做緊社工/讀緊社工都可以入黎放低你既負擔 (內有唔咬人社工一名) [2]

1001 回覆
12 Like 48 Dislike

同路人 16grad
但估唔到rehab都難搵 我專搵cny都難 一齊加油啦巴打

我都好少見post 請cny 咁
巴打多唔多回覆同interview?

唔多
十月中搵到依家 in得兩間cny

除咗cny無其他centre 同field 啱?
我本身都係對CD 同gender 有興趣 但真係太窄 所以先搵埋 rehab

實習有冇出過呢d field?

實習出咗間gender+cd centre
Rehab反而無

實習冇出過都幾輸蝕

其實都係
身邊有班朋友入咗職 大部分都係入咗rehab 有啲係Rsw 有啲係ww 但佢地實習都係出過rehab
可能咁樣入職嘅機會又大啲
巴打實習出過咩field?

我都好少見post 請cny 咁
巴打多唔多回覆同interview?

唔多
十月中搵到依家 in得兩間cny

除咗cny無其他centre 同field 啱?
我本身都係對CD 同gender 有興趣 但真係太窄 所以先搵埋 rehab

實習有冇出過呢d field?

實習出咗間gender+cd centre
Rehab反而無

實習冇出過都幾輸蝕

其實都係
身邊有班朋友入咗職 大部分都係入咗rehab 有啲係Rsw 有啲係ww 但佢地實習都係出過rehab
可能咁樣入職嘅機會又大啲
巴打實習出過咩field?

Cny sch
屌你老尾 社工講粗口鬧人
你地好
我想問下醫務社工呢行大家點睇
難唔難入
小弟有志社科grad後報Master 係咪都係難入
屌你老尾 社工講粗口鬧人

屌你老尾
講多少少黎聽下丫
你地好
難唔難入

睇你gpa 同埋interview, 好似係
醫務社工得醫管局同社署先有位
兩個機構都係一職難求
剩係想做呢樣而其他一定唔諗的話我驚你讀完出黎要去咬老綜
你地好
難唔難入

兩個機構都係一職難求

Gpa要幾多
你地好
難唔難入

兩個機構都係一職難求

Gpa要幾多

其實我係鯨大 努力keep到既話有first hon...
驚去cu hku被歧視
你地好
難唔難入

兩個機構都係一職難求

Gpa要幾多

驚去cu hku被歧視

醫管局轄下嘅醫務社工位本身就比較少(相比社署)
加上人工幾乎係全行頂點(起薪連allowance有30k up好似係,高於社署ASWO)
所以位少流失更少
我連招聘都冇乜見過咁滯
你可以諗下去競爭嘅人會係咩 quality

至於社署
係冇得直申請所謂醫務社工一職
只能夠考ASWO一職再等佢派
社署轄下嘅醫務社會服務單位就比較多種類(包括兩大精神病院
但唔到你自己決定去定唔去同去邊

至於投考難度
聽聞而家一半人都有master/讀緊master咁囉
Degree就港中理再加幾年工作經驗
其他?
有嘅但鳳毛麟角囉
見呢個po好多人屌社工我想分享下自己故事
咁我媽咪以前係做妓女 同有吸食冰毒 同個垃圾生左我出黎,後黎帶走左我兩個人生活,佢有狂燥症同因為吸毒多年好撚憎我(呢part比較詳細好難講清楚),自細成日比佢打,打到好撚誇張果隻,小學開始懂事想出走,由小二到中二都不停走,次次都係佢打我打到我頂唔順,中學之後佢會用粗口人身攻擊我,我一忍唔住就會叫佢收口,佢唔肯收重會叫我打佢,報警拉9我,但我一走兩三日就會報警搵我,可見佢都關心我,但長期吸毒加上佢本身個性格係垃圾mk,搞到咁

而我自細都有兩個社工跟開,見po有人話社工做d輕鬆野點解值呢個價,我可以用親身經歷話你知,每次我係傷心到極點,身心疲累既時候,社工會用特定既方法安撫我既情緒,佢地可能唔會明我既痛苦,純粹隔岸觀火,但對於我黎講,每次係旺角街頭訓左幾晚,社工一搵到我時同佢坐低傾計,未必會令我既苦痛消失,但果一刻,那怕係寒暄幾句,我都真誠地感受到呢個世界係重有人關心我,那怕出生時決定左好多,受苦既時間係用年去計,但果短短個零鍾,果份感覺好難用言語表達

到後黎中學,自己有一個長期病患無拿拿出現,當時想死,好亂,唔知點做,極度迷惘,第一時間唔係諗到搵老友,而係小學跟左我幾年既社署社工,點知落去社區中心搵佢,佢已經調走左年幾,換左另一個社工見我,好記得我好認真地講我情怳,佢都好認真地聽,果份感覺同佢安撫我既做法我都係講唔出,但果刻唔知點解無左強烈尋死既慾望,到後黎因為我有兒童精神病紀錄,去左醫院之後要轉介去青山住幾日,個姑娘同我講唔好因為入去覺得自己on9,叫我好好休息,訓下,唔好諗太多,果時凌晨4點,我都同佢講多謝姑娘晏就陪到我宜家,都要好好休息,點知原來佢第二日照樣朝早要番工。。。我一輩子都唔會忘記果晚

我打呢d野唔係一心要唔鍾意社工既人對社工改觀,可能係你地眼中上面做既野都係好簡單,最多係有d轉介,recording要做,但我身為一個client身份,我無數次親身感受佢地帶比我既野,我永遠都會心存感激

ps:retake dse中,都係想讀社工之後出黎做家庭,幫唔到自己都想幫到人,幫得一個得一個,呢個po入面既社工加油!
你地好
難唔難入

兩個機構都係一職難求

Gpa要幾多

驚去cu hku被歧視

醫管局轄下嘅醫務社工位本身就比較少(相比社署)
加上人工幾乎係全行頂點(起薪連allowance有30k up好似係,高於社署ASWO)
所以位少流失更少
我連招聘都冇乜見過咁滯
你可以諗下去競爭嘅人會係咩 quality

至於社署
係冇得直申請所謂醫務社工一職
只能夠考ASWO一職再等佢派
社署轄下嘅醫務社會服務單位就比較多種類(包括兩大精神病院
但唔到你自己決定去定唔去同去邊

至於投考難度
聽聞而家一半人都有master/讀緊master咁囉
Degree就港中理再加幾年工作經驗
其他?
有嘅但鳳毛麟角囉

當然要捱十年八載係少不免
夢想係要追 貼地追夢!
加油!大家
咁我媽咪以前係做妓女 同有吸食冰毒 同個垃圾生左我出黎,後黎帶走左我兩個人生活,佢有狂燥症同因為吸毒多年好撚憎我(呢part比較詳細好難講清楚),自細成日比佢打,打到好撚誇張果隻,小學開始懂事想出走,由小二到中二都不停走,次次都係佢打我打到我頂唔順,中學之後佢會用粗口人身攻擊我,我一忍唔住就會叫佢收口,佢唔肯收重會叫我打佢,報警拉9我,但我一走兩三日就會報警搵我,可見佢都關心我,但長期吸毒加上佢本身個性格係垃圾mk,搞到咁

而我自細都有兩個社工跟開,見po有人話社工做d輕鬆野點解值呢個價,我可以用親身經歷話你知,每次我係傷心到極點,身心疲累既時候,社工會用特定既方法安撫我既情緒,佢地可能唔會明我既痛苦,純粹隔岸觀火,但對於我黎講,每次係旺角街頭訓左幾晚,社工一搵到我時同佢坐低傾計,未必會令我既苦痛消失,但果一刻,那怕係寒暄幾句,我都真誠地感受到呢個世界係重有人關心我,那怕出生時決定左好多,受苦既時間係用年去計,但果短短個零鍾,果份感覺好難用言語表達

到後黎中學,自己有一個長期病患無拿拿出現,當時想死,好亂,唔知點做,極度迷惘,第一時間唔係諗到搵老友,而係小學跟左我幾年既社署社工,點知落去社區中心搵佢,佢已經調走左年幾,換左另一個社工見我,好記得我好認真地講我情怳,佢都好認真地聽,果份感覺同佢安撫我既做法我都係講唔出,但果刻唔知點解無左強烈尋死既慾望,到後黎因為我有兒童精神病紀錄,去左醫院之後要轉介去青山住幾日,個姑娘同我講唔好因為入去覺得自己on9,叫我好好休息,訓下,唔好諗太多,果時凌晨4點,我都同佢講多謝姑娘晏就陪到我宜家,都要好好休息,點知原來佢第二日照樣朝早要番工。。。我一輩子都唔會忘記果晚

我打呢d野唔係一心要唔鍾意社工既人對社工改觀,可能係你地眼中上面做既野都係好簡單,最多係有d轉介,recording要做,但我身為一個client身份,我無數次親身感受佢地帶比我既野,我永遠都會心存感激

ps:retake dse中,都係想讀社工之後出黎做家庭,幫唔到自己都想幫到人,幫得一個得一個,呢個po入面既社工加油!

要親身經歷過先知當中既甘甜
又係我 21歲 hd ba科 grad
如果兩條路選一

1.full time sw year1讀4年
2.part time asso 再讀 part time degree 6年

邊樣好d

睇下你有冇咩機會成本囉
例如使唔使賺錢養家、屋企供唔供得起你讀......ETC

假設你係冇負擔又有時間嘅
咁我會建議你讀FT Degree

一來你會輕鬆D可以專心讀書
二來你唔使讀完PT ASSO之後再煩去搵課程
而家PT Degree嘅課程越來越少
兩三後仲有幾多淨無人知
但可以預計個競爭唔會細
如果萬一你報唔到又可能要拖多一兩年

Btw除咗呢兩條路仲有冇其他可能?
例如 Master

推,想問如果ugrad,本科非社工,做左2年野(與社工無關,主要係公營機構做行政);
依家想以社工為終身事業,想問係唔係報FT 社工?
定揀master社工?

求建議,謝謝

兩個我覺得都冇咩問題,邊間收咪讀邊間
不過有好多同學仔都話degree學野會多D,因為始終master 係高一個level既education,可能好多野佢會expect 你識或是教得冇咁仔細

但係聽落當然係master 個名響D

你自己衡量下

聽講正常BSW同半途出家嘅MSW差唔多

BTW如果你話好似HKU/CU MSW同SHITTY BSW咁比......

追問,我都睇緊

(大學文學院grad, 想以社工為終生事業)

1. master: 中港大 vs 理大? (是咪揀實戰型嘅理大好d?)

2. 若再報degree 社工,個程序大約係點?(用以前al成績報judas?

傾向partime, 但要搵到相關工作機構做住先,肯俾叫種情況嘅員工一邊進修一邊工作嘅機構有邊d?
報左2017 MSW讀. 本身做金金融,無相關經驗. 可以點準備自己增加被收嘅機會

OH 聽倒出黎好L 感動添
多謝你呀baby~~~~

不過我地慣架喇
你唔洗咁擔心我地

呢個世界有人憎亦會好人鐘意
you cant please everyone

同埋連登呢D 咁小圈子既地方
驚佢條毛咩
唔好諗住ignore,除非你地都想做害人19社工

[最新狙擊]思古井被教會、學校搞到無前途(2)
lihkg.com/thread/127018/page/6?ref=ios

社工朋友可唔可以留意下宜單case

樹大有枯枝,大家都唔希望自己個界別個名比宜d人搞到愈來愈臭,希望大家幫到手

關我撚事咩
我唔理等如我就係19社工???

呢個世界咁多野要理
我咪要做到過勞死
又係我 21歲 hd ba科 grad
如果兩條路選一

1.full time sw year1讀4年
2.part time asso 再讀 part time degree 6年

邊樣好d

睇下你有冇咩機會成本囉
例如使唔使賺錢養家、屋企供唔供得起你讀......ETC

假設你係冇負擔又有時間嘅
咁我會建議你讀FT Degree

一來你會輕鬆D可以專心讀書
二來你唔使讀完PT ASSO之後再煩去搵課程
而家PT Degree嘅課程越來越少
兩三後仲有幾多淨無人知
但可以預計個競爭唔會細
如果萬一你報唔到又可能要拖多一兩年

Btw除咗呢兩條路仲有冇其他可能?
例如 Master

推,想問如果ugrad,本科非社工,做左2年野(與社工無關,主要係公營機構做行政);
依家想以社工為終身事業,想問係唔係報FT 社工?
定揀master社工?

求建議,謝謝

兩個我覺得都冇咩問題,邊間收咪讀邊間
不過有好多同學仔都話degree學野會多D,因為始終master 係高一個level既education,可能好多野佢會expect 你識或是教得冇咁仔細

但係聽落當然係master 個名響D

你自己衡量下

聽講正常BSW同半途出家嘅MSW差唔多

BTW如果你話好似HKU/CU MSW同SHITTY BSW咁比......

追問,我都睇緊

(大學文學院grad, 想以社工為終生事業)

1. master: 中港大 vs 理大? (是咪揀實戰型嘅理大好d?)

2. 若再報degree 社工,個程序大約係點?(用以前al成績報judas?

傾向partime, 但要搵到相關工作機構做住先,肯俾叫種情況嘅員工一邊進修一邊工作嘅機構有邊d?

1冇意見
但我個人覺得所謂“理論派”同“實踐派”只係各路人馬攞嚟打飛機/貶低其他院校嘅標籤......當然其中亦都有D歷史因素

2如果要經JUPAS就要用DSE成績去報(應該係,詳情可以自己去jupas個網睇)
咁所以如果係想用AL/其他學術成績報Degree就應該向個別院校查詢

無論係想經non-jupas入UGC定其他self-fin Degree都應該直接問校方

3一般機構表個浸都會話支持同事進修嫁啦實際係點咪睇你中心阿頭好唔好人囉
反而你可以考慮搵份彈性大嘅工例如輪班或頂周末更個類

要親身經歷過先知當中既甘甜

都好興慶有不同既經歷

不過我地慣架喇
你唔洗咁擔心我地

驚佢條毛咩

屌 岩呀 連登真係好撚多戾氣

不過我地慣架喇
你唔洗咁擔心我地

驚佢條毛咩

屌 岩呀 連登真係好撚多戾氣

有戾氣我覺得唔緊要
上得網唔洗show 名就預左D 人講野好mean 好仆街
不過最陰功係D人完全冇自己思考
人云亦云

到而家都冇人答倒社工點仆街法
剩係識得將specialize 轉做generalize 去屌鳩人
一D point 都冇

唉,我真係替呢個世代既小朋友而感到悲哀
btw
無論係高登定連登其實同主流社會有好大距離
就算有上開高連登亦唔代表佢地一定擁抱所謂“高/連登價值”

所以我對呢D generalization從來都冇乜反應
根本不值一哂
有時咪當笑話講下自嘲下囉
有冇人評論下來緊政府批多300幾億會點,係咪會多返啲錢出黎請人
有冇人評論下來緊政府批多300幾億會點,係咪會多返啲錢出黎請人

會唔會請前線多過社工???
利申:冇睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞