做緊社工/讀緊社工都可以入黎放低你既負擔 (內有唔咬人社工一名) [2]

1001 回覆
12 Like 48 Dislike
又係我 21歲 hd ba科 grad
如果兩條路選一

1.full time sw year1讀4年
2.part time asso 再讀 part time degree 6年

邊樣好d

睇下你有冇咩機會成本囉
例如使唔使賺錢養家、屋企供唔供得起你讀......ETC

假設你係冇負擔又有時間嘅
咁我會建議你讀FT Degree

一來你會輕鬆D可以專心讀書
二來你唔使讀完PT ASSO之後再煩去搵課程
而家PT Degree嘅課程越來越少
兩三後仲有幾多淨無人知
但可以預計個競爭唔會細
如果萬一你報唔到又可能要拖多一兩年

Btw除咗呢兩條路仲有冇其他可能?
例如 Master

推,想問如果ugrad,本科非社工,做左2年野(與社工無關,主要係公營機構做行政);
依家想以社工為終身事業,想問係唔係報FT 社工?
定揀master社工?

求建議,謝謝

兩個我覺得都冇咩問題,邊間收咪讀邊間
不過有好多同學仔都話degree學野會多D,因為始終master 係高一個level既education,可能好多野佢會expect 你識或是教得冇咁仔細

但係聽落當然係master 個名響D

你自己衡量下
16 fg lm
仲未搵到工
16 fg lm
仲未搵到工

點解既?
send 左幾多信?
留個名 吹下水

你好,咩環境? 做野定讀緊??

做緊 諗住轉工
16 fg lm
仲未搵到工

點解既?
send 左幾多信?

之前屋企人有事 去到12月到先正式搵工
夾夾埋埋send 咗廿零三十封到啦
眼見身邊啲朋友都陸陸續續入職
自己本身有興趣嘅field 又好窄 好頹廢
Rsw ww 位都有send
16 fg lm
仲未搵到工

點解既?
send 左幾多信?

廿零三十太少喇
我果陣揾工100都黎緊.......

繼續努力啦
你有個人理由起步遲左都冇計
惟有後天再努力D
留個名 吹下水

做緊 諗住轉工

點解既?
做緊咩位?
咩事唔想做?
留個名 吹下水

做緊 諗住轉工

點解既?
做緊咩位?
咩事唔想做?

個陣都係試下適唔適合自己
第一封信就中左
做落唔抗拒 但唔太大興趣
社署
16 fg lm
仲未搵到工

點解既?
send 左幾多信?

廿零三十太少喇

繼續努力啦
惟有後天再努力D

我呢排都keep住上明報jump 搵 但又好似真係唔多咁 我主要都係搵rehab cd gender 多 可能真係太窄嗰範圍 搵到嗰人好頹
留個名 吹下水

做緊 諗住轉工

點解既?
做緊咩位?
咩事唔想做?

第一封信就中左
社署

有社署都唔做,巴打真係好有夢想wor
16 fg lm
仲未搵到工

點解既?
send 左幾多信?

廿零三十太少喇

繼續努力啦
惟有後天再努力D

我呢排都keep住上明報jump 搵 但又好似真係唔多咁 我主要都係搵rehab cd gender 多 可能真係太窄嗰範圍 搵到嗰人好頹

rehab 通剩都請緊人,冇理由揾唔倒
CD gender 就真係窄少少喇
留個名 吹下水

做緊 諗住轉工

點解既?
做緊咩位?
咩事唔想做?

第一封信就中左
社署

社署有咩好?因為人工高?
16 fg lm
仲未搵到工

點解既?
send 左幾多信?

廿零三十太少喇

繼續努力啦
惟有後天再努力D

同路人 16grad
但估唔到rehab都難搵 我專搵cny都難 一齊加油啦巴打
八卦下社工fg人工有幾多?
同工作量成正比?

14-28 不等
普遍徘徊係18-22 左右,好似係
工作量就見人見智
你鐘意做既就快活不知時日過
唔鐘意就

真係有fg出黎就28架?
咁某d機構既社工二又會唔會都請下fg

有,呢個世界總有有能力冇能力有運冇運既人
六合彩都有人中,why not 區區28K?

但除左社署同HA真係會出28k請aswo外(ha連埋allowance好似成32k...)
仲有機構會用28k請人架咩?

登登登會,但真係會請fg咩
除非異於常人

咩叫登登登

咪燈櫈登囉,好多總理果間囉

係咪歡樂滿乜乜
又係我 21歲 hd ba科 grad
如果兩條路選一

1.full time sw year1讀4年
2.part time asso 再讀 part time degree 6年

邊樣好d

睇下你有冇咩機會成本囉
例如使唔使賺錢養家、屋企供唔供得起你讀......ETC

假設你係冇負擔又有時間嘅
咁我會建議你讀FT Degree

一來你會輕鬆D可以專心讀書
二來你唔使讀完PT ASSO之後再煩去搵課程
而家PT Degree嘅課程越來越少
兩三後仲有幾多淨無人知
但可以預計個競爭唔會細
如果萬一你報唔到又可能要拖多一兩年

Btw除咗呢兩條路仲有冇其他可能?
例如 Master

推,想問如果ugrad,本科非社工,做左2年野(與社工無關,主要係公營機構做行政);
依家想以社工為終身事業,想問係唔係報FT 社工?
定揀master社工?

求建議,謝謝

兩個我覺得都冇咩問題,邊間收咪讀邊間
不過有好多同學仔都話degree學野會多D,因為始終master 係高一個level既education,可能好多野佢會expect 你識或是教得冇咁仔細

但係聽落當然係master 個名響D

你自己衡量下

聽講正常BSW同半途出家嘅MSW差唔多

BTW如果你話好似HKU/CU MSW同SHITTY BSW咁比......
留個名 吹下水

做緊 諗住轉工

點解既?
做緊咩位?
咩事唔想做?

第一封信就中左
社署

社署有咩好?因為人工高?

ASWO係高嘅
SWA就條尾長好多囉
16 fg lm
仲未搵到工

點解既?
send 左幾多信?

廿零三十太少喇

繼續努力啦
惟有後天再努力D

同路人 16grad

我都好少見post 請cny 咁
巴打多唔多回覆同interview?
16 fg lm
仲未搵到工

點解既?
send 左幾多信?

廿零三十太少喇

繼續努力啦
惟有後天再努力D

同路人 16grad

唔多
十月中搵到依家 in得兩間cny
hi all ...
我仲做緊廢青
hi all ...
我仲做緊廢青

SOSAD 可唔可以update 下情況???

點解既?
send 左幾多信?

廿零三十太少喇

繼續努力啦
惟有後天再努力D

同路人 16grad

唔多

除咗cny無其他centre 同field 啱?
我本身都係對CD 同gender 有興趣 但真係太窄 所以先搵埋 rehab
hi all ...
我仲做緊廢青

SOSAD 可唔可以update 下情況???

過年前都見過兩三間rehab 有個都去到sec in 唔知係咪表現得太過直率 高層唔喜歡 最後都冇消息
過完年好多post都有寄 懷疑見fg仲未搵到工 interview都唔約
覺得自己是零

廿零三十太少喇

繼續努力啦
惟有後天再努力D

同路人 16grad

唔多

我本身都係對CD 同gender 有興趣 但真係太窄 所以先搵埋 rehab

實習有冇出過呢d field?

廿零三十太少喇

繼續努力啦
惟有後天再努力D

同路人 16grad

唔多

實習出咗間gender+cd centre
Rehab反而無

同路人 16grad

唔多

實習出咗間gender+cd centre
Rehab反而無

實習冇出過都幾輸蝕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞