做緊社工/讀緊社工都可以入黎放低你既負擔 (內有唔咬人社工一名) [2]

1001 回覆
12 Like 48 Dislike
就出placement表示巧京京

出咩field

未出,下個月先知

其實唔難
輕鬆D 學下野就得

其實多唔多做完placement到你畢業會俾offer你

我係去返placement機構做。
不過所謂offer都係要過interview,你照樣都係要做足準備
不過我覺叫得你伸請多少都對你表現滿意
但相對老細對你都會有期望
初初幾個月唔夠數字成日都好撚驚,而家做到成隻狗咁

我實習兩間中心都有比機會interview
純粹for參考我兩次placement都攞A-,city as so grad
但A-唔代表啲乜,出到黎同placement係兩個世界

我成日覺得啲同事好勁,自己係渣渣
嚟緊想學多少少theory嘢揸手開組

可以去返實習機構做都算唔錯啦
大把人實習A-都搵成幾個月先有工開

Btw咩setting用咩theory開組
好奇想知下

話說見工從來冇機構問我拎過成績表睇,次次淨係睇個學位既證書真好彩

利申:實習分麻麻

我見人第一時間會睇佢成績表SOSAD
因為細分先睇得出一個人既強同弱處
曾盡心盡力幫一個閪老細打工
結果差d前途盡毀
好唔開心

講左少少黎聽下
屌鳩老屎忽,你我都有責

一人部門喪ot 平日平均ot 兩小時
星期六話返半日實情收四-五點
Ot係冇補水嘅
人工低福利差又勁ot頂唔順轉工揾食
好頭好尾交低曬啲嘢last day 後
個閪老細竟然send 封email 俾啲vendor
內容暗示我因某種原因被炒,但明明係遞信加俾足通知
我個行好細,差啲就要轉行....
結果差d前途盡毀
好唔開心

講左少少黎聽下
屌鳩老屎忽,你我都有責

Ot係冇補水嘅

仲要係用我留低嘅contact list send
真係閪到無倫
結果差d前途盡毀
好唔開心

講左少少黎聽下
屌鳩老屎忽,你我都有責

Ot係冇補水嘅

佢有冇professional grade 係身?
如果有既話PORT 9佢啦

Between 老細如果係講埋D 同事實不符既野其實可以向總辦事處作出投訴,並且要求書面答覆........
結果差d前途盡毀
好唔開心

講左少少黎聽下
屌鳩老屎忽,你我都有責

Ot係冇補水嘅

真係閪到無倫

佢都幾得閒
其實咁做嘅目的係咩
結果差d前途盡毀
好唔開心

講左少少黎聽下
屌鳩老屎忽,你我都有責

Ot係冇補水嘅

佢有冇professional grade 係身?
如果有既話PORT 9佢啦

Between 老細如果係講埋D 同事實不符既野其實可以向總辦事處作出投訴,並且要求書面答覆........

佢唔係專業人士
封email 都打得好小心
只係暗示...想告佢誹謗都唔得
結果差d前途盡毀
好唔開心

講左少少黎聽下
屌鳩老屎忽,你我都有責

Ot係冇補水嘅

真係閪到無倫

佢都幾得閒
其實咁做嘅目的係咩

閪到解釋唔到
自問問心無愧
前排轉左份工 依架諗緊將來條路 有冇咩建議 諗整都諗唔到之後點
前排轉左份工 依架諗緊將來條路 有冇咩建議 諗整都諗唔到之後點

可能要講多少少先幫倒你諗sosad
學歷?工作經驗?年資?做緊咩?
聽講今年少左好多社工學位

咁咪好
唔好咁多人爭飯食sosad

Degree Fresh grad 做緊drug
聽講今年少左好多社工學位

咁咪好
唔好咁多人爭飯食sosad

我覺得係之前太多

即係岩岩轉做DRUG 唔知做緊咩??
不過DRUG 不嬲都好hard core
推得過你就叻叻豬架喇~

推得過你就叻叻豬架喇~

唔係呀 工作上冇咩呀 諗緊未來發展咋

推得過你就叻叻豬架喇~

邊有咩未來發展,咪又係日做夜做
俾心機啦

推得過你就叻叻豬架喇~

邊有咩未來發展,咪又係日做夜做
俾心機啦

然後等升職唔知升到幾時
點問一下做elderly 前景如何? 實際又會做D 咩多?

利申: 黎緊讀msw,core想讀gerontology

而家人口老化
呢個field 一定唔憂做

不過個人覺得好悶同無咩挑戰性
如果想逗份糧等死既話其實唔錯
不過對自己有要求既我就唔建議

特別係fg
因為真係可以毫無技巧可言
咩都唔識入到去隨時做壞手勢
點問一下做elderly 前景如何? 實際又會做D 咩多?

利申: 黎緊讀msw,core想讀gerontology

MSW都有core?
係咪HKU
報左港豬 ft hd
希望收
報左港豬 ft hd
希望收

幾時先知結果?
想問讀完msw median salary 有幾多
想問讀完msw median salary 有幾多

又問
SWA 大約14-40 不等
ASWO 大約20-60 不等

睇年資而定
bachelor 或以上可以做SWA/ASWO
其他就只可以做SWA

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞