[無糖校園故]《你愛我還是他》

639 回覆
32 Like 2 Dislike
仲方晴 過左去啦 負心女 唔值得記住
由上個故追到而家
由上個故追到而家

上年仲係中學生嗰陣睇個故嘅感覺,到而家讀緊大學再睇係另一個感受
原本有啲內容唔太記得,然後睇返之前個故嘅尾2章,真係想喊,仲鈎起好多以前睇呢個故嘅回憶
加油啊
仲方晴 過左去啦 負心女 唔值得記住

又唔好咁講 畢竟方晴都陪左呢度唔少巴打好多個六點,方晴其實真係世界級,只係可惜有緣無份
由上個故追到而家

上年仲係中學生嗰陣睇個故嘅感覺,到而家讀緊大學再睇係另一個感受
原本有啲內容唔太記得,然後睇返之前個故嘅尾2章,真係想喊,仲鈎起好多以前睇呢個故嘅回憶
加油啊

首先真係多謝你奉獻左兩個cm俾我
人去到唔同階段,再去睇番同一樣野,自然有唔同的角度和體會,係好事黎
至於森林個結尾,好似自己之前所講,我睇番都仲會sad左陣架
我重有追加
我重有追加

不過少留言啫
但都多謝你的支持
《你愛我還是他》第二十一章
.
今年的班際比賽的賽制和上年大同小異,都是五班以單循環對賽,十場比賽後成績最好的兩班,將會晉身決賽爭取金牌。不過,今年的賽期卻不再是放學後每日一場的比賽,而是在星期六日進行,十場比賽分兩日去完成,對球員的體能有極高的要求。
.
第一場就要面對冠軍大熱的B班,對我們確實是一件難事。比賽當日大家都很早就回了校,準備熱身兼觀摩頭場A班對D班的比賽,及早為之後的比賽作好準備。
.
頭場兩隊的表現都不是很突出,兩隊同樣依靠排球隊的成員,而其他隊員也顯出來未準備的狀態。以己隊現時的狀況,相信我們平均的實力會可以擊敗那些「一人球隊」。
.
很快,就到我們上場的時刻。
「大家,我地最重要係專心,專心!專心打好自己,打出我地要求的表現!唔好理對手係咩人,之前發生過咩事,最重要係,今場我地打成點!」
.
最後喊話後,大家就精精神神入球場。一如所料,芷怡仍然都是坐在場邊,上場的機會應該也不大。
.
一開波雖然我們有所進步,但是對方的氣場卻壓倒我們。對比上一場,今場對手更認真,戰術更多變,速度更快。
.
對手本身就有一定默契,加上打法主動又快速,我們根本招架不住,第一局很快就以八比二十五落敗。
「唉,對面今日咁勁,我地點贏呀…」
「係囉,都唔知係咪上場留力」
「最弊留力都贏我地呢」
「好喇大家!我地宜家輸左喇咩?!!」Kathy一出聲,大家都靜下來
「無錯喇,我地輸左一局咋麻,又唔係世界末日!」我說
「咁隊長你有咩對策?」
「對手既然要快,我地就拖慢個節奏,由發球開始拖慢。另外,前排的人,盡量逼對手將個波打去我呢邊,由我接殺球再轉守為攻」
「對手咁勁,咁樣真係行得通?」
「我地無得揀,如果唔想坐以待斃,就要變!」
.
大家在半信半疑下,重新回到場上。
Kathy首先開波,她放棄一向的上手開波,反而下手開出一個超高波,拖延對手的進攻。這個時候,前排的三人就準備封殺一邊,逼令對手攻向我身邊。
.
當真正面對對手的扣殺,才感受到當中的速度和力量。以我這個排球初哥來說,即使反應再好,面對這些高速球,我也有點束手無策。
.
每一次的失敗卻像一個學習,從失敗中找出對策。但大家看到我不斷被打中,卻不禁擔心起來。
.
「隊長,你仲得唔得呀?」
「無事!」
.
身為隊長,又怎能輕易被打敗?
終於,我成功接到對方的扣殺,再彈予Kathy作二傳,反攻得手!!!
.
可惜,當我終於成功破解時,已經是局尾,對手已肯定贏出今場比賽。
.
雖然我們力拼到最後,但結果仍以十一比二十五落敗,局數零比二再次輸給B班。
又自推下先,唉,又寫緊d好sad的野 都唔明點解咁鍾意自虐...
預告,如果上一個故的結局係催淚,呢一個故中段呢個sad位一定係心痛,考驗心臟負荷能力
寫的時候唸番以前的事,都不禁
又自推下先,唉,又寫緊d好sad的野 都唔明點解咁鍾意自虐...
預告,如果上一個故的結局係催淚,呢一個故中段呢個sad位一定係心痛,考驗心臟負荷能力

我都接受

我都接受

睇下大家睇到後的迴響,我都預計會幾大
又sad 我頂你
又sad 我頂你

盡情頂我,我抵打,但唔好負皮pls
《你愛我還是他》第二十二章
.
又一次落敗,對大家當然有一定的打擊。
.
「大家精神呀!第一場咋麻!」我說
「但第一場就輸,之後嗰啲點算?」
「無咩點算,贏哂佢就得!」
「邊有咁易…」
「最勁嗰隊我地都對左,仲有咩好怕!咁樣喇,如果大家係跟住的比賽有一場可以以局數二比零贏的話,我就請哂全隊飲野!」
「嘩,咁又唔錯喎,隊長萬歲!」
.
人果然是需要有刺激的,本來死氣沉沉的一班人,一聽到萬歲,就即刻醒過來。
.
接下來,我們要到下午才有比賽,但大家仍然選擇留下來加操,更加不時聚在一起討論。
而這個時候,一班同學竟然也回校了。他們除了現身支持,還帶來了不少補給品,連朱老師也大掏荷包買外賣給我們補充體力。
.
有了大家的支持,我們更加有動力,更加不想輸!
在第二場對D班時,大家都帶上了這種戰意,誓要贏到我萬歲!
.
一如之前所看到,對手嚴重依賴陣中三位的排球隊女成員,而一班粗之大葉的男生則盡量遲免避免一二傳,主力進攻。
對比起來,我們的實力更平均。而今場,我更多地參與最後一擊,希望挽回隊友的信心。
.
結果在我們主力防守女生,進攻男生的「攻男守女」策略下,第二場就已經達成目標,以二十五比十七和二十五比二十擊敗D班,取得首勝。
.
大家贏波後都士氣高漲,而我也信守承諾,萬歲請大家飲野。
「嗱,大家證明左自己係得既,聽日都要繼續呢個勢,贏埋剩低嗰兩場!」
.
今天的比賽完結後,大家也各自回家休息。但奇怪了,為何我會找不到芷怡?明明B班今日還有一場比賽,怎麼會不見她呢?
.
我嘗試打給她卻沒有人接聽,短訊她又沒有回覆,難道她又要趕回家?
.
在打了兩場比賽加數小時練習後,晚上我簡單吃了晚飯後,就上床睡了,以好好準備明天的比賽。
.
早上起床的時候,我伸一伸懶腰,然後看一看電話。一看就發現原來芷怡昨夜凌晨找過我,而我竟然睡著了沒有接她的電話…
.
「對唔住呀芷怡,我琴晚太攰訓左所以無覆你」
直到我吃完早餐,還未收到她的回覆,她的最後上線時間卻仍然是昨夜。但是,她不是應該醒來準備回校打第一場的比賽嗎?
繼續自推,新年快樂呀大家
新年快樂,推
話說呢,新年係繼續有文出架
恭喜發財
恭喜發財

可惜我有排都未發財
新年快樂!
《你愛我還是他》第二十三章
.
回到學校,四處找尋卻仍然未見她係蹤影,究竟她去了哪裏?
.
「隊長,熱身喇!」
「哦,好」
唯有打完今日的比賽再去找芷怡吧…
.
今日剩低兩場係比賽,只要全勝就可以晉身決賽。而頭場B班先下一城,幾可肯定必入決賽。
受到昨天第二場的影響,今天我們整隊都士氣高漲,眼神銳利,仿要擊潰對手。
.
而事實,今日剩下的兩場比賽,我們皆以局數二比零輕取對手。兩場比賽一班隊友都展現極強的鬥心和拼勁,甚至令我可以稍為休息一下。
.
「大家,我地成功左喇!!決賽,我地黎喇!!」
「好耶!!」大家都十分興奮
.
「計我話,今次最大的功臣一定係呀駿!」杜杜說
「大家都有努力架,無分邊個係功臣」我說
「咁又唔係咁講,如果唔係隊長你不斷鼓勵我地,我地都未必可以咁快企番起身,仲打得咁好」
「好喇,唔使賣口乖喇,我識做既,小食部我既!」
「萬歲!」
這個時候,我拿出電話一看,還是看不到她的回覆… 究竟發生了甚麼事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞