做緊社工/讀緊社工都可以入黎放低你既負擔 (內有唔咬人社工一名) [2]

1001 回覆
12 Like 48 Dislike
有無巴絲本科非社工而想進修做社工?(讀master?)

小弟諗緊,只知有兩種path。一係就行政管理多d, 一係就直接社工對client果隻; 小弟兩種都有興趣,但傾向行政多d;

唔係太知依家個生態,有無經驗人士分享下?
(小分想以此為終生事業,一黎算係專業,二黎人工唔低,三黎可以幫人)

小弟文科仔剛畢業三年

如果簡單咁用職級嚟分
SWA做前線
ASWO做行政管理多
不過又唔一定嘅,都要睇setting同實際情況

所以做行政定前線野,多數係由個職級決定

有無邊d職位或機構俾非社工本科而佢係預你要進修讀社工做上去架?

小弟想搵份可以一邊讀,一邊做嘅工(又接納非社工本科嘅人)

除非你做非社工野,即係中五/DSE畢業就做得果D

PW/WW囉
某種度上都係跳板嚟嘅

人工大約幾多

由最低賤11到18都有
睇下咩機構咩崗位

通常rehab會高少少 14up (好似係

痴線啦你
大家唔好聽佢講
而家社工好好人工
因為好渴市

HD/ASSO 咩學校都冇所謂,一出黎有好大機會有人請,人工20UP
Degree/master 一樣,一出黎D 人流哂口水添,人工28UP

所以大家快D去讀書,借錢讀都要呀,當投資,一定有好既回報

到時你想要咩都有啦

你係情人節冇花收定做到痴左線

Btw錢都唔緊要
最緊要係咩啊

女啊嘛
社工系咁多女毒男都變男神啊

我頂你個肺啦
無啦啦講乜L野情人節呀

DLLM

P.S. 你揾倒錢慌冇女潮文召喚
P.P.S 就算俾你入到社工系你的樣子如何,你的命運也必如何

冷靜D照下鏡, 睇下自己個樣, 同埋睇下你本銀行存摺有幾多錢先啦

世界好公平

如果人人都心想事成

會天下大亂

世上總要有你D咁既廢人

Yes I am廢人

多謝有你地
我而家覺得生活得好幸福~~~~

又扮咗成日工
人都精神晒
我想問做rehab駛唔駛比人驗毒..?

淨係聽過要做性罪行定罪記錄查核
有無人讀緊hkcc社工?
我想問做rehab駛唔駛比人驗毒..?

淨係聽過要做性罪行定罪記錄查核

咁都好啲...因為我係Washington讀而weed係合法,但係唔知香港係點
八卦下社工fg人工有幾多?
同工作量成正比?

14-28 不等
普遍徘徊係18-22 左右,好似係
工作量就見人見智
你鐘意做既就快活不知時日過
唔鐘意就

真係有fg出黎就28架?
咁某d機構既社工二又會唔會都請下fg

有,呢個世界總有有能力冇能力有運冇運既人
六合彩都有人中,why not 區區28K?

但除左社署同HA真係會出28k請aswo外(ha連埋allowance好似成32k...)
仲有機構會用28k請人架咩?

登登登會,但真係會請fg咩
除非異於常人
又係我 21歲 hd ba科 grad
如果兩條路選一

1.full time sw year1讀4年
2.part time asso 再讀 part time degree 6年

邊樣好d
如果兩條路選一

2.part time asso 再讀 part time degree 6年

邊樣好d

睇下你有冇咩機會成本囉
例如使唔使賺錢養家、屋企供唔供得起你讀......ETC

假設你係冇負擔又有時間嘅
咁我會建議你讀FT Degree

一來你會輕鬆D可以專心讀書
二來你唔使讀完PT ASSO之後再煩去搵課程
而家PT Degree嘅課程越來越少
兩三後仲有幾多淨無人知
但可以預計個競爭唔會細
如果萬一你報唔到又可能要拖多一兩年

Btw除咗呢兩條路仲有冇其他可能?
例如 Master
如果兩條路選一

邊樣好d

睇下你有冇咩機會成本囉

兩三後仲有幾多淨無人知
但可以預計個競爭唔會細

例如 Master

Master有諗過 但係驚好難入 同埋要做住自己無興趣嘅野 驚仲兩頭唔到岸
btw thx
其他人又點睇
如果兩條路選一

邊樣好d

睇下你有冇咩機會成本囉

兩三後仲有幾多淨無人知
但可以預計個競爭唔會細

例如 Master

Master有諗過 但係驚好難入 同埋要做住自己無興趣嘅野 驚仲兩頭唔到岸
btw thx
其他人又點睇

咩無興趣嘅野?
Btw master難入同試下入係兩回事喎

你可以同時進行嘅
如果兩條路選一

邊樣好d

睇下你有冇咩機會成本囉

兩三後仲有幾多淨無人知
但可以預計個競爭唔會細

例如 Master

btw thx
其他人又點睇

咩無興趣嘅野?

因為如果master先讀社工 咁grad前咪無得做社工野

由最低賤11到18都有
睇下咩機構咩崗位

痴線啦你
大家唔好聽佢講
而家社工好好人工
因為好渴市

HD/ASSO 咩學校都冇所謂,一出黎有好大機會有人請,人工20UP
Degree/master 一樣,一出黎D 人流哂口水添,人工28UP

到時你想要咩都有啦

Btw錢都唔緊要
最緊要係咩啊

女啊嘛

我頂你個肺啦
無啦啦講乜L野情人節呀

DLLM

P.P.S 就算俾你入到社工系你的樣子如何,你的命運也必如何

冷靜D照下鏡, 睇下自己個樣, 同埋睇下你本銀行存摺有幾多錢先啦

世界好公平

如果人人都心想事成

會天下大亂

世上總要有你D咁既廢人

Yes I am廢人

多謝有你地

又扮咗成日工
人都精神晒

扮工真好
好多野做
如果兩條路選一

邊樣好d

睇下你有冇咩機會成本囉

兩三後仲有幾多淨無人知
但可以預計個競爭唔會細

例如 Master

btw thx
其他人又點睇

咩無興趣嘅野?

因為如果master先讀社工 咁grad前咪無得做社工野

咁你FT Degree都係冇做嫁啦
仲要四年添

同埋一日未註冊一日都唔可以做社工嘢喎正路嚟講

由最低賤11到18都有
睇下咩機構咩崗位

痴線啦你
大家唔好聽佢講
而家社工好好人工
因為好渴市

到時你想要咩都有啦

Btw錢都唔緊要
最緊要係咩啊

女啊嘛

我頂你個肺啦
無啦啦講乜L野情人節呀

DLLM

世界好公平

如果人人都心想事成

會天下大亂

世上總要有你D咁既廢人

Yes I am廢人

多謝有你地

又扮咗成日工
人都精神晒

扮工真好
好多野做

真係忙個時連連登都冇時間上
同工作量成正比?

14-28 不等
工作量就見人見智
唔鐘意就

但除左社署同HA真係會出28k請aswo外(ha連埋allowance好似成32k...)

除非異於常人

咩叫登登登
同工作量成正比?

14-28 不等
工作量就見人見智
唔鐘意就

除非異於常人

咩叫登登登

咪燈櫈登囉,好多總理果間囉
幫人問

如果8大社工grad ,畢業搵到幾錢//月?
留個名 吹下水
幫人問

睇你搵到咩啦
做大茶飯一次搵到幾百個都唔出奇
但如果做返社工都無咩好錢途,FG大約17000-23000
某啲機構見過可以到pt16/28000
有啲就15000都有
同工作量成正比?

14-28 不等
工作量就見人見智
唔鐘意就

除非異於常人

咩叫登登登

咪燈櫈登囉,好多總理果間囉

都係唔明
i大社工畢業係咪無乜用

我未遇倒I大社工同事
可能我識人少,應該係
留個名 吹下水

你好,咩環境? 做野定讀緊??
幫人問

睇你搵到咩啦
做大茶飯一次搵到幾百個都唔出奇
但如果做返社工都無咩好錢途,FG大約17000-23000
某啲機構見過可以到pt16/28000
有啲就15000都有

我覺得就已經好過好多大學生架喇
咁你同最TOP 果D 比就緊係冇咁好啦
如果兩條路選一

邊樣好d

睇下你有冇咩機會成本囉

兩三後仲有幾多淨無人知
但可以預計個競爭唔會細

例如 Master

推,想問如果ugrad,本科非社工,做左2年野(與社工無關,主要係公營機構做行政);
依家想以社工為終身事業,想問係唔係報FT 社工?
定揀master社工?

求建議,謝謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞