[無糖校園故]《你愛我還是他》

639 回覆
32 Like 2 Dislike
《你愛我還是他》第十章
.
走下走下,就坐下來看著一望無際的大海,聽著海水聲,暫時忘卻腦中的煩惱。
「做咩咁唔合群,一個人走出黎呀?」
「你又會知道我係度既朱sir?」
「係大隊見你唔到,就估到你會走過黎另一邊喇」
「果然係朱sir,世事都逃唔過你法眼」
朱老師也陪我一起坐在沙灘上
「點呀,仲掛住佢呀?」
「如果話無感覺就假既」
.
「早排,佢寄左封信俾我」
「係?佢同你講咩?」
「佢叫我唔好自暴自棄」
「咁你唔好令佢失望喇」
「唔會喇,唔會再自暴自棄喇,唔想再令任何人擔心我」
「咁樣唸就啱喇,不過唔好俾咁大壓力自己呀!」
「希望喇,最近總係怪怪地」
「點怪?」
「自從上次暈左之後,一直都有覺得頭暈,心跳加速,甚至有時抖唔到氣」
「點解你無同老師講既?」
「無呀,唸住好少事所以無講」
「咁你自己小心啲,有咩事就黎搵朱sir傾喇」
「多謝你朱sir」
「好喇,坐多陣好番大隊喇」
看著天空和大海,不知不覺時間也過得很快,今個旅行也快將完結。雖然沒有之前的精彩,但今次得到的平靜卻是現在我最需要的。
.
去完旅行後,又是繼續努力追進度的時候。最近我的表現也稍算不錯,一眾老師也漸感滿意。
不過,還是有時候會有放棄的念頭,每每努力一大輪後,身體就會開始感到疲倦,然後就不想繼續溫下去。有時候嚴重的話,還會發脾氣把書本亂擲。
.
時間瞬眼間來到了十二月,又是聖誕節的時候。如無意外,今年應該是要找陳奕迅陪我過聖誕吧… 至於另一邊廂的杜杜和Kathy,則繼續打得火熱,愛得纏綿。其實相信很多人一開始也猜不到,他們可以維持到這麼久,還要一日比一日甜蜜。而愛情的魔力亦徹底改變了杜杜,現在的他再也不是以前的那般吊兒郎當,而是更有責任感,思想更成熟,可以讓人倚靠的好男人。還記得有一次和杜杜的對話,令我深深感受到他的改變。
「其實Kathy做左啲咩令你改變咁多?」我問他
「乜都無」
「下?!!」
「就係以前成日要佢擔心我,因為我的唔成熟,令到佢要一個人面對好多野。我唔想要佢再擔心我,我要成為佢最安心的依靠」
「睇黎真係認定左喇喎」
「非她不娶!」
「真係幸福…」
「咁你呢,仲掛住人呀?」
「掛又點呀,人都走左,無架喇」
「咁唸咪好囉,你前面仲有成個森林」
「森咩林呀,草都唔多係呀」
「你唔搵啫」
「你估買菜咩,週街都有」
「咁你又錯喇,可能你身邊的,就係你的Mrs Right」
「你幾時變左性架?點解我唔知既?」
「你去死喇!認真呀,身為兄弟既,都想你搵番個人陪下你」
「睇下點先喇」
.
撫心自問,我真的已經放下了她嗎?我真的準備好開始一段新的戀情?這個問題,我真的暫時答不到…

見到微言兄就即刻入黎留個名先
見到微言兄就即刻入黎留個名先

嘩,咁抬舉,受唔起受唔起
多d留言幫手推下po就得,宜家太少文好快沉
唯有靠大家係僅有的文下推下,又或者問下問題都得
為左呢篇文特登走去追返之前個篇 睇到好掛住方睛

一樣特登睇多次 好sad

睇多次好呀,咁就唔怕唔記得任何細節
我周不時都會睇番,係幾好睇既
不過期待有一日會係拎上手逐頁揭咁睇

thanks for the support!!
好sad就睇多d杜杜同Kathy bb喇,嗰條線真係甜到糖尿
毒者留名
上個故都仲係Cd-rom
好掛住方晴
毒者留名
好掛住方晴

多謝你!!要由CD-rom轉做留名者真係要有唔少勇氣
毒者留名
好掛住方晴

多謝你!!要由CD-rom轉做留名者真係要有唔少勇氣

咁今個故就幫手一齊推!!
話說真實中的方晴雖然無去外國,但係應該都過得唔錯
《你愛我還是他》第十一章
.
不管如何,十二月的來臨,也是提醒自己很快就要面對大考。不過在戰爭開始前,就要先好好享受一下,首要就是和大家過一個開心的聖誕聯歡。
.
今年繼續由Kathy和杜杜負責整個流程,對比上年,今年除了沒有五星級酒店的到會外,一切也大同小異。
不過相比上次放行的自行離隊,今次我更多的參與其中,不少遊戲更是由我帶頭。
.
完成了固定的流程後,大家就開始自由活動,四處找朋友提前慶祝聖誕,交換聖誕卡和禮物。
.
「呀駿,有無興趣一齊打排球?」Kathy問我
「好喎,反正我都好耐無打波」
「咁行喇!」
.
去到球場,正在打籃球的一班伙伴看到我後,也紛紛停下動作,走向我。
「隊長你番黎喇?」波仔問我
「你番黎就好喇!」「我地等左你好耐喇!」「隊長我俾你打呀!」
大家你一句我一句,興高采烈的說
「對唔住呀各位,我落黎係同Kathy打排球,我已經決定左,以後都唔會再打籃球」
「下…」大家聽到我的說話後,都馬上沒精打采。
「大家唔好咁喇,唔一齊打波啫,唔代表我地唔係兄弟架麻!我地仍然可以一齊出黎吃喝玩樂!」
「嗯!隊長講得啱,一日隊長,一世隊長!」波仔說
「嘩,又唔使咁既,快啲去打波喇!」
.
「果然係我地的隊長,球場魅力與眾不同」Kathy說
「點夠Kathy姐你勁呀,全班連埋朱sir都聽你支笛」
「得,我輸,開波喇」

好sad就睇多d杜杜同Kathy bb喇,嗰條線真係甜到糖尿

佢地永遠都代替唔到呀駿同方晴
我們兩個人打了一會後,我看到場邊有個女生看著我們打波,又好像想加入的感覺。
.
「嗨,你想唔想入黎一齊打呀?」我問她
「下,可以呀?」她好像被我突然一問嚇到
「可以呀,梗係得喇,Kathy係咪呀?」
「係囉一齊打開心啲」
「好呀!多謝你地!」
「係喎,我叫Kathy,你叫咩名呀?」
「我叫方芷怡,你地可以叫我芷怡架」
Kathy聽到後,馬上把視線移向我
「我叫司徒駿,你可以叫我呀駿架」
.
沒錯,又是姓方,又是打排球的… 不過幸好,我眼前的這個女生,是短頭髮,面圓圓的,不然的話…
.
她就站在我對面,令到我一直打波時,也不斷分神在看她… 其實她… 真的一點也不像方晴,不過不知為何,她總是吸引著我的眼球。
.
打多一段時間後,Kathy突然說要去找朱老師商量班會的事,要先走。
「咁你地打完後就將個波擺番上課室喇」
.
「咁你仲想唔想打?」我問她
「打多一陣都可以既」不知為何,她的臉頰好像特別紅,是太熱嗎?但今天明明是冬天…
.
結果我們再打了大概半個小時後也停下來。
「我要走先喇,多謝你今日俾我一齊打」
「傻喇,我地下次再打過呀!」
「好呀,我要走喇,下次見」
「拜拜!」
就這樣,我看著她的背影而去。然後我忽然發覺,我好像開始愛上打排球。

佢地永遠都代替唔到呀駿同方晴

咁又係既... 唉,但至少調劑下自己

Welcome back!!! I miss you so much

Welcome back!!! I miss you so much

嗱,我唔理你呀,一定要keep住日日推,好似以前咁
想你的夜

嗱,我唔理你呀,一定要keep住日日推,好似以前咁

咁有冇混醬腸粉先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞