GYM新手FAQ+form check

554 回覆
103 Like 13 Dislike
試下問gymzacdon
睇下佢介唔介紹到比你
其實D機嘅配重片無寫重量有無辦法知其實做緊幾重?
如果bench press
原本想10下4組
但當加到一個重量 發覺去到5下已經力竭
你地會選擇keep住 每組5下 做埋落去
定下組減重量 堅持10下 做埋落去??
好睇你既訓練進度同目標,健美的話應該減少小做足下數。但即使你係健力,你下下都做到力竭的話,你呢日接下來既訓練都會好難受。
Deadlift 起手果時覺得好似烏到好前,定係其實要蹲低d 拎起左支bar 先再上?
你knee要bend多D, pat坐低D, 咁就可以唔烏向前就捉到枝bar
你D餅如果搵D直徑大D既都有幫助, 見你塊餅好細咁
因為做得好輕 10kg 所以咁細塊餅 下次跟巴打講咁再試下~
This is stiff leg deadlift
師兄們有咩gym推介去做 除左p記康文
Push
想問其實係唔係咩動作都要沉肩 包括二頭彎舉呢類
其實我覺得係,不過bicep curl呢d未必太重要
做咗年幾兩年 一直以為背同胸先要
你自己試下感受下,我覺得肩背穩左,發力都集中d
玩curl 如果chok頭

可能借左少少Traps
有D 問題想問下
本身超肥 174CM 102KG body fat around 31
咁我計過自己Tdee 係2976 BMR 係2008

依加keep 住一個星期做5日 做左兩個星期多D 因為太重驚跑步傷膝頭所以依加keep 住星期一至四做45分鐘太空漫步機 再加做1個鐘多D重訓(個gym room冇人用唔洗等機),星期五就做重訓only(因為做腳)星期六日rest 星期一至四食2500卡左右 星期五食2300 星期六日食2100

咁依加多數都係分兩日做肩二頭三頭,兩日做腹胸背 一日做腳,想問下有冇問題

我係睇kosmofit 學既,佢有時每個部位都有5-6個動作做,但我基本上做左4-5個動作,每樣4SetX12 就會冇力,想問下係咪正常

另外想問下新手其實係咪冇必要set 高碳 低碳 同冇碳日,如果要Set 既 碳水蛋白質同脂肪個比例會係點

我上網睇話做運動量高果幾日就高碳 比例係 50 carbo 35Protein 15fat 星期五運動量低D 就低碳 比例係40,40,20 星期六日冇運動就冇碳 15carbo 55Protein 35 Fat

同埋除左食雞蛋,雞胸,魚同yogurt,仲有冇D 高蛋白質既野可以推介下

麻煩曬
想問下高低膊可以點練點改善?
左邊高過右邊
1. 你個D叫bro split, 其他選擇有PPL/full body workout等.
有跟program一般無咩大問題.
2. 4-5個動作, 4 set都夠架喇, 攰都合理
3. 新手唔需要理carb cycle, 做好本份先.
4. yogurt你肯定係OK? 我有少少懷疑. 好似要greek yogurt先得.
無咩推介, 我自己都係呢幾樣
小弟係瘦底一直食唔肥, 183 cm 65kg.
之後聽原來係食唔夠,咁最近 3個月食多左好多,有飲 gainer,上到 72kg
但四肢望落冇肥過,正係有左小小肚腩。 請問d 脂肪係咪係晒內臟, 會唔會有健康問題
小弟係瘦底要增磅 想請教下都市番工人可以點樣走靠飲食黎增磅
我有飲gainer , 但效果唔算好顯著
之前睇片話要小食多餐 但番工真係好難非lunch time 拎個飯出黎食仲要食4,5 餐
所以都真係只可以食早午晚
晏就夜晚都係出街食茶記,已經盡量揀d 多肉多蛋嘅餐
諗緊係咪要係小食方面去幫手例如d人成日推薦嘅堅果類乳酪製品
巴打可唔可以比d意見
25巴,BMI ~22-23,想減磅同肚腩(希望BMI ~20),唔追求肌肉同線條。
想問
1)一個禮拜做3次workout,每次做3set,每set有8個項目(jumping jacks, crunches, push up, plank, step up, high knees running in place, side plank, push up with rotation),每個項目12下(jumping jack, step up, high knees running in place就做45秒),咁得唔得?

2)食野有咩建議?通常得午餐出面食,carbs食得唔算多,半至一碗飯到。儘量唔想太extreme嗰種diet
lm
新手一問

做dumbbell推胸同dumbbell fly減唔減到肥仔波
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞