做緊社工/讀緊社工都可以入黎放低你既負擔 (內有唔咬人社工一名) [2]

1001 回覆
12 Like 48 Dislike
多謝樓上兩位解答
想問多樣
黎緊會讀pt sw
如果想搵工社福界?
唔太想做pw....驚時間不穩

利申: 現職ngo,工作環境問題好想走人
多謝樓上兩位解答
想問多樣
黎緊會讀pt sw
如果想搵工社福界,有咩post好做....?
咩field都ok

愈近實習壓力愈大
好多野排山倒海咁黎緊
本身自己抗壓力差
唔知點挨

有d 咩排山倒海咁黎?

實習功課··
啊sa要求又高 驚做唔掂

到要交果陣就做到,萬試萬靈
想請問一下
有無係社福界(非社工位)做緊, 但同時半工讀緊社工嘅巴絲分享下,
你地機構有無進修津貼?

其實係有既,不過通常都要好outstanding, 令到機構覺得你係一個人材先會咁做

其次係,資助有分錢/時間兩部份,之後通常再簽contract promise 一段時間內唔會離職

再者,通常資助既都係一d小型/one-off 既課程,例如一兩堂完果d

我有同事做左十幾年,佢就係其中一個試過機構資助時間去讀社工課程既人

知道有機構每年有筆錢,約幾十萬,比機構同事申請讀書,係全額津貼,仲有考試假,讀完之後賣身三兩年啦
請問有冇人報左poly sw degree(part-time) ? 係咪未開始in 人?

未開始in,今年最後一年收生了
不過小道消息競爭唔大,新一代都唔鐘意捆綁讀咁耐

pt 到底要讀幾多年

poly四年,city同明愛三年
讀咁長時間令好多人卻步

四年真係太長
想請問一下
有無係社福界(非社工位)做緊, 但同時半工讀緊社工嘅巴絲分享下,
你地機構有無進修津貼?

佢有出糧比我嫁

之前去中青做,成班人啲bsw/msw都係個會貼比佢地讀
多謝樓上兩位解答
想問多樣
黎緊會讀pt sw
如果想搵工社福界?

醫管局
報左poly city hd, interview 有咩留意
好想做社福界不過我得三大soc sc undergrad degree 應該點入行 唔想讀Master 住因爲想確定左條路先 有咩可以俾fg報下接觸下關於社福界嘅工作
利申:17fg
多謝樓上兩位解答
想問多樣
黎緊會讀pt sw
如果想搵工社福界?

Health care 既 frontline 照顧員
Xx 導師
Clerk
宿舍既家長/舍監

P. S. 好多都要shift
P. P. S shift 其實讀part time 仲易
愈近實習壓力愈大
好多野排山倒海咁黎緊
本身自己抗壓力差
唔知點挨

有d 咩排山倒海咁黎?

實習功課··
啊sa要求又高 驚做唔掂

野就唔會搞唔掂既
最多唔讀架者

試下唔好睇咁遠既目標
Set d 短期目標
應該會易捱少少
好似係
報左poly city hd, interview 有咩留意

最緊要出席
好想做社福界不過我得三大soc sc undergrad degree 應該點入行 唔想讀Master 住因爲想確定左條路先 有咩可以俾fg報下接觸下關於社福界嘅工作
利申:17fg

上面答果位巴打巴野其實都岩你
雖然呢d 西工唔是人人都做得黎
港專pt 入黎揮手
港專pt 入黎揮手

你個名sosad
讀成點? 好玩嘛?
港專pt 入黎揮手

你個名sosad
讀成點? 好玩嘛?

6月出實習
成績都吾差,但教書既老師教得超差
港專pt 入黎揮手

你個名sosad
讀成點? 好玩嘛?

6月出實習
成績都差,但教書既老師教得超差

而家d 小Dee Dee 係咪唔識打字
港專pt 入黎揮手

你個名sosad
讀成點? 好玩嘛?

6月出實習

點樣教得差? 有無例子講黎聽下
港專pt 入黎揮手

你個名sosad
讀成點? 好玩嘛?

6月出實習

點樣教得差? 有無例子講黎聽下

上堂d notes全部都係copy人地d書,d老師會逐隻字讀出黎當教書
每一個sem總會有一科垃圾科逼人讀
Btw後生既老師會比較有心去教,好過d老屎忽
有無巴絲黎緊9月讀MSW PT
想知準備半工讀既你地正職係做咩 唔知到時HANDLE成點
明愛part time hd下星期有interview
話會有英文筆試關於時事同埋小組討論
有無巴絲教下路可以點預備得好d
各位有MSW offer既巴絲可唔可簡略講下背景?
下年想報...
下年想報...

同問 我見好多要r啲professor 寫推薦信
下年想報...

同問 我見好多要r啲professor 寫推薦信

唔知係咪無r professor 寫推薦信
In都無得in
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞