做緊社工/讀緊社工都可以入黎放低你既負擔 (內有唔咬人社工一名) [2]

1001 回覆
12 Like 48 Dislike

唔關事
你title 係活動助理就係活動助理
即係好似護士知道醫生做咩
但係佢唔可以話自己有醫生既經驗一樣

當然你可以吹到好識社工既工作
等interview board 判斷你能力

另外社工唔一定做case
group program 都係工作範圍,所以唔關事

咁我想問我應該照報吖 定讀翻ba degree再轉msw
比在你地會點做

有人會用 irrelevant degree 駁上去MSW
不過我見倒通常都係在職社工先會咁做

你不如報左degree睇下收唔收先啦
又唔會咁灰既

有無得又報ft又報pt

比在你地會點做

又唔會咁灰既

有無得又報ft又報pt

你合資格報哂咪得囉

唔關事
你title 係活動助理就係活動助理
即係好似護士知道醫生做咩
但係佢唔可以話自己有醫生既經驗一樣

當然你可以吹到好識社工既工作
等interview board 判斷你能力

另外社工唔一定做case
group program 都係工作範圍,所以唔關事

比在你地會點做

又唔會咁灰既

有無得又報ft又報pt

有報名費應該咩都報得
開完親子組攰到死

你究竟係陳生定陳太?
見到case 死左會有少少傷感既
不過跟著工作主導你好快就唔記得呢個情緒
因為你要做最冷靜果個幫手處理後續

有d case 係可以跟足廿幾年
所以我唔敢講做左好耐都幫唔倒呢d 野
因為我做得都唔夠耐

陳生俾人用左咪用陳太
咁其實見左咁耐 close左file之後真係可以斷哂contact?

斷架
仲聯絡黎做咩
你都好少同你個醫生或者幫你砌機既人keep 住聯絡啦

除非你想有免費consultation 者

但社工著重既係同人建立關係 人同人既關係真係可以話斷就斷?
有諗過讀sw 但諗到呢樣就覺得好難做到 d case揾返你 唔通你真係唔理佢?
讀緊MSW留名
見完社工master

細佬英文爛到仆街

你究竟係陳生定陳太?

因為我做得都唔夠耐

陳生俾人用左咪用陳太
咁其實見左咁耐 close左file之後真係可以斷哂contact?

斷架
仲聯絡黎做咩

有諗過讀sw 但諗到呢樣就覺得好難做到 d case揾返你 唔通你真係唔理佢?

我諗首先一樣野
到底社工嘅工作係乜

或者咁講啦
社工嘅工作係幫人解決問題/助人發展之類
咁有乜野元素可以幫助到社工嘅工作呢
就係靠關係嘅建立
只要我同我嘅Client建立到良好關係
佢就更容易接受我嘅建議/方法/共同協作

講到呢度可能你會話
咁咪啫係借人嘅關係過橋?
或者視人際關係為一種工具?

冇錯
係某D角度黎講
建立關係只係令工作暢順嘅一種手段
或者係可以強化工作嘅效果

其實早期一D嘅approach冇咁強調worker-client relationship
只係而家強調person centered先話咁著重relationship

咁所以
如果純粹以工作嘅角度而言
當隻case嘅問題已經解決
點解我仲要同佢保持關係?

如果一個人係需要同人建立關係
佢應該搵朋友伴侶家人
而唔係搵社工

咁可能你又會覺得咁嘅做法好不近人情
但問題係社工係一種工作
而唔係用呢個身份去交朋友

一個well trained嘅社工係要明白佢因乜野同Client建立關係
佢亦都要知道呢種關係只係應該存在係工作當中

不過當然 人心肉造 咁有好多時真係唔係話斷就斷
完左隻case仲keep contact(講緊係一般打個電話吹下水)都好平常
但一定要搞清楚同個人keep contact係有咩動機(當然都係可免則免啦
開完親子組攰到死

我今日都要返工

你究竟係陳生定陳太?

因為我做得都唔夠耐

陳生俾人用左咪用陳太

斷架
仲聯絡黎做咩

社工著重既係建立工作關係
所以讀書都應該有教點樣建立/抽離同埋預防移情等情況

你做唔倒的話唔讀SW都係好既
好似我咁

咁多年見過成千人
一半keep 住contact 我都應該捽碟都唔得閒
見完社工master

細佬英文爛到仆街

佢地有考你英文???

你究竟係陳生定陳太?

因為我做得都唔夠耐

陳生俾人用左咪用陳太

斷架
仲聯絡黎做咩

好似我咁

咁多年見過成千人

摔快D咪得(好似係

Btw搞得掂D好似洪水猛獸嘅新case已經好叻仲邊有時間搵closed case吹水

你究竟係陳生定陳太?

因為我做得都唔夠耐

陳生俾人用左咪用陳太

斷架
仲聯絡黎做咩

好似我咁

咁多年見過成千人

摔快D咪得(好似係

Btw搞得掂D好似洪水猛獸嘅新case已經好叻仲邊有時間搵closed case吹水

咪臭係
見完社工master

細佬英文爛到仆街

佢地有考你英文???

用英文講
見完社工master

細佬英文爛到仆街

佢地有考你英文???

用英文講

咁harsh?
係ifsc實習緊 阿sa cool到爆
係ifsc實習緊 阿sa cool到爆

係咪你得罪人
我想問呢行係咪真係需要好有heart為人先做到?
假如我剩係抱著認真用心去對待工作
又有冇問題?
我想問呢行係咪真係需要好有heart為人先做到?
假如我剩係抱著認真用心去對待工作
又有冇問題?

絕對無問題
識用心認真

唔會因為困難而退縮
已經好唔錯了
就快出實習 但覺得自己未係好ready咁
覆返上個post 果位巴打先

論盡會係邊間?
咁基督教家庭中心 同基督教服務處呢?

寧舍論盡會
自己研究下啦
我你講果兩間都唔係咁出名
唔清楚佢地salary issue wor
不過封mid point 就一定for sure 架喇

通常睇佢招聘廣告大約估到佢薪酬係點調整
如果列明起薪點(而家SWA係20060)
咁一般都係跟政府

調轉咁諗
呢行有公價,點解都唔寫出黎
咪因為唔足囉

至於ASWO呢
首先佢要真係講明係ASWO 其次ASWO仲海鮮
真係好難一概而論

咁大獲啦 我黎緊份工冇寫價位 佢剩係寫要學士學位

而家基本上冇工係mark 實價錢咁濟,咪生人唔生膽啦

而家冇咩機構係真係會用返社署個Rank 請人, 全部叫社工1,2,3

CFSC , 保良都係, 結果會有D職位係請個DEGREE 做SWA, 但人工又多過SWA Starting

以我所知, sahk, naac, yang 都係有swa/aswo 呢d rank

無良局社工分6級

你個名

Ready 倒既就唔洗出實習
直接開工啦

正常喎
見完社工master

細佬英文爛到仆街

佢地有考你英文???

用英文講

咁harsh?

英文問完一陣
跟手全整中文

咁多人報預左死 志在參與

屌 好柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞