement要唔要辭工去做?
係就要小心出完實習要無工開一陣先有工
終於追晒post
高登果個我睇住佢開
後尾變左小圈子
呢度好少少

好似無咩學過野就要走咁

咩U
本身係咪讀bsw?

三大,邊間唔講喇
廢事起底
黎緊block

申請左做attachment
兩個幾月no pay leave
不過你講得啱
實習完左如果無開位我都唔知仲做唔做好
本身只係文職同事
終於追晒post
高登果個我睇住佢開
後尾變左小圈子
呢度好少少

好似無咩學過野就要走咁

咩U
本身係咪讀bsw?

三大,邊間唔講喇
廢事起底
黎緊block

申請左做attachment
兩個幾月no pay leave
不過你講得啱
實習完左如果無開位我都唔知仲做唔做好
本身只係文職同事

到時再慢慢轉工囉
儲定D穀種先啦

1. 讀degree/俾non-social work degree 人士讀既master of social work courses

2. 行行壓力都唔同,返工點都有壓力既

3. 睇你性格,有D人鐘意同小朋友/青少年相處,有D鐘意服務老人家,有D對住痴線佬先揾倒自己,係講你夾咩field instead of 邊個field 最好

bwteen 講錢的話社署最好

1. 讀degree/俾non-social work degree 人士讀既master of social work courses

3. 睇你性格,有D人鐘意同小朋友/青少年相處,有D鐘意服務老人家,有D對住痴線佬先揾倒自己,係講你夾咩field instead of 邊個field 最好

唔該哂巴打

唔該哂巴打

I am not 巴打
But anyway you r welcome~

仲讀緊書嘅時候做義工服務識左個IVE畢業社工,佢搵左1個月左右就有工開,做youth。
不過就談吐佢係好有學識同真心鐘意做社工,所以我覺個機構肯請佢唔係無原因
不過識咁多個社工暫時都剩係得佢係IVE畢業
可能我見識少人眽弱

仲讀緊書嘅時候做義工服務識左個IVE畢業社工,佢搵左1個月左右就有工開,做youth。
不過就談吐佢係好有學識同真心鐘意做社工,所以我覺個機構肯請佢唔係無原因
可能我見識少人
做緊placement

佢地好驚訝我成日去賭場賭錢 佢地好似唔太欣賞

社福界有好多道德L
我係你就唔會講呢D
最好話個個星期特登出街扶公公婆婆過馬路就岩
而家做緊某機構ptsa
本身只係中六畢業 讀過asshole但quit左
有興趣想讀社工
求巴絲們意見
做緊placement

佢地好驚訝我成日去賭場賭錢 佢地好似唔太欣賞

社福界有好多道德L
我係你就唔會講呢D
最好話個個星期特登出街扶公公婆婆過馬路就岩

我以為係澳洲無咁多道德撚

如果我嫖賭飲吹都齊會唔會比人炒 我真係差不多日日都賭錢

你唔講有邊個知?
唔affect你工作表現又點會俾人察覺倒?

就算炒,最多都係你返緊工果陣買波纜/追數追到上中心架者
而家做緊某機構ptsa
有興趣想讀社工
求巴絲們意見

non-ju social work degree/ 其實HD asso courses?
唔係咁熟

可能我見識少人眽弱

唔係見識少,係真係冇人請
而家做緊某機構ptsa
有興趣想讀社工
求巴絲們意見

non-ju social work degree/ 其實HD asso courses?
唔係咁熟

問過相熟社工
佢話明愛 港專最易入
但i大收唔收非本屆dse雞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞