做緊社工/讀緊社工都可以入黎放低你既負擔 (內有唔咬人社工一名) [2]

1001 回覆
12 Like 48 Dislike
ug soc sci

如果想讀msw 應該揀邊間好?

外國讀係咪貴好多?
有冇咩義工可以介紹下?
想問下社工開組(老人或病人組)係咪有樣叫RO(rhetoric orientation)嘅手法?
例如一開始會叫啲老友記大聲講今日星期幾,幾多號,依家幾點鐘咁
謝謝!
點問一下做elderly 前景如何? 實際又會做D 咩多?

利申: 黎緊讀msw,core想讀gerontology

而家人口老化
呢個field 一定唔憂做

不過個人覺得好悶同無咩挑戰性
如果想逗份糧等死既話其實唔錯
不過對自己有要求既我就唔建議

特別係fg
因為真係可以毫無技巧可言
咩都唔識入到去隨時做壞手勢

姐係做elderly 既 無論點樣 個工作性質都係好類似同冇咩挑戰性? btw, 做elderly 既話薪水會唔會相對較低?

最正既就係人工唔會點低
補充多一點,你自律,有心做既,老人服務都可以好多挑選同難關
但係你HEA做既話,亦都唔會過唔倒骨
所以我先話FG應該試下其他野先
想問下社工開組(老人或病人組)係咪有樣叫RO(rhetoric orientation)嘅手法?
例如一開始會叫啲老友記大聲講今日星期幾,幾多號,依家幾點鐘咁
謝謝!

theory 就唔班門弄斧喇
不過呢樣野係可以幫client 維持時地人既認知
好多老人服務既活動前/後都會做一做
有冇咩義工可以介紹下?

上義工局個網
做到FULL TIME 咁都仲得
ug soc sci

如果想讀msw 應該揀邊間好?

外國讀係咪貴好多?

讀書呢家野唔係好識
留名等人解答
成功轉行去做安老院pw
想問如果我想報社工master既
大概幾耐報會易收d
同埋困難位係邊

我覺得你份工對於報course 冇太大幫助
好似係

我唔知 但至少係社福工作 好似可以一試
難得有機會做到有經驗咪報左先 唔得就下年
好過咩經驗都無咁無從入手
樓主我想問現時有冇咩輔導/心裡治療嘅course會可靠,學到野架?
利申:psy學士,岩岩比msw收左,想入學前再裝備下自己
樓主我想問現時有冇咩輔導/心裡治療嘅course會可靠,學到野架?
利申:psy學士,岩岩比msw收左,想入學前再裝備下自己

坊間其實有好多好實際既theory 幫倒手
不過有冇認受性就存疑喇
多張紙咁囉

不過一定幫倒自己

例如而家好興既 play therapy / music therapy
好似冇咁興既 nlp / narrative
傳統少少既 satir / SFBT / B剝等等

你問我就條條大路通羅馬,以上我覺得都幾有用
不過就唔會一個theory 殺哂全部case

而家人口老化

特別係fg

姐係做elderly 既 無論點樣 個工作性質都係好類似同冇咩挑戰性? btw, 做elderly 既話薪水會唔會相對較低?

最正既就係人工唔會點低

因為我個興趣真係elderly 最大 對其他field 既興趣真係冇咁強烈 咁如果fg 唔做elderly, 有咩其他field 係學到最多野 最rewarding ? 老實講fg 頭幾年我真係唔怕辛苦 始終experience 最緊要

咁你覺得有心又會努力做既
elderly 又未嘗不可既
我都係強調社工係需要自律既工作
你冇自律就會HEA
HEA多陣就會變 old seafood

我個人認為最challenging一定係 involuntary clients
邊度有?
drug/criminal/hostel/youth/school/mental health 最多
想挑戰下不妨諗諗

利申:做過哂,真係瀨哂野
成功轉行去做安老院pw
大概幾耐報會易收d
同埋困難位係邊

好似係

i mean 對你interview 冇幫助
不過作為工作,緊係冇咩所謂
都係出糧做野者
成功轉行去做安老院pw
大概幾耐報會易收d
同埋困難位係邊

好似係

i mean 對你interview 冇幫助
不過作為工作,緊係冇咩所謂
都係出糧做野者

咁總會有用既
因為轉之前除左個決心之外都一無所知
依家至少係elderly既範疇可以講到啲出黎同培養到自己個心態先
我想問下IVE社工同宏恩社工邊個比較好

兩舊屎黎講
Ive 無咁臭
好似係
至於宏恩
自己google 下
唔多講了

而家人口老化

特別係fg

最正既就係人工唔會點低

因為我個興趣真係elderly 最大 對其他field 既興趣真係冇咁強烈 咁如果fg 唔做elderly, 有咩其他field 係學到最多野 最rewarding ? 老實講fg 頭幾年我真係唔怕辛苦 始終experience 最緊要

咁你覺得有心又會努力做既
elderly 又未嘗不可既
我都係強調社工係需要自律既工作
你冇自律就會HEA
HEA多陣就會變 old seafood

我個人認為最challenging一定係 involuntary clients
邊度有?
drug/criminal/hostel/youth/school/mental health 最多
想挑戰下不妨諗諗

利申:做過哂,真係瀨哂野

多謝絲打詳細回覆! 咁我可能嘗試左多d field 再睇下先 btw, 如果我msw grad 同bsw grad 其實係咪睇齊?(包括人工同晉陞)而以依家個前景黎講,swa 要做幾耐先有機升aswo ?

上面咪講左
人工係跟post
唔關學歷事

而swa 同aswo technically 無晉升關係
你夠學歷可以一開始就做aswo
如果有人請的話

不過加多句
你有多到張cert
一個高d level 既學歷
出到黎競爭點都會有少少優勢
好似係
City MSW 壽終正寢
City MSW 壽終正寢

唔開喇?

兩舊屎黎講
Ive 無咁臭
好似係
至於宏恩
自己google 下
唔多講了

宏恩有degree
狗衝丫
琴日報左ive hd 但追post見到話明愛好啲
有無詳細原因講下
琴日報左ive hd 但追post見到話明愛好啲
有無詳細原因講下

明愛,港專,ive
幾多舊既分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞