做緊社工/讀緊社工都可以入黎放低你既負擔 (內有唔咬人社工一名) [2]

1001 回覆
12 Like 48 Dislike
而家做緊某機構ptsa
本身只係中六畢業 讀過asshole但quit左
有興趣想讀社工
求巴絲們意見

non-ju social work degree/ 其實HD asso courses?
唔係咁熟

問過相熟社工
佢話明愛 港專最易入
但i大收唔收非本屆dse雞

明愛難左入
唔似以前咁有手有腳識呼吸已經入得了

不過名就好過港豬少少
I 大更加唔好提
做緊placement

佢地好驚訝我成日去賭場賭錢 佢地好似唔太欣賞

社福界有好多道德L
我係你就唔會講呢D
最好話個個星期特登出街扶公公婆婆過馬路就岩

我以為係澳洲無咁多道德撚

如果我嫖賭飲吹都齊會唔會比人炒 我真係差不多日日都賭錢

你唔講有邊個知?
唔affect你工作表現又點會俾人察覺倒?

就算炒,最多都係你返緊工果陣買波纜/追數追到上中心架者

佢地問我放工放假做咩咪照實答

如果叫雞撞正client就應該會仆街

你話去體驗下第2個文化產業既服務咪算
之前都有傾過,野就應該冇野
不過係moral 上面肯定輸左
i mean call G 遇著she~~~
degree唔係社工想問下可以點入行?
呢行壓力大唔大?有無話做邊個field最好?

1. 讀degree/俾non-social work degree 人士讀既master of social work courses

2. 行行壓力都唔同,返工點都有壓力既

3. 睇你性格,有D人鐘意同小朋友/青少年相處,有D鐘意服務老人家,有D對住痴線佬先揾倒自己,係講你夾咩field instead of 邊個field 最好

bwteen 講錢的話社署最好

REHAB 最好
做緊placement

社福界有好多道德L
我係你就唔會講呢D

你唔講有邊個知?

但真正開始做placement 先發現好多人真係純過水

好似不食人間煙火個類

大把人好乖
亦都有好多人可以壞到你估唔倒

個spectrum 真係好闊
而家做緊某機構ptsa
有興趣想讀社工
求巴絲們意見

non-ju social work degree/ 其實HD asso courses?
唔係咁熟

問過相熟社工
佢話明愛 港專最易入

明愛難左入

不過名就好過港豬少少
I 大更加唔好提

咁3間你會推薦我讀邊間
而家做緊某機構ptsa
有興趣想讀社工
求巴絲們意見

唔係咁熟

問過相熟社工
佢話明愛 港專最易入

明愛難左入

不過名就好過港豬少少
I 大更加唔好提

咁3間你會推薦我讀邊間

得呢3間就明愛
有其他揀就none of the above
而家做緊某機構ptsa
有興趣想讀社工
求巴絲們意見

唔係咁熟

問過相熟社工
佢話明愛 港專最易入

明愛難左入

不過名就好過港豬少少
I 大更加唔好提

咁3間你會推薦我讀邊間

得呢3間就明愛

但係我非本屆dse仲可以揀邊間
終於追晒post
高登果個我睇住佢開
後尾變左小圈子
呢度好少少

唉,今年master final year
好似無咩學過野就要走咁
可唔可以分享下你地final year嘅情況

咩U
本身係咪讀bsw?

其實placement係最學到野

三大,邊間唔講喇
廢事起底
我本身唔係bsw, 依家係part-time讀
不過一grad就做ngo, 誤打誤撞轉工都係社福界
我淨係做左一次concurrent ja
黎緊block

block placement要唔要辭工去做?
係就要小心出完實習要無工開一陣先有工

申請左做attachment
兩個幾月no pay leave
不過你講得啱
實習完左如果無開位我都唔知仲做唔做好
本身只係文職同事

到時再慢慢轉工囉
儲定D穀種先啦

穀種
我好似仲未識驚咁
做緊placement

呢啲野點會有人欣賞呀,咪玩啦
而家做緊某機構ptsa
有興趣想讀社工
求巴絲們意見

唔係咁熟

問過相熟社工
佢話明愛 港專最易入

明愛難左入

不過名就好過港豬少少
I 大更加唔好提

咁3間你會推薦我讀邊間

得呢3間就明愛

其實我唔係好知,留名等高人解答
終於追晒post
高登果個我睇住佢開
後尾變左小圈子
呢度好少少

唉,今年master final year
好似無咩學過野就要走咁
可唔可以分享下你地final year嘅情況

咩U
本身係咪讀bsw?

其實placement係最學到野

三大,邊間唔講喇
廢事起底
我本身唔係bsw, 依家係part-time讀
不過一grad就做ngo, 誤打誤撞轉工都係社福界
我淨係做左一次concurrent ja
黎緊block

block placement要唔要辭工去做?
係就要小心出完實習要無工開一陣先有工

申請左做attachment
兩個幾月no pay leave
不過你講得啱
實習完左如果無開位我都唔知仲做唔做好
本身只係文職同事

到時再慢慢轉工囉
儲定D穀種先啦

穀種
我好似仲未識驚咁

咁總要有D錢傍身既
本身洗費唔多就唔擔心,如果要供樓養家活兒就真係要俾心機儲定一筆喇

社福界有好多道德L
我係你就唔會講呢D

你唔講有邊個知?

好似不食人間煙火個類

大把人好乖

可以壞成點

4個字講哂
無惡不作
個腦剩係得作奸犯科,用盡方法去做衰野

其實大家都應該見唔少啦

唔係咁熟

問過相熟社工
佢話明愛 港專最易入

明愛難左入

不過名就好過港豬少少
I 大更加唔好提

咁3間你會推薦我讀邊間

得呢3間就明愛

其實我唔係好知,留名等高人解答

求高人
如果得非社會hd ,但有類似復康工作經驗, 如果要讀社工係報hd先 定報degree 都有機會
又或是疊埋心水復康行業算數

你唔講有邊個知?

好似不食人間煙火個類

大把人好乖

可以壞成點

4個字講哂
無惡不作
個腦剩係得作奸犯科,用盡方法去做衰野

其實大家都應該見唔少啦

做社工都可以咁真係想像唔到

屌,我講緊一般人
如果得非社會hd ,但有類似復康工作經驗, 如果要讀社工係報hd先 定報degree 都有機會
又或是疊埋心水復康行業算數

兩者冇咩關係,唔當係bonus,你可以照報,不過唔會有咩特別加分囉
https://lihkg.com/thread/107643/page/1?ref=android

又俾人話係報警撚

做緊placement

社福界有好多道德L
我係你就唔會講呢D

你唔講有邊個知?

好似不食人間煙火個類

大把人好乖

社工加耶撚真係無撚得輸
係U度社工系囡囡1都係最冇野睇(個人觀感

Btw以前返個度會同同事去Bar飲下酒
(肯定好壞,好似係
同事食煙飲酒賭波賭馬叫雞都略有聽聞
不過工作上冇影響到就得
社工都係人啫都有七情六慾

而家呢度就直頭純過純水
試過有次話去波樓篤波都比人話乜你去埋呢d咁嘅地方
同事間會唔會約埋一齊去叫雞

咁私人既野自己去算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞