貼錢買難受旅行之我幾希望我係又聾又啞

779 回覆
3204 Like 133 Dislike
有點長,但希望大家可以耐心睇哂佢!

可以當係一個旅行版既灰姑娘故事咁睇!

我同我男朋友去英國旅行(自遊行),初時plan個時佢爸媽話想一齊去,因為未去過,咁佢地當時開到聲,唔通我話唔好咩,咁我覺得平時相處落都ok,又以前試過一齊去台灣玩,咁未算覺得一齊去當多個伴。

成個旅程都玩左接近一個月,問題就真係天天都多,而且獲獲新鮮獲獲甘。

首先,成日發怨言。我男朋友個呀爸,全程只係識得發怨言。舉幾個例子,第一,去到一啲景點,可能唔岩佢心水,佢就會話:「下!咁嫁咋?」、「都冇野好影既!」、「點解搵埋咁既景點嫁!」,我聽第一二次都仲覺得算啦,都之後基本日日都會聽到佢咁講,真係想叫佢收聲!除左識得嫌三嫌四之外就冇其他野識。
有次最過分係因為我個日安排左幾個景點,但因為頭兩個景點耐左,咁到中午食飯我就講應該趕唔切去之後個景點。咁佢就起哂話我:「你明知要去第二個景點,你就應該之前個啲冇咩野好影就快啲走啦,影條街有咩好影啫,仲要影咁耐!」(我真心覺得個條街係靚既,你影又得,當唔岩你心水就覺得人地浪費時間,咩人嚟!好喇,當佢都未講完,佢老婆就開始加把嘴講埋一份,就話:「係囉,明知個條街冇野好影就走啦,仲要影咁耐,你知趕唔切既就要講每度影幾耐夠鐘就走啦,係都要影咁耐!」
我個下真係頂你個肺,然後坐係間餐廳度俾佢兩個鬧(我男朋友去左買野食!)咁我已經唔出聲跟住係度喊,但我冇喊出聲,只係眼淚一路滴落嚟,之後成餐飯我冇出過聲。佢呀爸之後都有解釋番話佢唔係有心,可能係佢語氣重左,個刻我都覺得算啦,佢呀媽即刻就話咩唔係有心,咁都係攞出嚟講下俾下意見啫。
之後我就繼續冇出聲。

到出左餐廳之後,我離遠就聽到佢呀媽係度鬧我,話係我既問題,係我小器。
我已經忍唔住爆喊,想冷靜下,之後我男朋友叫我上車,我話我唔想上,之後我男朋友就拖我上車,我同佢拖拉既時候就有個外國男人見到就話要報警,我男朋友爸媽嚟到,佢呀媽第一句就係鬧我,我真係哩一世都唔會忘記,佢一嚟到就指住我話:「你真係好煩!」,「點解你咁麻煩嫁啫!」,上左車之後,路程個半鐘,我喊足左個半鐘。

然後,佢呀媽永遠覺得做錯野既都係我,佢老公同個仔就永遠都冇問題。例子:男朋友起身遲,搞到遲左出門口,又係話埋我,但明明我一早搞掂哂等出門口。好似用廁所咁,永遠都話我掩廁所益沖廁係錯,就話因為我咁,叫佢老公同個仔去廁所前要抺一次個廁所板先好用。但現實係,佢地唔知邊個去完廁所,永遠都有尿蹟係廁所板上面,我每次都用洗手液清潔完我先去。

再者,佢呀媽永遠都唔會尊重我。今次我簡直係做呀四,出去食飯我想食既野永遠都唔會俾我買,原因就係因為佢唔鐘意食,(因為我地兩pair每人夾500百蚊落公數度,公數就佢呀媽keep),好似個次想食炸雞,佢就話乾爭爭都唔好食唔好叫喇,仲要問番我:「你話係唔係?」大姐呀我講得出我想食就緊係唔係啦!想買青口番嚟煮又話成日都有得食;想食甜餐包就話要買牛角包;想食帶子又話唔好食!相反,佢想食薯蓉(話睇落好好食就即買);想食西蘭花就即買,將我擺落去棵西芹拎番走,仲話:「哩個成日都有得食嫁啦,上次我食完(係一個親戚屋企食)都唔覺得好食!」完全個世界好似佢鐘意咩都岩佢鐘意既就得,我鐘意既就唔得!

跟住,有次我男朋友呀媽買左西蘭花番嚟煲湯,咁就岩岩好可以裝到四碗,咁佢就分啦,有一碗明顯少左,一碗明顯多左,另外兩碗就一樣。咁我見佢裝到最後個煲仲有啦,咁我以為佢會分埋俾少啲個碗啦,點知佢裝淨低既分埋落去最多個碗度,其實我一早都知最多個碗係俾佢老公,因為佢老公鐘意飲湯,但你都要將另外個三碗平均分啦!
跟住佢就將啲裝左湯既碗攞出去擺係每個人前面啦,咁我已經諗佢唔係好意思將最少個碗俾我呀嘛?!點知佢真係好意思將最少個碗俾我,然後最多個碗俾佢老公,平均個兩碗就俾佢個仔同佢自己。之後我男朋友都將半碗俾埋我,佢仲問佢個仔你做咩唔飲呀?我真係好想大巴大巴打落去佢度問佢你有冇搞錯?

接著,最好笑係我男朋友呀爸日日話要買野番酒店煮,因為出面食貴,但我聽到火都嚟,原因係只要一出去食佢就會話番去煮好過啦!我心諗,你緊係想煮嫁,煮又唔係你煮,煮完又唔係你洗,食完就散場,基本上日日我都要做野,唔係洗碗就要煮野,唔係煮野就服侍佢兩老,最好笑佢我男朋友呀媽話佢老公日日番嚟幫大家差電(就係差佢部電話同相機)已經做左好多野好辛苦嫁喇!我真係頂你個肺咩叫做辛苦咩叫做做左好多野?

仲好笑係我日日做呀四佢(我男朋友呀媽)都冇感激過或者覺得我好好。有一朝早食完早餐我冇幫手洗野,佢要佢就話我做左一朝野都冇時間做自己野(發悔氣咁講),我真心覺得4個人去旅行,永遠都係我做野,你都仲可以咁講野?!

我有俾錢嫁,行程我計劃,又要唔鐘意,又話批評哩樣個樣;又要我做呀四,做呀四都有自己想點就點既時間,我連想食自己鐘意食既野都冇權選擇!根本就係做奴隸!

最好笑佢呀媽都仲好意思發我脾氣,有次去唔知邊個景點,咁大家就行,行行下我男朋友就行開左,咁得番我同佢兩老,咁我見佢呀媽行我未跟住佢行,之後轉左個彎佢就唔見左,咁我都有搵佢,但都搵唔到,之後我就去搵我男朋友,行左陣終於見到佢啦,之後就一齊行就見番佢呀媽同呀爸,佢呀媽就開始發脾氣,西哂面咁,咁我都唔敢講野,之後就話咩都唔知行咩一個二個都唔知行去邊,咁鐘意自己行。之後我已經覺得好委屈,我係唯一一個搵你同跟你既人,但你就鬧埋我,仲要之後都仲發我脾氣,同佢老公同個仔就笑哂口,對我就西哂面。
我真係頂佢(我男朋友呀媽)唔順,成個旅程都貼錢買難受,佢想點已經就哂佢,佢要咩就買咩,想食咩就買咩,而且自由行就係有好多out of planning既事發生嫁啦,個日hea少少又要話冇景點,冇得影相擺上網;趕唔到一個景點就話我唔識計劃,真係神又係佢兩個鬼又係佢兩個。我哩一世都唔會再同佢兩個一齊去旅行,我直頭要考慮同埋我男朋友分手!

補充:佢地貪心到不得了,將人地酒店民宿既所有咖啡茶包糖都帶走哂,袋到一大袋滿到可以夠飲一年!又將所有酒店既沖涼液洗頭水袋起哂,有次終於同男朋友兩個一訓一間房啦,咁我見有兩set我就諗終於可以袋起一套以備不時之需啦,咁我就將佢擺係床頭櫃度,到第二日走個時,我入房執野,發覺佢爸媽連我房入面我執好哂既個套都袋埋走!我真係覺得好無奈,連尊重都唔識,我未問房個套野去左邊,佢爸就話佢拎起袋好哂喇,咁我未話我想要番自己擺好個套,佢就叫我係佢個袋野度搵,佢呀媽已經又西哂面,之後我男朋友呀媽仲話:「好彩呀爸有袋起啲沖涼野你地先有得用咋!」我真係嬲到呢,但又要扮冇野!晚晚自己係床度哩埋喊。

我男朋友呀媽除左識得包庇、縱容、自私之外,我真係睇唔到佢身上有其他特點!

真係因為佢,我要好好考慮下繼唔繼續同我男朋友一齊!
唔好成日發癲啦 a0死毒撚 日撚日係到ff識到女朋友 到底你真人係咪唔會出街 隱青果堆
分手
我係真絲嚟!
已經喊到收唔到聲!
覺得點可以咁過分,佢自己都有個女,如果佢個女俾人咁對待,佢自己都唔會想啦!
我都有呀媽生!我屋企仲要係正面家庭嚟,有咩都會俾正面評語,再鼓勵!
你男朋友無出聲?
婆媳關係
同家人去旅行已經蠢
仲要同男友家人去...

樓主幾多歲?
下次有長輩嘅就醒目啲 一係跟團 一係唔好去
屌袋走哂人地民宿啲嘢真係好撚寒酸
認真絲打你要好好考慮日後點面對佢兩老
你地拍拖佢地已經洗到你咁 結咗婚仲用唔到你盡?
係絲又點,條路自己揀仆*唔好喊

咁痛苦飛咗佢,你留tg大把溫柔浪漫體貼嘅巴打接收你
自已攞黎
揀著個唔維護自己既男朋友
分手係最好辦法
有冇同男朋友提出過自己既想法先?
做咩唔當面屌柒佢
分手,仲要屌醒你男朋友唔好做裙腳仔
睇你條仔個款都係裙腳仔黎
早飛早著
結左婚都唔會開心

要同男朋友傾定如果要結婚

一定要有經濟基礎容許搬出去住

之後有左bb關係就大轉變
到時你就無敵了
睇文字長度都估到有幾痛苦

問下價值觀問題,佢老豆老母有冇以下是旦一樣:

寒酸,度縮,小家,小氣,又或者係成日計婆仔數,造作,慳皮

是旦中一樣都祝你好運,因為大既做壞規矩,個仔都應該會學到足
好d 既都比埋你果份錢
一係係咁易叫你比返少少算
大人大姐成家一齊去
邊會蝦鳩你女仔一個

都冇諗住當你係一家人嫁啦
冇將來就分手

不過樓主連湯都計好小家
自己死忍唔出聲唔為自己爭取怪得邊個
睇完成篇淨係感覺你自己受完氣又唔敢講自己谷住谷住上嚟發洩
係我一早自己拎走張機票一個人去埋個旅行佢啦
冇錢book過間酒店咪夜晚返去訓洗鬼受佢地氣
你有無同你男友傾過? 你地又幾大
喊喊喊 喊你老母咩
仲要係條街同你拉拉扯扯
睇字都覺得煩撚過閪
睇文字長度都估到有幾痛苦

問下價值觀問題,佢老豆老母有冇以下是旦一樣:

寒酸,度縮,小家,小氣,又或者係成日計婆仔數,造作,慳皮

是旦中一樣都祝你好運,因為大既做壞規矩,個仔都應該會學到足

中兩樣已經夠難頂
樓主果對廢老中撚曬
雖然睇曬覺得樓主好慘,比人恰貼錢買難受咁,但湯果到真係 “不“少咗啲比佢都罵咁耐
結咗婚就要忍成世添
如果男朋友冇幫過你 都冇撚用啦
早日分手早甩難
真心 你男朋友屋企應該環境一般
頂多係窮左大半世 呢幾年先有空閒錢同時間去旅行果種
冇基本禮貌同尊重 一世都窮慣省慣佔慣小便宜
洗少少錢就當自己大曬 又唔知自己個格人地一見就恥笑
以為講多兩句就好有見識好有見地
又唔知佢講多果兩句已經暴露晒佢哋嘅井底之蛙柒格
人唔怕窮 但怕不自知
樓主唔分手都係好事 幫全香港女性啃左對咁的垃圾老爺奶奶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞