做緊社工/讀緊社工都可以入黎放低你既負擔 (內有唔咬人社工一名) [2]

1001 回覆
12 Like 48 Dislike
有冇遇過啲好啃/好有滿足感既case?

有一個case 個老母
我日日都要用1-3 個鐘招呼佢

又試過救返個自殺既人

亦都試過吸毒既OD 死左

見倒唔少家庭關係變好
當然亦有唔少關係無變/變差

要講真係唔少
咁多年應該接觸過超過一千人

純粹好奇問下 其實見到自己case死左 有咩感覺
有冇啲做左好耐都幫唔到佢既case?

你究竟係陳生定陳太?
見到case 死左會有少少傷感既
不過跟著工作主導你好快就唔記得呢個情緒
因為你要做最冷靜果個幫手處理後續

有d case 係可以跟足廿幾年
所以我唔敢講做左好耐都幫唔倒呢d 野
因為我做得都唔夠耐
膠層Hello
竹依家係大陸膠流緊

有冇大陸妹埋身?
D大陸妹好open 好正架wor

邊忽正
啲社工樣

小朋友,你識人太少了

痴線
大陸社工搞speed dating 當social services

呢個真係新野黎WOR
有冇去參加? 好唔好玩?

邊有份去
搞埋啲咩全職媽媽講師團

咩叫全職媽媽講師團
去做咩???

有啲全職媽媽好勁
識好多野
搵佢地開班 教番其他全職媽媽
好似有啲係淘寶創業嘅就教佢地點提高營業額

人妻

有一個case 個老母

又試過救返個自殺既人

見倒唔少家庭關係變好

要講真係唔少

你究竟係陳生定陳太?

因為我做得都唔夠耐

做得耐左會有種看透世間悲歡離合嘅感覺[sosad
]

睇下點死啦
有時見到D case半死不活會覺得死左仲係一種解脫

有一個case 個老母

又試過救返個自殺既人

見倒唔少家庭關係變好

要講真係唔少

你究竟係陳生定陳太?

因為我做得都唔夠耐

]

睇下點死啦

懶係看破紅塵咁
bewteen 我應該每年都要死一個case 咁濟
今年應該唔洗死喇

有一個case 個老母

又試過救返個自殺既人

見倒唔少家庭關係變好

要講真係唔少

你究竟係陳生定陳太?

因為我做得都唔夠耐

]

睇下點死啦

懶係看破紅塵咁
今年應該唔洗死喇

世事都給你看透了

Btw前排先去完認屍
死case真係好難想像
一諗到啲學生死左我都想像唔到點接受
死case真係好難想像
一諗到啲學生死左我都想像唔到點接受

做youth 死少好多人既
不過通常一死就大大單

有一個case 個老母

又試過救返個自殺既人

見倒唔少家庭關係變好

要講真係唔少

你究竟係陳生定陳太?

因為我做得都唔夠耐

]

睇下點死啦

懶係看破紅塵咁
今年應該唔洗死喇

世事都給你看透了

Btw前排先去完認屍

我好怕做呢D野
唔係社工
但我想知點解社工唔可以建立自己專業地位?
聽講一個成功既社工係唔會比CLIENT FEEL到自己係專業人士

問題係,依家社工正正係缺乏依種權威性
所以好多時d個案都唔會去聽社工講

醫生/心理學家唔需要同病人建立深厚關係
但反而病人會睇佢地講因為佢地有權威性
佢地既問題反而好快可以被解決

咁所以其實如果社工建立d權威地位
唔係反而更可以幫助client咩?
唔係社工
但我想知點解社工唔可以建立自己專業地位?
聽講一個成功既社工係唔會比CLIENT FEEL到自己係專業人士

問題係,依家社工正正係缺乏依種權威性
所以好多時d個案都唔會去聽社工講

醫生/心理學家唔需要同病人建立深厚關係
但反而病人會睇佢地講因為佢地有權威性
佢地既問題反而好快可以被解決

咁所以其實如果社工建立d權威地位
唔係反而更可以幫助client咩?

咁你要睇返點樣先會建立倒一D so called professional status
專業最簡單係佢識你唔識,咁就可以做倒

所以泥水油漆整車其實都係一個專業黎
佢話咁你冇得駁

不過社工做既野係做親民,幫你由日常活動建立一D改變目標
幫你做財務分析
幫你了解下前路安排

仲有一D最濕鳩既tangible services,即係填表R錢

D野做得太雜
自然你唔知社工其實最core 係做咩
D野唔focus 就唔會建立倒權威

仲要有好多野都係左抄右抄
所以我覺得社工算係semi-profession唔可以叫profession

between 香港人都係信藥多D
所以講權威,其實psychiatrist 有威望過 psychologist,好似係

有一個case 個老母

又試過救返個自殺既人

見倒唔少家庭關係變好

要講真係唔少

你究竟係陳生定陳太?

因為我做得都唔夠耐

陳生俾人用左咪用陳太
咁其實見左咁耐 close左file之後真係可以斷哂contact?

有一個case 個老母

又試過救返個自殺既人

見倒唔少家庭關係變好

要講真係唔少

你究竟係陳生定陳太?

因為我做得都唔夠耐

陳生俾人用左咪用陳太
咁其實見左咁耐 close左file之後真係可以斷哂contact?

斷架
仲聯絡黎做咩
你都好少同你個醫生或者幫你砌機既人keep 住聯絡啦

除非你想有免費consultation 者
想問問大家意見
我今年讀完個ive ba business psycho hd 就決心唔讀上去住因爲我知道自己係想行社工呢條路 宜家係一間長者中心做緊活動助理 都覺得自己適合做呢行
咁我想問我應該報part time degree繼續做住讀 定報full time degree快快趣讀完佢拿個牌好d
想問問大家意見
我今年讀完個ive ba business psycho hd 就決心唔讀上去住因爲我知道自己係想行社工呢條路 宜家係一間長者中心做緊活動助理 都覺得自己適合做呢行
咁我想問我應該報part time degree繼續做住讀 定報full time degree快快趣讀完佢拿個牌好d

我又覺得無咩分別
有錢生活咪快d 讀完快d 搵工

你呢個case = 問買野做唔做分期好之嘛
想問問大家意見

我又覺得無咩分別

我想問part time同full time嘅分別得時間同收入
仲有無其他應考慮嘅因素 例如pt好辛苦等
想問問大家意見

你個情況連有冇社工course收你都成問題

而且社工part time degree只係收hd asso社工畢業生

gpa高 有經驗都唔得
想問問大家意見

我又覺得無咩分別

我想問part time同full time嘅分別得時間同收入

半工讀就一定辛苦架喇
同埋有d course 係寫明只收社工畢業生
所以唔關gpa / 有無經驗事
Besides 活動助理並不是經驗
等如你係護士唔代表你有醫生相關經驗一樣

我又覺得無咩分別

半工讀就一定辛苦架喇

但係我其實同社工一齊做好多admin野 不過我地中心無做case 咁係咪都唔算

我又覺得無咩分別

半工讀就一定辛苦架喇

但係我其實同社工一齊做好多admin野 不過我地中心無做case 咁係咪都唔算

唔關事
你title 係活動助理就係活動助理
即係好似護士知道醫生做咩
但係佢唔可以話自己有醫生既經驗一樣

當然你可以吹到好識社工既工作
等interview board 判斷你能力

另外社工唔一定做case
group program 都係工作範圍,所以唔關事
想知外國讀社工返到黎會唔會無人請

半工讀就一定辛苦架喇

唔關事

咁我想問我應該照報吖 定讀翻ba degree再轉msw
比在你地會點做
想知外國讀社工返到黎會唔會無人請

文化唔同
我諗有本地學生應該都不予考慮

半工讀就一定辛苦架喇

唔關事

咁我想問我應該照報吖 定讀翻ba degree再轉msw
比在你地會點做

有人會用 irrelevant degree 駁上去MSW
不過我見倒通常都係在職社工先會咁做

你不如報左degree睇下收唔收先啦
又唔會咁灰既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞