做緊社工/讀緊社工都可以入黎放低你既負擔 (內有唔咬人社工一名) [2]

1001 回覆
12 Like 48 Dislike
各位有MSW offer既巴絲可唔可簡略講下背景?
下年想報...

同問 我見好多要r啲professor 寫推薦信

唔知係咪無r professor 寫推薦信
In都無得in

大把人係叫老細寫,冇叫professor,都有得in
有無巴絲黎緊9月讀MSW PT
想知準備半工讀既你地正職係做咩 唔知到時HANDLE成點

handle成點?
仆晒街囉 不過永遠死唔去

經歷過全職工+實習+實習功課都支持到,之後冇野難到你
港專pt 入黎揮手

你個名sosad
讀成點? 好玩嘛?

6月出實習
成績都吾差,但教書既老師教得超差

字都唔識寫
吾你老母
港專pt 入黎揮手

你個名sosad
讀成點? 好玩嘛?

6月出實習
成績都吾差,但教書既老師教得超差

點樣教得差? 有無例子講黎聽下

上堂d notes全部都係copy人地d書,d老師會逐隻字讀出黎當教書
每一個sem總會有一科垃圾科逼人讀
Btw後生既老師會比較有心去教,好過d老屎忽

度度都有人係咁教,靠自己啦
各位有MSW offer既巴絲可唔可簡略講下背景?
下年想報...

同問 我見好多要r啲professor 寫推薦信

一個現職社工加求其一個associate幫你寫
邊間都夠入
Morning
如果想做pw個類工, 有無話邊D NGO無咁伏?
見到個網有NGO評分...有無巴絲講下中唔中肯
https://infogr.am/GFMU7sxxysKnTVys
如果想做pw個類工, 有無話邊D NGO無咁伏?
見到個網有NGO評分...有無巴絲講下中唔中肯
https://infogr.am/GFMU7sxxysKnTVys

你個網得8xx 個sample, 點可以作準?
Between 陣間打少少搵NGOs 既準則俾大家聽
雖然都係主觀意見
點搵一份好既NGOs ,我就會咁樣睇
1. 成日請同一個post 既不予考慮,正所謂阿婆走得快,咁高消失率一定有伏
2. 去到interview 果陣留意人地地方,修身齊家治國平天下,自己地方都立立亂,呢間野好打極有限。
3. 揀工作唔剩止揀機構,仲要揀工作性質:睇返點樣岩你,有時工作性質岩,間機構點伏你都可能伏得幾開心
4. 自負盈虧果d 唔好立亂做,做NGOs 惟一好處係夠穩定,自負盈虧果d 搵朝唔得晚既,你做埋我果份。
5. 個人態度。我就人不犯我 我不犯人果種黎,所以我做伏既唔伏既都無咩所謂,中伏又有料既,咪轉工走人囉,唔驚架。
6. 個人主觀感覺,我唔會做紅底機構,個人仲有少少呢方面既骨氣係度。

P. S. 而家入行既人多,垃圾更多,到你搵唔倒工果陣,咩中出一百發萬人輪中米你都要做架啦,right ?

Remember, 要 fullfill 左physical need 先好講原則呀
做左社工都幾年
自己性格毒L 唔太鐘意同人social
有時返工都幾辛苦
做左社工都幾年
有時返工都幾辛苦

咁你覺得做唔做得黎?
有無巴絲黎緊9月讀MSW PT
想知準備半工讀既你地正職係做咩 唔知到時HANDLE成點

handle成點?
仆晒街囉 不過永遠死唔去

經歷過全職工+實習+實習功課都支持到,之後冇野難到你

黎緊9月到我仆街,我依家份工返工返SHIFT,諗緊轉工方便讀書
想問下巴打你覺得係咪一定要返9-6要HANDLE到

想儲D 社福界經驗,了解過WELFARE WORKER 係咪最好既選擇
有無工作緊既巴打比D意見,小弟都係上網搵資料,依行又唔寬唔知依家實際社福界工作岡位係點
等offer 好痛苦
做左社工都幾年
有時返工都幾辛苦

咁你覺得做唔做得黎?

其實無話做唔得既
但會覺得同自己性格好予盾咁
自己本身唔鐘意出聲,但開組搞活動要係咁講野。
其他同事會好enjoy份工,但我又無
仲摸緊自己想點
做左社工都幾年
有時返工都幾辛苦

咁你覺得做唔做得黎?

其實無話做唔得既
仲摸緊自己想點

有無用過任何方法train下自動講野嘅能力
做左社工都幾年
有時返工都幾辛苦

咁你覺得做唔做得黎?

其實無話做唔得既
仲摸緊自己想點

有無用過任何方法train下自動講野嘅能力

咩係自動講野能力
做左社工都幾年
有時返工都幾辛苦

咁你覺得做唔做得黎?

其實無話做唔得既
仲摸緊自己想點

工作同私人生活可以分得開既
辛苦就見仁見智啦
我就覺得還可以
等offer 好痛苦

等緊咩offer

Sw pt hd, 2 月in 左明愛,而家仲未有消息。 之前miss 左cccu interview ,而家有friend 有offer 啦,好葡萄
今年8大soc sci yr2,想grad左讀個msw
想草多d 社福界既經驗,想問而家先開始算唔算慢
同埋點樣可以搵到ngo既part time/intern post
同埋我應該得2nd low,會唔會有影響

假設學費唔係問題,一grad即apply ft msw會唔會大機會d

利申,入大學個陣都好想入bsw,但最後都入唔到
今年8大soc sci yr2,想grad左讀個msw
想草多d 社福界既經驗,想問而家先開始算唔算慢
同埋點樣可以搵到ngo既part time/intern post
同埋我應該得2nd low,會唔會有影響

假設學費唔係問題,一grad即apply ft msw會唔會大機會d

利申,入大學個陣都好想入bsw,但最後都入唔到

而家d 連登仔係咪唔打正字架喇?

Between
1. NGOs 少part time , 通常有都係暑假果陣請helpers, 可以一試
2. 成績當然有影響,不過唔知second low 影響成點,面試標青d 有機會入倒
3. 大把人fresh gard 直接讀msw, 不過聞說有d course 剩係俾讀過社工既人讀,有d 就咩人都讀得,要睇清楚,好似係
等offer 好痛苦

等緊咩offer

Sw pt hd, 2 月in 左明愛,而家仲未有消息。 之前miss 左cccu interview ,而家有friend 有offer 啦,好葡萄

我聽日in明愛 都係pt hd
嗰陣個形式係點
有d咩熱門社會議題應該溫 有個英文筆試
等offer 好痛苦

等緊咩offer

我聽日in明愛 都係pt hd
嗰陣個形式係點

英文筆試,就個社會議題作二三百字文,之後小組interview, 預有一題係英文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞