[無糖校園故]《你愛我還是他》

639 回覆
32 Like 2 Dislike
終於,他回來了。但可惜,今年只有他自己一個人回來了。
.
縱然如此,路還是要行,日子還是要過。
.
今年繼續真人,但加入更多真事,重溫當年一事一物。沒有了混醬腸粉之戀,但仍然希望你們今年會繼續支持我,你地的支持是我繼續前行的動力!
.
建議大家未睇過上一個故既,就睇左先再番入黎,因為今個故可以講係Season 2,係《只有一棵樹的森林》的延續,大部份人物都會繼續出現
《只有一棵樹的森林》:https://goo.gl/D5JvQd .
.
同上年一樣,好廢的我墨水唔夠,所以只能夠逢一至六每日一篇,希望大家見諒!
但保證,一定準時同唔棄故!(大家預每晚六點至七點呢段時間,因為facebook就預定左18:00出文的)
.
有心理準備一日一篇會少人睇,但都希望大家鍾意既可以留個正評,一齊討論下又得,又或者黎個相認都可以架
Facebook: 微言
https://www.facebook.com/smallpotatosay
Sorry,頭先出錯台
繼續出文
《你愛我還是他》第一章
.
方晴走了後,除了留下那封信,就只有一段又一段的回憶。而我,每天就是待在家中,不斷回想那些回憶。
雖然杜杜和Kathy也不斷約我出街,但我都一一拒絕。一來我真的沒有興趣出街,二來答應他們出去的話,也只是充當個礙事的電燈膽。
.
「呀仔,你成個暑假咁樣唔得架喎」媽媽擔心的對我說
「媽,我無事喎,唔使擔心」
「你咁既樣我唔擔心就奇!」
.
此時,門鐘突然響起。
「咦,係杜杜呀,你黎得啱喇,幫我勸下我呢個仔,我搞佢唔掂呀…」
「交俾我喇伯母」
.
「喂司徒駿,陪我落去打波,我地好耐無一對一喇!」
「唔喇」
「你怕輸呀?」
「唔好唸住用激將法,無用架」
「你呀!好,我今日就同你攤牌!司徒駿,你今日唔同我打波就以後無兄弟做!」
「好行夾唔送」
「駿哥呀,當我求下喇!你再留係屋企呢,生菇架喇!」
「你由我喇」
「唔得!總之今日我一定要帶到你出街!」
「隨便你…」
「睇黎,都係要將佢交俾你…」
杜杜把一個白色的信封交給我,當我打開後,發現內裏有一封信。這封信是由師傅親手寫給我的。信中的內容全是對我的感受,由一開始發現我,到收我為徒為我進行特訓,再見證我成功,然後到最近的自暴自棄。
.
然後當我翻到另一面時,我整個人突然崩潰了…信的另一面是另一款字跡,上面寫的是日期和時間,是…是師傅的喪禮…
.
「點解…點解呀!!」我向天嚎叫
「呀駿,節哀順變喇…」杜杜安慰我
「係邊個俾呢封信你架?」
「有一日我打波時,有一個陌生人俾我既,佢話佢係師傅的細佬」
「咁佢有無話師傅係幾時過身架?」
「聽講係上個星期係屋企訓覺時安祥咁走左,師傅屋企人一直都想搵你,但你一直無出現,所以就托我將信俾你」
「唔該你杜杜」我低下頭來靜思
「其實喪禮就係今晚,你要唔要我陪你?」
「唔使喇,我應付到」
「咁有咩事你就搵我喇」
稍為平息一下心情後,我就更衣準備出去。
在前往殯儀館的途中,我經過了以前特訓的球場,然後隱約好像看到師傅,然後就想起信上最後的一句:
「不要讓關心你的人擔心和失望」
.
對不起師傅,我令你失望了。
一段又一段的回憶從腦海中湧現,如果沒有師傅,我現在或許連籃球也不懂打。要不是他,我一定沒可能接連打敗對手。
.
到了殯儀館後,第一次看到師傅的家人。坦白說,我也不知道該對他們說甚麼…
師傳的弟弟帶了我去靈堂的後方,見師傅的最後一面。當我看到師傅的遺容時,眼淚就忍不住湧出來,儘管我極力嘗試控制,但還是忍不住崩潰了…
.
我沒有逗留在靈堂太久,因為我已經控制不住自己。現在的我,只想躲於一角,逃離旁人的目光。
.
當我離開殯儀館後,卻看到對面有一個熟悉的人影,手上拿著一袋啤酒。
《你愛我還是他》第二章
.
是杜杜,他拿著一袋啤酒等我。
我倆走到附近的一個公園,找了一張長椅坐下。
.
「等左我好耐呀?」我問杜杜
「一陣啫」
「今晚唔使陪Kathy咩?」
「陪少晚唔使死既,今晚兄弟需要我多啲」
「鬼需要你!」
「司徒駿!可唔可以唔好係度講個鬼字…」
「係喎,Sorry Sorry,咁你頭先買酒無被人查身份證咩?」
「宜家啲人仲邊會理你呀」
說罷,杜杜就開了罐啤酒遞給我
.
「我無野喎」
「無人話一定要有野先可以飲酒架」
「如果我同你講我無事,你信唔信呀?」
「你話呢?」
「其實我做錯左啲咩呢?先係呀晴走左,然後宜家到師傅,下一個…會唔會到我呢?」
「唔好亂唸野喇,我好肯定呀晴同師傅一定唔會想見到你宜家咁樣自暴自棄!」
「自暴自棄又有咩所謂喎…都無人理我架喇…」
「你醒下喇!咁我呢?仲有Kathy,伯母,朱sir,你忍心睇住我地擔心你咩?!!」
我不發一言,只是不斷灌自己喝酒。
這一夜,我已經不記得我喝了多少,我只記得自己一口接一口,一罐接一罐,直到醉倒為止。
.
醒來的時候,我發覺自己在床上,但卻不是自己的床。當我想起床時,額頭卻像被千斤石壓住般重,喉嚨像火燒般刺痛。
突然,房門被打開。
.
「醒喇?覺得點呀?」進來的是杜杜
「呢度係?」我問
「我屋企,你琴晚醉得太恐怖,我費時伯母擔心,所以帶左你番黎」
「咁我呀媽?」
「放心,我琴晚打左俾佢,話你會黎我呢度玩過夜」
「麻煩你喇杜杜」
「兄弟間講呢啲既咩,最緊要你無事,嗱,飲左佢喇」
「解酒茶都識整呀,杜杜你會唔會勁左少少」
「飲你就飲喇」
「話說…我琴晚飲左幾多?」
「我就買左一打啤酒,但自己就飲左一罐啫,咁你自己話你飲左幾多喇」
「咁我琴日醉左後發生左咩事?」
「咪就係不斷嘔…好彩我呢排都有加操,如果唔係都唔知點抬你番黎」
「麻煩哂你喇…」
「又講!司徒駿,你係咩唔當我兄弟呀?!!不過呢,頹埋琴日好喇」
可是,短短數個月,就接連失去兩個生命中重要的人,就像從天堂打回人間,剛爬起來就再被打落地獄。這次,我真的放棄了,我不想爬起來後,再一次被打沉…
就讓我躲在黑暗的一角,逃離世人的目光吧…
.
暑假快將完結,也代表新一學年即將開始。每一年的開學前,大家都要先回學校註冊。
儘管我真的不想再外出,為了繼續有書讀,我還是要走這一趙。
.
註冊日其實也只是回校交雜費,肯定來年會繼續留校,還有就是和同班同學先見面。升中五其實也是同一班人,只是會少了一人…
.
回到學校後,看到有些同學見到自己朋友後表現興奮,有些就喋喋不休。至於我,就把自己藏到一角。但是,我發現無論在學校的哪個角落,都曾有我和方晴的回憶…
.
究竟,我是不是要這樣痛苦至畢業???
《你愛我還是他》第三章
.
順利完成註冊後,正當我準備離開學校時,迎面卻遇上朱老師。
「呀駿,我想同你傾幾句呀」
「下,哦,好呀」
於是,我就跟著朱老師一直走,直到回到我們上年的班房。
.
「呀駿,你最近點呀?」
「還可以呀,無咩問題」
「真係?我都有聽到你最近遇到的事,你真係無事?」
「朱sir」
「唔?」
「其實我唔想番學」
「點解呢?」
「我都唔知,我只係想消失於人群中」
「咁假如你真係可以留係屋企,你會做咩呀?」
「Err… 我都唔知…」
「咁咪係囉,番學俾自己一啲目標,令人生有啲方向,更何況,我相信你身邊的每一個人,都唔會再想睇到你繼續沉淪落去」
「朱sir…」
「總之九月一號你就一定要番黎,之後有咩事我再陪你一齊去面對」
離開學校後,我一直在回想朱老師剛才的那段話。逃避確實不是一個解決困局的方法,反而是會讓自己愈陷愈深。
.
可是,沒有了她在身邊,我還有動力嗎?從前的努力,除了知恥近乎勇外,其實就是為了她。
現在的我,連暑期功課都未開始做…
.
接下來的日子,我有嘗試過去努力,但總是提不起勁。雖然有了「零的突破」,但距離終點還是有很大段差距。
.
很快也來到開學日,功課…當然未做好。醒來的時候,發現天還未亮,看一看鬧鐘,原來只是五點半…
.
習慣了兩年,忽然不用再早操,忽然沒有人再督促我做早操,忽然沒有人再看我早操,一切也都是忽然之間。
一早醒了,那只好起床煮早餐。可是,我竟然又煮了兩份早餐…幸好媽媽剛起床。
.
「呀仔,你咁早起身既?」媽媽睡眼惺忪的說
「係呀,起身煮早餐麻,煮埋你個份架,快啲刷牙洗面食早餐」
「嘩,咁乖仔呀,咁呀媽都可以放心啲」
媽媽完全沒有發覺我的謊言,或許是因為我之前實在令她太擔心,現在的我看起來好像已經從傷痛走出來了,好像…
.
「嗱,今日開學,呀媽就俾封大利是你,祝你新學年順順利利」
「多謝媽咪!」
.
和媽媽食完早餐,洗完碟,也才是六點半。但我真的不想再困在家裏,所以我提早出門,慢慢走路回學校。
.
早上的空氣也是格外清新,這個時候人和車也不算多。從新走回這條熟悉的路,卻發現到不少之前沒有留意的事物。從前的我,都是匆匆跑過,現在慢慢欣賞,仿佛好像發現了一個新地方。
.
其實我們身邊都有很多美好的事物,只是我們平時都太匆忙,又或者太留意手上的電子產品,從而忽略了。
.
有時候,把速度放慢一點,用心欣賞一下身邊的事物,或者會有意想不到的收穫。
《你愛我還是他》第四章
.
回到學校後,也只不過是七點正,這應該是六年來第一次我在學校不知道該做甚麼。以前一回校一定是衝到籃球場打波直到早會,和方晴一起後,就變成了早餐時間。
.
就在我苦惱之際,身後突然有一把聲叫我。
「企係度做咩呀死傻仔?」敢叫我傻仔的當然也只有杜杜
「你咁早番黎既,唔使陪Kathy咩?」
「陪少一陣唔會分手既,咁耐無打波,梗係要成班人打番夠本!」
「成班人?」我問
「仲有我地!」一班隊友也衝進來
「咁仲等咩呀,開波喇!」杜杜帶領著大家衝進球場
.
「隊長,做咩仲唔落黎呀?」波仔問我
「你地打得開心啲喇」
「你唔係咁掃慶呀!!」杜杜說
「唔係呀,我唸…我以後都唔會再打籃球」
「下!點解呀隊長?!!」眾人聽到後都嚇一跳
「因為你師傅?」杜杜問
「嗯」
「你唔覺得好嘥既咩?仲有,你咁樣做,對得住你師傅咩?!!佢咁用心教你!」杜杜追問
「你唔使再講喇,由師傅入土為安的一刻,我已經決定左唔會再打籃球」說罷我就轉身離開球場
「隊長呀!!!」
.
離開球場後,我慢慢走到今年的中五樓層。新樓層新課室,但究竟,我會有一個新的開始嗎?
由於校工七點半才會開班房門,所以我也只好站在門外靜候。
「司徒駿,你搞咩呀?」只見杜杜氣喘吁吁地跑上來
「你抖順條氣先喇,你唔係應該係下面打緊波既咩?」
「你覺得我仲會有心情打波咩?」
「其實都唔係咩大事啫,唔打籃球啫,仲有好多野可以做架」
「唔係咩大事?!!你差唔多係呢間學校最勁嗰個喇,仲有,你咁做對得住你師傅咩?佢…」
「總之我決定左啲野就唔會改」
「你唔好咁任性好無呀?!!」
「咁你有無唸過我感受!!」
我大聲一喝後,我倆都靜了下來
.
「以前我打波咁搏命係為左呀晴,令到我成為你口中全校最勁既係我師傅,宜家佢地兩個都離開左我,咁我再繼續打落去仲有咩意義?」
杜杜聽到後不發一言
「為我好既,就唔好再提籃球呢兩個字」我說
「做兄弟既,你有咩決定都好,都會撐你到底!」
.
休息了一會,就到操場排隊,準備今年的開學禮。
今年和往年的開學禮在儀式上並沒有分別,仍是唱詩,校長致詞和宣佈各班班主任。由於高中三年大多都是同一位班主任,所以這個時候就成為各班的角力,鬥為自己的班主任歡呼喝采。
.
完成了開學禮後,又是時候回班房處理班務。至於領頭的人,今年卻因為沒有女班長而變成了由我去帶領大家回班房。
明天再續,希望聽日起身會見到有人留下名,俾正皮喇
留名正評
留名
好耐冇睇過巴打既故
留名
其實我以為沉左底,幾驚聽朝起身都係得我自己個13個回應
留名正評

多謝你令到個post上番水
好耐冇睇過巴打既故

好似對你個名都有d印象
一定要繼續追呀
終於,他回來了。但可惜,今年只有他自己一個人回來了。
.
縱然如此,路還是要行,日子還是要過。
.
今年繼續真人,但加入更多真事,重溫當年一事一物。沒有了混醬腸粉之戀,但仍然希望你們今年會繼續支持我,你地的支持是我繼續前行的動力!
.
建議大家未睇過上一個故既,就睇左先再番入黎,因為今個故可以講係Season 2,係《只有一棵樹的森林》的延續,大部份人物都會繼續出現
《只有一棵樹的森林》:https://goo.gl/D5JvQd
.
同上年一樣,好廢的我墨水唔夠,所以只能夠逢一至六每日一篇,希望大家見諒!
但保證,一定準時同唔棄故!(大家預每晚六點至七點呢段時間,因為facebook就預定左18:00出文的)
.
有心理準備一日一篇會少人睇,但都希望大家鍾意既可以留個正評,一齊討論下又得,又或者黎個相認都可以架
Facebook: 微言
https://www.facebook.com/smallpotatosay

Sor,我又自膠,link都唔識貼
再一次呼籲,新讀者記得睇左舊故先,唔係怕大家追唔到
支持巴打
支持巴打

多謝你!!
《你愛我還是他》第五章
.
「好,各位同學,又係新一年,今年我地又要再選男女班長同班會成員」朱老師對大家說
「咁不如先揀左男班長先喇,今年不如…」
「朱sir,我今年唔想做班長」我突然站起來說
「司徒同學,有無咩原因?」
「今年我想專心讀書」
「好,咁朱sir都唔勉強你,有無其他同學自薦?」
.
等了很久,還是沒有人舉手。
.
「好,唔緊要,我地俾多少少時間班男同學,宜家選女班長先」
可是,同樣情況,無人主動舉手。
.
「朱sir,不如我同杜杜今年改做男女班長呀?」Kathy打破沉默
「但係我比較想你繼續做主席幫我手…」
朱老師面有難色,始終班會主席比班長更重要,就是因為有了Kathy,過去兩年朱老師才不用為班務大傷腦筋。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞