做緊社工/讀緊社工都可以入黎放低你既負擔 (內有唔咬人社工一名) [2]

1001 回覆
12 Like 48 Dislike
想問報part time degree份personal statement應唔應該搵人執英文執到好好 我驚太假 明明dse 同 high dip嘅英文都一般

你想報邊間?

我hd唔係sw 應該得city報得

應該冇得讀噃,如果你本身唔係HD/ASSO SW 應該唔得。

如果你係讀full time ugc cityu sw 反而有ASI 畀你入社工YR2,雖然好少位。
想問報part time degree份personal statement應唔應該搵人執英文執到好好 我驚太假 明明dse 同 high dip嘅英文都一般

你想報邊間?

city basw都要有社工牌先報得

Agger. 反而full time UGC BSW 唔洗

你想報邊間?

city係咪就黎唔搞pt degree?
我見社處個網好似話未屆收生17/18

好似係,但有機會仲有得做,
要睇下之後點
係呢行做緊小薯仔位,攞返個牌
pt讀,明愛同港專,兩舊屎,邊舊好d?

明愛
city placement
壓力爆煲
應否defer?

乜師弟咁啱阿,出咩field?
實習個client low motivation ,可以點搞

明愛

有無人25尾仲讀緊明愛
想中途出家,但驚年紀大唔收
city placement
壓力爆煲
應否defer?

乜師弟咁啱阿,出咩field?

邊位做阿sa
老師定parttime

你想報邊間?

我見佢話priority比有讀sw先 乜係完全唔得

我見佢話有social work experience都得 我做緊長者中心d前線 同我hd gpa都好高

social work experiences 應該指個title?
你做PA 係咪唔count 的?

唔係掛 博唔博下好 唔想讀過hd

你想報邊間?

唔係掛 咁我應該點行呢條路 我係中心做左4個月program worker 中心人情味好好 同埋啱啱有基金開左個兩年program 我想繼續長做 甚至拿埋個牌係入面發展 所以想讀pt 咁我應該點做

你想報邊間?

唔係掛 咁我應該點行呢條路 我係中心做左4個月program worker 中心人情味好好 同埋啱啱有基金開左個兩年program 我想繼續長做 甚至拿埋個牌係入面發展 所以想讀pt 咁我應該點做

你咪照報UGC full time BSW,
老實講,勁難先入到,
收咗再諗

你想報邊間?

老實講,勁難先入到,
收咗再諗

咁如果self fin full time呢
我有諗過為左拿個牌報part time hd/asso 不過讀完到時無part time degree銜接
膠層Hello
竹依家係大陸膠流緊

有冇大陸妹埋身?
D大陸妹好open 好正架wor

邊忽正
啲社工樣

小朋友,你識人太少了

痴線
大陸社工搞speed dating 當social services

社工有情緒問題點處理?

就黎畢業 但呢幾年好似無學過野咁
今年grad,major係文科,如果想報社工碩士難唔難入,讀完出黎會唔會無社工degree grad嗰班人咁有優勢

一定會差少少
實習個client low motivation ,可以點搞

可以用SFBT 入面既client 分類了解佢既特性再著手

明愛

有無人25尾仲讀緊明愛
想中途出家,但驚年紀大唔收

有人30先FG社工出黎
我覺得有心唔怕遲,雖然條路會難行好多
社工有情緒問題點處理?

就黎畢業 但呢幾年好似無學過野咁

佢地有時會揾CP/ counselor / private practice 既社工等等
不過通常自己揾朋友傾下計搞掂算

bewteen 我幾信藥果派,所以如果真係情緒病等等,適當既medication 加 counseling 可以相輔相成的

你想報邊間?

老實講,勁難先入到,
收咗再諗

我有諗過為左拿個牌報part time hd/asso 不過讀完到時無part time degree銜接

有嘅,明愛bsw,讀4年
今年grad,major係文科,如果想報社工碩士難唔難入,讀完出黎會唔會無社工degree grad嗰班人咁有優勢

咁多間msw,實有一間收

老實講,勁難先入到,
收咗再諗

有嘅,明愛bsw,讀4年

咁如果報自資top up degree 有無邊d係報得 難唔難入
八卦下社工fg人工有幾多?
同工作量成正比?
大學social sciences grad想拎返個社工牌
係咪讀Master好D?
邊間易入D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞