[無糖校園故]《你愛我還是他》

639 回覆
32 Like 2 Dislike
好耐冇睇過巴打既故

好似對你個名都有d印象
一定要繼續追呀

「咁不如我同Kathy兼任男女班長同正副主席?」杜杜說
「但係…咁樣會唔會對你地太大負擔?」
「無事既,都係為大家啫」Kathy答
「咁麻煩你地喇」朱老師頓時鬆了一口氣
.
接下來,選好剩餘的班會成員和完成開學日的班務後,第一日的上學也總算完成。
.
中五的第一個星期,主要都是收暑期功課和為全年的課程作簡介。可是,已經令我苦惱不已。今年的我,不但沒有預早備課,連暑期功課也未全部完成。結果,我也自招惡果。
.
「好,今日就到此為止」
「朱老師再見」
「司徒同學,麻煩你跟我落教員室」
「哦,好」
.
落到教員室後,朱老師一臉凝重地看著我
「呀駿,你搞咩呀?已經唔單止一個老師向我講你的情況,大家都好擔心你!」
我真的不知道該如何回答,只能低下頭沉默著。
「我希望你明白,各位老師都好擔心你,呢個時候,如果你選擇放棄,無人會幫到你,你自己好好唸下喇」
現在的我,就像一隻在大草原迷失方向的羊,完全不知道該如何做,連四處找路的動力也沒有。
.
接下來的一個月,我既不打波,又沒有動力去溫習,甚至連功課也沒有做完。
身邊的人看到現在的我都忍不住出言相勸。
「喂兄弟,你咁唔掂架喎,你俾我爬頭架喇喎」杜杜說
「不如今次我幫你追番啲進度呀?」Kathy問我
「唔使喇,你地去拍拖喇,無謂要我做電燈膽眼冤」
.
「呀駿,就黎考試喇,俾啲心機呀」朱老師開心的說
「呀仔,呀媽唔係想管你,但你咁樣真係唔得架喎。自從呀晴走左後,你就一直咁樣自暴自棄…係時候捱作喇,呀晴都唔會想見到你咁架,唔好要呀媽擔心好無?」
.
其實,我又何嘗不知道身邊人的想法,只是已經失去動力的我,就像一輛沒有馬達的跑車般。
或許,狠狠一摔會令我醒覺,就像當年中三…
《你愛我還是他》第六章
.
時間匆匆飛逝,很快就來到期考。接近零準備的我,其實已經作出心理準備。如果學校有「最大退步獎」,我相信自己定必會是奪獎的人。
.
明明上一年還是全級第一,這一年一跌就跌落留班區。總括七場期考,感覺就像第一年的中三。每次開卷後,都是一片空白。我嘗試先跳過不懂的題目,但結果很快就翻了整份試卷。今次的結果,應該是比災難更惡劣吧…
.
「終於考完試喇,今次都唔係好難啫」杜杜說
「巴閉喇你,唔知邊個考之前係咁睇書,揭到本書都就黎爛」Kathy反串他
「咁唔睇熟啲又點可以識答呢,唔識答又點可以追上你呢?」
「又口花花!呀駿,我地去食野,你一唔一齊呀?」
此時的我,腦袋仍是一片空白
.
「喂兄弟!司徒駿!噓!!」
「噓,做咩呀?」我終於回過神來
「你無野呀?」杜杜擔心的問
「無,可能呢排唔夠訓啫」
「考完試就唔好再唸喇,一齊去食野喇」
「唔喇,你地去喇,我想番屋企休息下」
「咁你小心啲喇,我地聽日見喇」
「走先喇呀駿」Kathy對我說
我一個人慢慢離開學校,慢慢走回家,慢慢回想這幾個月發生的事。自從方晴離去後,我就開始自暴自棄,這真的是她想見到的嗎?
.
朱老師說得對,逃避真的不是解決方法,或許我也要為關心我的人而努力,不再讓他們擔心我。
.
縱然失敗,但仍要去面對。這次的期考,幸好沒有七科全炒,但是也只有英文一科合格…
.
得到這個成績,身邊的老師和同學無一不被嚇親,昔日的飛躍進步,變成了今日的飛躍退步。
.
「第一個考試啫,仲有三個,你中三咪又係咁,無事既」杜杜嘗試安慰我
「係囉,有我同杜杜陪住你,下次一定會更好」Kathy也幫口
「我無事喎,預左架喇,唔洗擔心我」
.
「司徒駿」朱老師派完成績後叫我
「係」
「校長想見你,你小息去搵佢喇」
「知道」
聽到校長要找我,其他同學也馬上竊竊私語。
「呀駿,無事既!」Kathy極力去嘗試鼓勵我
「係囉,最多鬧幾句啫,無事既!」杜杜也給我支持
「無事喎,都係嗰句,預左,都係時候要去面對」
.
此時,我卻忽然覺得頭有點暈,心跳忽然加速,整個人好像抖不到氣。然後在下一秒,當我嘗試去拾起地上的成績表時,我眼前一黑…
.
當我醒來的時候,已經躺在床上。
「咦,呀駿你醒喇?」我認得這是Kathy的聲音
「兄弟你覺得點呀?」這把是杜杜的聲音
「無咩事,有啲攰啫」
.
很快,朱老師和校長也進來了。
「呀駿,無事麻?」朱老師問
「還可以」
「見到你醒番就好喇,咁杜杜同Kathy快啲番上去上堂喇」
「知道朱sir」
「校長,咁呢度交俾你喇,呀駿,你自己小心啲喇」
推~
推~

Thanks
晏少少會再有文架,預6點幾7點
《你愛我還是他》第七章
.
「校長」我欲出起來
「唔使郁喇,就咁挨住喇,你啱啱醒,唔好亂郁」
「知道」
「唔使咁緊張,我唸你都知點解校長要搵你,不過校長唔係想要鬧你,而係想了解下你的情況」
「對唔住校長,我知我今次令到好多人失望」
「校長知道你今個暑期唔易過,發生左好多事,但你要知道,你身邊仲有好多關心你的人」
「我知道,俾啲時間我,我會重新企起身!」
「好,校長對你有信心,你休息下先,等陣你媽媽會黎接你」
「下!」我沒想過要驚動媽媽
「你今日都係適宜休息下先,調整好心情先再番學」
.
休息了一會,就等到媽媽來到。
「呀仔你覺得點呀?」
「我無事呀」
「無事又點會突然暈呢,你知唔知我頭先接到電話時,我都差啲暈低呀」
「真係無事呀,可能呢排唔夠訓啫」
辦好手續後,媽媽就帶我回家休息。
雖然今次只是暈一暈,但是那種心跳加速和抖不到氣的感覺卻是前所未有的,而且影響也不少…
.
一覺睡醒之後,發現天已入黑,而且聞到很香的味道。
「訓醒喇?唔黎幫手開飯喇」
「哦,知道」
.
「今日煮啲你鍾意食既餸,等你開心下」媽媽說
「但係媽咪,我…」
「我知你想講咩」
「你知?」
「係我接你之前,朱sir同我講哂喇」
「對唔住呀…」
「傻仔黎既,使乜對唔住,呀媽知你呢幾個月黎辛苦架喇」
「我唔會再自暴自棄架喇,我應承你媽咪,我下次一定會考好個試!」
「咁先係我個乖仔黎架麻,係呀差啲唔記得,你有封信呀」
「我有信收?」
「係呀,係英國寄黎架!」
.
英國?唔通係方晴寄黎既?
食完晚飯後,我就匆匆去拆信。一拆開信,看見信上的字跡,我就知道是方晴。
「呀駿:
.
係咪估唔到我會寄信俾你呢?我宜家係英國慢慢適應緊,雖然無香港咁熟悉,但都算唔差。
.
你點呀?有無偷懶先?係咪一襯我唔係度就做隻大懶豬??你知道我係唔會想見到一個自暴自棄的司徒駿!
.
無論發生咩事,你都要為自己去努力!
就算心碎,心仍舊會跳,時間會繼續過下去。」
.
收到方晴的來信,確實令我又驚又喜,也是很大的一個鼓舞。就好像她在信中所寫的,一個自暴自棄的司徒駿,絕對不是她想見到的。
.
過去的事已成歷史,沉溺在以前,只會令自己錯失更多。
今次的失敗已經無可挽救,我可以做的,就是避免下一次再失敗。
或許,為自己而努力,就是我現時最大的動力。
《你愛我還是他》第八章
.
「呀駿」
「師傅?!!係咪你呀師傳?」
「係我呀」
「師傅我好掛住你呀!」當我想衝過去抱師傅時,卻發現師傅的身體是可被穿透的
「師傅,點解咁既?」
「傻仔,師傅死左得番靈魂所以咪穿得過」
「所以我係發緊夢?」
「係呀!等師傅又問番你,點解你唔再打波?」
「師傅你都唔係度,我再打落去亦無意義」
「點會無意義呢,你打得咁叻」
「但都係因為師傅你,無左師傅你的教導,我真係唔想再打籃球」
「好,師傅都唔逼你,咁但係你都要應承師傅,唔再自暴自棄!」
「我一定會重新振作!」
「咁就好,師傅都可以放心走喇」
「師傅唔好走呀!」
「傻仔,人總要走架麻」
「咁我幾時先可以再見到你?」
師傅指一指我的心
「師傅永遠都係你心入面」
「師傅!師傅!師傅!!!」
當我一醒起來,我就知道是時候回到現實。
.
「媽咪,我今日想抖多一日呀」
「點解呀,仲唔舒服呀?」
「唔係呀…我…我想抖多一日咋」
「一日好喇」
.
「喂,你好,我係司徒駿媽媽,司徒駿今日精神都係麻麻,我想幫佢請一日假」
媽媽今次不但沒有鬧我偷懶,反而很快就替我打電話向學校請假。
.
「抖埋今日好喇,聽日要番學喇」
「知道」
.
突如其來的一日假,我決定重新鍛煉自己。雖然已經決定不再打籃球,但也不能就此放棄運動。加上之前的暈倒,我懷疑自己是因為太久沒運動而造成。所以,我決定今天要重新跑街。
半小時過後,「呼…呼…呼…」
數個月沒有操練,體能果然下降了不少,只是半小時就已經不斷喘氣,不過總算是個好開始。
.
回家洗澡後,就把書本全拿出來。幸好現時只是開學初期,要追回進度也不是太難。
第一科要追上的,我選擇了數學。本身我對數學這一科就最有信心,加上不想令朱老師失望的決心,所以用數學科開頭就最適合。
.
努力了數個小時後,總算大概明白,不過有一些細節還需要回校問朱老師,不過整體的進度是自己十分滿意的。可是,努力了這麼久後,又帶來另一個問題-就是很肚餓…
.
當我走出房後,又再一次聞到廚房傳來一陣陣香氣,定必是媽媽今晚又煮了好餸。
.
「媽,今晚有咩食呀?」
「咦,溫完書喇,咁可以蒸魚喇」
「嘩,今晚有魚食呀?!!」
「係呀,特登買俾你食架,見你溫書咁乖仔」
「咁我都應該既,係時候追番啲進度」
「見到你咁生性呀媽都安心啲,咁今日溫成點呀?」
「都唔錯,數學差唔多追番上進度」
「不過溫還溫,小心身體呀」
「所以宜家咪出黎食飯」
《你愛我還是他》第九章
.
翌日,我如常行路回學校,享受下早上的清新空氣。
回到學校後,很快就有人從後箍住我。
「點呀司徒駿,無野呀麻?」我當然知道這就是杜杜
「你再唔放手就一定有野」
「噓,都唔好玩既」
當他一放手,我馬上反箍他,還不斷攻擊他的弱點,令他大叫投降。
.
「咁睇應該咩事都無事喇?」杜杜問我
「暫時都還可以既」
「暫時?」
「我都唔知,呢排成日都有種抖唔到氣既感覺」
「可能太耐無操啫,總之宜家無事就得喇」
.
但願如此…身體的感覺告訴我,總是有一部份出了問題,只是我還未找到那個部份。
.
趁還未上課,我就走到教員室找朱老師。
「早晨朱sir」
「早晨呀駿,好番哂無事喇?」
「還可以喇,係呀,其實我係有一啲數學問題想問」
我將昨天圈下的問題逐一展示予朱老師看,而他也耐心地逐一解答。
鈴鈴鈴!!!時間過得特別快,又是時候到操場上早會。
「夠鐘早會喇呀駿,快啲落操場喇」朱老師對我說
「但係我仲有啲問題…」
「咁你放學黎搵我呀,我再教你」
「好呀朱sir!」
「係呀,仲有最後一樣野」
「係咩呀?」
「朱sir好開心見到有鬥心既司徒駿番左黎!」
「我唔會令你失望架朱sir!」
.
自從找到目標和動力後,我感覺自己心態上的改變,愈來愈積極。雖然和上年的我仍有一段距離,但到現在的我已不用令其他人為我擔心。
.
很快就來到了十一月,班際旅行的月份。今年的旅行,我並沒有參與太多的討論。很多事情杜杜都說交由他負責便可,我知道他是不希望我想得太多,勾起去年的回憶,他知道我還未放下她。
.
「好,大致就係咁喇。另外,由於呀駿上年係旅行時為左大家做左太多野,所以我地決定今年乜都唔駛佢做」杜杜宣佈
「喂,咁點得架」我抗議
「呢個係班會的決定,司徒駿同學必須接受」Kathy說
就這樣,我這次旅行就只需要帶自己出現便可。
他們今次選擇了清水灣,一來交通靠方便,二來又比較清靜。旅行當日大家就約在荷里活廣場等,然後一起坐巴士到清水灣。
.
今次一班男生不知為何,把所有事情都攬上身負責,買炭買燒烤用品買食物。最令我意外的是,他們今年連起爐也學會,明明上年全班都不會。
.
「要唔要幫手呀?」我問他們
「梗係唔使喇大佬,你坐埋一邊等燒得架喇!」
.
他們雖然有點雞手鴨腳,但還是順利把幾個燒烤爐起火成功。
「大佬想食咩呀?」
「即係呢,你地係咪唸住餵埋我呢?我又唔係殘廢,唔使大家服侍架」
有時候,真的被他們搞得無可奈何。
.
略略吃過少少東西後,我就沒有再繼續燒烤。
過了不久,Kathy就提議開始玩集體遊戲。不知為何,我對這些遊戲真的提不起興趣。
.
於是,我就趁大家不為意,偷偷走往沙灘的另一邊,獨自漫步。

有你留言好感動

有你留言好感動

一定會繼續支持你

有你留言好感動

一定會繼續支持你

唉,我知我出得慢,又未必咁吸引
不過我努力寫緊,一寫哂後就可以盡情加速

多謝你
等到你開po啦
等到你開po啦

haha, 多謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞