又係時間推下amazon平價notebook (5)

1001 回覆
29 Like 2 Dislike
估唔到反應咁熱烈
呢到有其他巴打都會解答到買notebook問題 (例如保養問題, specs)

1. 5千幾8代勁版i5 + 1050, 15.6吋

https://www.amazon.com/8th-Gen-i5-8300H-processor-GeForce-FireCuda/dp/B07BP9QG2J/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1528526461&sr=8-1&keywords=asus+8300h

2. 4千蚊8代basic u文書機 15.6吋

https://www.amazon.com/VivoBook-i5-8250U-NanoEdge-Fingerprint-F510UA-AH51/dp/B0762S8PYM/ref=sr_1_2?s=electronics&ie=UTF8&qid=1528526495&sr=1-2&keywords=asus+8250u

3. 6千幾8代basic i7 + mx150獨顯(同gt1030同specs) + ssd, slim機 13.3

https://www.amazon.com/VivoBook-i7-8550U-GeForce-NanoEdge-Display/dp/B07B7VFTN9/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1532765314&sr=8-1&keywords=asus+8550u+mx150

(asus有國際保而香港代理又認可, 所以美國買都有保)

下面條link係其中一位巴打親身買左amazon asus notebook (gtx 1050)既開箱

https://lihkg.com/thread/652640/page/33

另外加埋穿膠花巴打另外一部asus notebook (gtx 1070)機開箱

https://lihkg.com/thread/681888/page/13

仲有其他買左機巴打間唔中都有開箱文, 可以自己睇返以前既post

所羅門巴打分享 (高階機問題可以問佢)
薄機散熱最強gm501>gl504>razer blade 15>gs65=aero15x
薄機最靚仔最好造工razer blade 15 2018
厚機散熱最強gt75>g703 2018
中型機平靚正gl502/702

買之前諗下notebook係咪必需品, 如果屋企有空間/唔駛帶出街就最好玩返desktop
原來開左新post 係到再post 多次先

我諗我個開箱文會好搞笑
因為我簡錯左this is a gift order
上網睇d人話簡左呢個 amazon 會將件野包花紙
咁駛唔駛加錢
24號落單 今日就收到 priority shipping果然厲害
事不宜遲 立刻開箱

說好的gift order包花紙呢

唔通呢塊爛紙皮就係花紙

哦 原來係呢到 唔怪得冇加我錢 hea到

同朋友一齊買 所以係兩部

開箱

電腦 說明書 火牛 冇了

Made in 支那 仲有中文字 贏國又贏

呢邊一個差電位 一個usb 一個mini hdmi 一個headphone連mic嘅3.5mm 一個type c usb

另一邊就再有一個usb 同有sd card reader

然後發現 部野係開唔到 應該係冇電 希望唔係壞啦
落去買個轉插先再繼續
所羅門巴打分享 (高階機問題可以問佢)
薄機散熱最強gm501>gl504>razer blade 15>gs65=aero15x
薄機最靚仔最好造工razer blade 15 2018
厚機散熱最強gt75>g703 2018
中型機平靚正gl502/702

下個post可以改返
中型機平靚正gl503/703
下個post加埋你上去, 如果有其他巴打開箱想我加你link係post頭, 你比條link我一按落去就睇到你開箱果頁我都可以幫你下個post加返
呢個post 好邪惡

我日日仲想買機
ok
7700hq
不過你可以等下一代1170出先再upgrade
其實7700HQ 1070 打機好夠做

Pubg, Witcher 3, Farcry 5, Wolfenstein 2, Forza 7, Dark Souls 3 隻隻都流暢max 1080p

暫時係得隻AC ORIGINS 有問題

我睇機係幫朋友搵
睇你朋友要求, 平平地想打到大作第1部已經得
都講過

U 無7700hq 都唔得

Gpu又想要1060+, 打機同剪片喎

又想要ssd

又要平,又怕無保

要不然BHPHOTO部FX504好正,8750H 1050ti
Helios 300 7代 prime day 899應該代佢出手

8代 1199 有8750 1060 唔駛一皮都抵

但ACER無保好驚
仲有BH 部899 8750 1050ti ssd+hdd
同埋amazon 部msi 799 8300 1050ti optane+hdd

呢兩部都係我覺得佢應該出手之選
暗價呢樣野係睇佢幾想做你生意既姐
好 買完轉插 繼續

成功開機 芒係磨砂面

搞完一輪終於入到window

即刻裝返chorme先啦

I7 8550u

16GB DDR3

小弟用黎執相 想輕便為主 所以冇獨顯
94.8折
我都係平多少少再跟一堆黃豆
lm
前面太長 唔quote 了
用左一陣 講返少少感想先

個touch pad 都幾順 scroll呀double click完再拉呢d都幾流暢
Touch pad右上有個指紋感應 幾準 可以做到apple touchid 果種秒解鎖嘅feel

不過頭先岩岩set好機 開始用果陣 係keyboard 打字會fell到有熱氣升緊上黎
唔知係咪岩岩第一次開機 有好多野背後run緊 所以會咁熱
但而家冇事 上下網 睇下YouTube down返d常用app黎用 長期都係keep住40度左右
又買
BH?
承上個post, 純粹買比老人家學電腦上吓網睇股票同片咁唔打機,3-4千左右,其實Lenovo Yoga好唔好?
睇中左部ASUS VivoBook K570UD
第一次係amazon買notebook有咩要留意??
係咪都會有一年國際保?
就咁買個轉插就用得?
最好confirm下佢隻眼係ok睇到個screen (去d實體鋪玩下實物先)
yoga本身個吋數細, 如果用windows個內置功能set大d圖, 可能會好核突
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞