做緊社工/讀緊社工都可以入黎放低你既負擔 (內有唔咬人社工一名) [2]

1001 回覆
12 Like 48 Dislike
讀完MSW出黎其實係唔係同BSW嘅價位參唔多?
其實有咩bsw asso易入 city(pt) 明愛?
唔好諗住ignore,除非你地都想做害人19社工

[最新狙擊]思古井被教會、學校搞到無前途(2)
http://lihkg.com/thread/127018/page/6?ref=ios

社工朋友可唔可以留意下宜單case

樹大有枯枝,大家都唔希望自己個界別個名比宜d人搞到愈來愈臭,希望大家幫到手

關我撚事咩
我唔理等如我就係19社工???

呢個世界咁多野要理
我咪要做到過勞死

咪就你d仆街剩想呃人工hea做

乜鳩logic

http://lihkg.com/thread/127018/page/6?ref=ios

樹大有枯枝,大家都唔希望自己個界別個名比宜d人搞到愈來愈臭,希望大家幫到手

關我撚事咩

呢個世界咁多野要理
我咪要做到過勞死

乜鳩logic

社工係聖人,唔應該有私人生活,出事就一定係你做得唔好,所有事都關你地事,好似係

Btw今日又jump左個細路

乜撚野bsw asso

MSW 冇個別pay scale
唔同商業社會學歷高D叫價會高D

睇你做緊咩而定價的

關我撚事咩

呢個世界咁多野要理
我咪要做到過勞死

乜鳩logic

果D ON9 理佢都嫌哂時間
覆一次就算,明就明唔明就點講都唔明

我係社工就要做義工幫你?
呢單野你唔揾教育界既議員幫手?
你唔揾宗教界既議員幫手?

Involve 投訴/報驚你唔揾律師幫手?
咁多expertise 唔揾你黎揾我地?
仲有第一句就講ingonore = 19 社工

關我撚事咩

呢個世界咁多野要理
我咪要做到過勞死

乜鳩logic

果D ON9 理佢都嫌哂時間
覆一次就算,明就明唔明就點講都唔明

我係社工就要做義工幫你?
呢單野你唔揾教育界既議員幫手?
你唔揾宗教界既議員幫手?

Involve 投訴/報驚你唔揾律師幫手?
咁多expertise 唔揾你黎揾我地?
仲有第一句就講ingonore = 19 社工

打唔哂添
咁串既態度揾人幫手我都係第一次見

乜撚野bsw asso

姐係asso 入bsw year3
做緊IT Centre 有時候無力感好重
自己讀完兩年asso再讀緊pt degree
但都覺得自己冇咩skills揸手
做小組同活動為主
慶幸都有幾個好同事支持大家
好怕讀埋degree都冇野專 聆聽唔係大晒
做小組同活動為主

Gpa幾多入到pt
做小組同活動為主

其實你可以係自修一下
實T牙又好,SFBT又好,B剝又好,咩system theory 都好

揾樣野去幫自己手
PT 咁忙,其實你真正落肚既野我唔覺得會好多

利申:鐘情於eat/play therapy
做小組同活動為主

Gpa幾多入到pt

做小組同活動為主

Gpa幾多入到pt

3.1 我gap year左一年先報
做小組同活動為主

其實你可以係自修一下
實T牙又好,SFBT又好,B剝又好,咩system theory 都好

揾樣野去幫自己手

淨係返工同返學都攰到仆街
真係冇乜睇過書
實T牙郁成個家庭 IT centre做唔到 唔洗做case
我都好想食玩訓 但呢三年難d
樓上見到
社署幾年轉一次posting 如果淨係想做MSW 就唔好諗啦

唔係學歷決定個價,係你搵到乜位決定個價
Asso grad出黎 萬一升唔返UGC FT
做住等part time offer係咪比較好選擇
做小組同活動為主

有同事支持
同事交流用左咩skills都獲益良多 當分享經驗
做小組同活動為主

有同事支持
同事交流用左咩skills都獲益良多 當分享經驗

好同事都唔係社工 呢下最可笑
Ww工作量仲多過社工
讀緊社工,希望畢到業
做小組同活動為主

其實你可以係自修一下

揾樣野去幫自己手

淨係返工同返學都攰到仆街
真係冇乜睇過書
實T牙郁成個家庭 IT centre做唔到 唔洗做case
我都好想食玩訓 但呢三年難d

實T牙好似可以涉獵下佢personal 果個iceberg
唔洗下下揾埋人老母出黎既SOSAD

eat/play therapy 好明顯唔係講食玩訓啦SOSAD
真係一個therapy 黎架
between 再做耐少少你就可以將D theory 亂咁撈埋一堆咁用
到時就冇分咩theory,只會變成你既common sense/instinct
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞