做緊社工/讀緊社工都可以入黎放低你既負擔 (內有唔咬人社工一名) [2]

1001 回覆
12 Like 48 Dislike
in完 都係waiting list 無直接取錄
話7月中先開始通知

你個組有無人直接取錄?

無阿 全部waiting 我覺得自己表現唔錯 仲諗住有機會直接取錄

我個時都係 但問返上年in 過個d 人,話試過見到同組既,有個有degree,派信個時有degree 個個俾人叫左出去,直接取錄

渣住degree報hd實易d啦

無知一問,點解有degree 要讀hd? 唔係應該讀second degree/ master?

可能想part time讀 社工註冊局規定要有社工牌先讀得part time degree

讀msw 啦直接

收先得嫁,有頭髮。。。

識人都係有degree,但msw 幾年唔收,無計退一步報hd

上面quote錯

仲好睇運氣
各位巴絲
想問下你地做IFSC, MI果啲常唔常用solution focused 做case?
有冇人讀緊poly msw yr1?

同問
其實佢寫part time 要讀3年,可唔可以兩年full time咁讀哂
各位巴絲
想問下你地做IFSC, MI果啲常唔常用solution focused 做case?

通常唔用theory
各位巴絲

通常唔用theory

你地勁到就咁做都已經用晒唔同理論
各位巴絲

通常唔用theory

真正做落係唔會用theory
各位巴絲

通常唔用theory

因為我睇緊叫尋解新趨勢嘅野
聽醫院社工講佢地常用CBT同SFT
我睇住本野覺得幾好用,不過都有唔少鳩野

我發覺平時成日接觸CBT
但我發現自己唔係好識睇啲core belief嘅來源,有時睇到,但又唔可以好準確咁講出啲automatic thought有咩問題

可能係關我個人比較主觀事,諗野都會諗埋一邊...讀左msw已經改左好多,不過上面個問題對我仲係有啲困難
請問呢其實依家普遍係咪剩係會請swa,同埋mid point 係唔係已經係封頂無得跳除非你轉機構做officer?

我黎緊會讀hku msw,有冇現職社工巴絲打可以講講msw 出黎搵工做野會唔會有咩優勢/問題? thanks !!

如果你本身係SW Bachelor 底,加HKU MSW 會好少少
人地會覺得你有底子有經驗

其他profession 轉黎就會爭D,不過都唔差,始終HKU 個名夠照

另外,MSW最慘係,你揾SWA 人地覺得你做唔長,你揾ASWO人地又未必覺得你夠做,高不成低不就

俾心機啦
各位巴絲

通常唔用theory

但我發現自己唔係好識睇啲core belief嘅來源,有時睇到,但又唔可以好準確咁講出啲automatic thought有咩問題

可能係關我個人比較主觀事,諗野都會諗埋一邊...讀左msw已經改左好多,不過上面個問題對我仲係有啲困難

學theory 係好既
不過做落其實就真係未必會跟足哂D steps去處理 (SW日常工作而言,counseling 另計)
有時唔熟書既話只會有其形而無其神髓,簡稱哂氣

所以做得耐,又無學壞師既話,可能會每個theory 用少少,OR 有時內化左技巧,用左都唔知,就會出現好似冇用theory 既情況

我地好少會問 '你覺得今日情緒點? 1-10 分你俾幾多分' 果D,但係我地絕對會睇時機黎問呢類問題....

至於你話睇唔倒core belief
只可以講 practice makes perfect
俾心機啦
好快又考試,希望順順利利
各位巴絲

通常唔用theory

學theory 係好既
不過做落其實就真係未必會跟足哂D steps去處理 (SW日常工作而言,counseling 另計)
有時唔熟書既話只會有其形而無其神髓,簡稱哂氣

所以做得耐,又無學壞師既話,可能會每個theory 用少少,OR 有時內化左技巧,用左都唔知,就會出現好似冇用theory 既情況

我地好少會問 '你覺得今日情緒點? 1-10 分你俾幾多分' 果D,但係我地絕對會睇時機黎問呢類問題....

至於你話睇唔倒core belief
只可以講 practice makes perfect
俾心機啦

多謝師姐

加油絲打

加油絲打

多謝!我要做社工

加油絲打

多謝!我要做社工

我都final year
準備出block
大家好 細佬我中學讀開econ 前年dse自己搞衰左之後讀左年ive fd 然後今年本身係讀梗ive hd banking 不過sem1就quit左 因為發現呢行太多唔穩定因素同埋最重要既係讀既野同我想像既有出入之外 我其實對社工既工作幾有興趣同亦想將來向呢方面發展
宜家其實諗梗報返ive既sw hd 好 定係報其他大專既sw好 感覺好似係ive個名就冇咁好 自己亦都擔心既使入唔到去讀

另外發覺好多簡稱都唔清楚係咩
Msw = master social work?
其他關於社區服務既科亦都唔太清晰

發現好多巴打即使未讀過 都有係社福界幫過下手做下pt 細佬我平時返pt 都係一路返sales同飲食 唔知係呢方向係咪已讀輸左啲

真心求教

加油絲打

多謝!我要做社工

我都final year
準備出block

祝你順利
大家好 細佬我中學讀開econ 前年dse自己搞衰左之後讀左年ive fd 然後今年本身係讀梗ive hd banking 不過sem1就quit左 因為發現呢行太多唔穩定因素同埋最重要既係讀既野同我想像既有出入之外 我其實對社工既工作幾有興趣同亦想將來向呢方面發展
宜家其實諗梗報返ive既sw hd 好 定係報其他大專既sw好 感覺好似係ive個名就冇咁好 自己亦都擔心既使入唔到去讀

發現好多巴打即使未讀過 都有係社福界幫過下手做下pt 細佬我平時返pt 都係一路返sales同飲食 唔知係呢方向係咪已讀輸左啲

真心求教

我pt讀緊,都係0社福界經驗

平時有無留意開時事民生議題?

真心求教

我pt讀緊,都係0社福界經驗

平時有無留意開時事民生議題?

有阿 聽講interview 會問呢啲議題
都係要做足功課先去in
不過宜家最concern既係邊間既科程比較好
我個人係打算讀完hd 後就拎個牌返住ft 先
穩定後 可能一兩年再pt degree/top up上返去

不過出到黎係咪真係咁順利就唔清楚
始終人既野太多變化
打算係intern既時候做好啲同人frd啲打好關係
讀完出黎應該會順利啲

一切都係ff梗
宜家只係報左ive sw hd 而另外嗰幾間都仲考慮梗
有冇有經驗既巴絲可以講解同推介一下
請問呢其實依家普遍係咪剩係會請swa,同埋mid point 係唔係已經係封頂無得跳除非你轉機構做officer?

我黎緊會讀hku msw,有冇現職社工巴絲打可以講講msw 出黎搵工做野會唔會有咩優勢/問題? thanks !!

如果你本身係SW Bachelor 底,加HKU MSW 會好少少
人地會覺得你有底子有經驗

其他profession 轉黎就會爭D,不過都唔差,始終HKU 個名夠照

另外,MSW最慘係,你揾SWA 人地覺得你做唔長,你揾ASWO人地又未必覺得你夠做,高不成低不就

俾心機啦

咁係唔係mid point = 頂薪 ? 同埋其實做swa 有一定年資 做得野就可以上officer/ 轉工做officer ?

NGOs 黎講,mid point 係=頂薪
But for swd 就仲有得上

所以點解全世界都想做社署就係咁解

2. 有post 又有人賞識外加夠學歷先可以紮職
唔會夠年資自動轉職咁好

你學歷唔到做一百年swa 都無用
Between 果d我地叫做萬年swa
岩岩開左3
鐘意既就入黎吹下水啦

https://lihkg.com/thread/223388/page/1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞