[無糖校園故]《你愛我還是他》

639 回覆
32 Like 2 Dislike
如果我選擇停下來,就只會跟世界的步伐愈走愈遠。就算多辛苦,多難捱,我還要捱過剩下的兩科。
.
說捱真的一點也沒有誇張,因為現在一旦病發,就會極度辛苦,要用一段時間才能恢復,而且還會消耗不少的體力。
.
兩場考試雖然都能捱到尾,但同時用了不少力氣去搏鬥。雖然完成整份試卷,但成績也相信會有落差。
.
完了考試,就代表中六的短暫生活要正式開始。
開學禮當然又是同一個流程,因此也變成大家補眠的時候。
.
不過,今日的重點卻是放學後。當我準備離開校門時,有人突然叫停了我。
.
「呀駿」
「芷怡?」
「得唔得閒呀?不如一齊食飯?」
「但係我應承左呀媽要番去食飯喎」
「咁不如一齊搭車呀?」
「好呀」
.
我們走到愛民的總站才上車,沿途大家都默不出聲
「係喎,你最近身體點呀?」她再一次主動打破沉默
「都仲捱得住,不過要密啲覆診同加藥囉」
「原來係咁」
之後,我們又開始閒話家常
.
「係喎,你之前咪話有人想追你既?點呀?」
「佢幾好呀,之前係義工活動識既,都有交換到電話」
「咁佢有無同你表白呀?」
「有呀,不過我拒絕左嚕」
「下!點解呀?」
「我同佢講,我唔想咁快開始一段新的戀情」
「哦」
之後,我們又回到沉默,直至下車。
.
不過,有一件事,其實我一直都很想對她說,而我知道,過了今天不說的話,可能就再沒有這個時機。
「芷怡呀,我有啲野想問你架」
「唔???」
「我地呢,仲有無機會係番埋一齊?」
「下,你真係想?」
「嗯!其實呢個暑假我唸得好清楚,我發現自己一直都放唔低你,我知道以前係我唔夠關心你,冷落左你,但你俾個機會我去改呀,我一定會做番好架」
「其實我都唔想見到你宜家咁樣,如果復合可以幫到你,我願意」
「真係架???」
「係呀傻瓜!」
「好耶!我唔使再一個人喇!!!」
屌 做咩姐 唔好咁廢好不 有必要為呢種負心女醉心嗎 仲要求復合 人地都話復合只係為左幫佢醫病 唔好咁蠢好不
屌 做咩姐 唔好咁廢好不 有必要為呢種負心女醉心嗎 仲要求復合 人地都話復合只係為左幫佢醫病 唔好咁蠢好不

華生

唉。。。
但至少引到你上水
屌 點解會係回頭草 之後咪重辛苦!
屌 點解會係回頭草 之後咪重辛苦!

今個星期話哂你聽

唉。。。
但至少引到你上水

屌你
《你愛我還是他》第四十五章
.
重新和芷怡一起後,我感覺到我的世界好像重新塗上色彩,不再是黑白灰死氣沉沉。
.
「司徒駿!」
「做咩呀杜杜,嬲爆爆咁既?」
「你同番個女人一齊咩?!!」
「咩女人呀,佢好明顯仲係女仔黎架喎」
「即係一齊番喇」
「做咩啫?」
「杜杜,唔好衝動呀!」這時Kathy跑來
「我無眼睇你喇!」杜杜說完就氣沖沖的走開
「喂,做咩啫?」
「呀駿你由佢喇」
「Kathy,佢做咩啫,一番黎就關公加張飛上身,又黑口黑面,又嬲爆爆」
「佢都係擔心你啫」
「擔心我?」
「總之你自己小心啲喇,同埋,其實你值得更好的」
.
更好的?怎麼他兩公婆今天都那麼怪?
.
「傻鴨!」芷怡坐在小食部向我揮手
「早晨呀傻豬!」
「無事嗎?」
「唔知呀,應該無事既,唔好理咁多,我整左早餐呀!」
「早餐!係咪芝腿飛碟呀?!!」她馬上變成心心眼
「係呀!不過我今日都整左新口味」
「唔要!我淨係要食芝士火腿!我要食!我要食!」
「得喇,俾你食喇低能妹」
「咩喎,咁係好食麻!」
看著她食得津津有味,我都非常開心。
.
不過開心過後,就要面對殘酷的現實。第一個星期所考的中英文和通識科,成績都尚算不錯,有七字頭。但去到第二個星期的數學科,經濟科和企業管理科,表現都不算太好,三科都只有六十多科。而數學竟然成為我最低分的科目,收卷後,我都不禁露出十分失望的表現。
「有時候,努力未必會有同樣的回報,但希望同學唔好灰心,繼續努力!今日時候亦差唔多,落堂」
朱老師的這番話,我清楚知道他是跟我說的。可是,成績就是一切,無論你努力了多久,結果才是大部份人著重的…
.
放學的時候,芷怡來了我班房門口。這個時候,杜杜走了出去跟芷怡說了幾句,然後就走了。
.
「傻豬,做乜呆左企係度呀?杜杜頭先同你講咩?」
「下,無呀,等你咋麻,走喇」
「你無事嗎?好似怪怪地咁既?」
「無呀,可能今日上堂好攰啫」
「係呀,我今日要去覆診,陪你唔到呀」
「哦,唔緊要,我自己番去就得」
「對唔住呀,我番到屋企搵你呀」
.
和芷怡道別後,我就前往旺角覆診。
「咦,呀駿,今日好似精神左喎」陳醫生一見到我就說
「係咩?可能心態有改變掛」
「咁咪好囉」
.
之後,我如常報告我的情況,包括我在試場遇上的病發。
「睇黎你開始有進展,至於你身體不適方面,我會開一隻藥俾你,你有需要先食,應該會有助你抒緩你的問題」
.
但願真的能幫到自己,因為每次病發都愈來愈辛苦。而每次覆診後結帳時,雖然錢是爸爸的,但總會感到心痛,好像被割了一片肉般,很想快點康復不需要再浪費錢。
點解杜杜唔講真相出黎 kathy都仲暪撚住佢 肯撚定有衰野 呢隻臭雞唔方好野
大家準備定紙巾或者包好個拳頭先好黎睇今日
《你愛我還是他》第四十七章
.
有時候,人總以為將秘密收得好就不會被人知道。但偏偏,無論你收得多秘密,還是有機會曝露。
.
當你愈想隱瞞,就愈容易露出破綻。
那一天,我這一生都會記得。那天放學,我原本是會留校和杜杜Kathy一起溫習的。但是,那天突然心血來潮,想送芷怡回家,多陪她一會。於是,我悄悄的尾隨著她,準備一出校門就給她個驚喜。豈料,她竟然準備了一些更大的驚喜給我,令我畢生難忘。
.
當我臨出校門準備嚇她時,我看到學校對面有一個熟悉的人影站著。一開頭我都不太相信自己的雙眼,但再三望清楚後,發覺真的是他。但為甚麼他會忽然走回來?他是要來找我報仇嗎?
.
最令我驚訝的是,他竟然是識芷怡的。當芷怡一踏出校門,他就馬上過馬路去找芷怡,他們還在拖拖拉拉。當芷怡看到他後,臉上除了露出一點驚訝外,還不斷四週張望。
.
「點解你會係度架?我咪叫左你係下面等我」
「咁我心急想見你麻」
「唔好搞喇,等陣被人睇到就大穫」
「怕咩啫,你係我女朋友黎架麻」
.
女朋友?!!究竟是甚麼的一回事,我決定衝上前問清楚,今日一定要得個明白!
.
「方芷怡!」
「呀駿,點解你會係度架,你唔係…」
「點解我唔係溫緊書嗎,你梗係唔想我係度,又或者,我應該問下你旁邊呢位,點解你會係度?」
「好耐無見喇,司徒駿,別來無恙嗎?」
「唔使係我面前扮野喇,何能夠」
沒錯,站在我面前的,是我曾經的死敵,何能夠。
,po錯,sorry再黎
.
《你愛我還是他》第四十六章
.
之後的時間,其實都是最後衝刺。老師都在努力為我們複習,而我們就不斷做卷適應公開試的節奏。
.
至於我和芷怡,大家也愈來愈有默契。早上她會來陪我一起坐小巴,然後第一個小息一起吃早餐,之後午飯的時候我們都會留在學校食,食完後就一起打排球。不過奇怪的是,放學的時候芷怡會肯讓我留下跟Kathy杜杜溫書,她說我也應該有自己的時間,不用每日都送她回家。
.
就這樣,我可以無後顧之憂地和杜杜一起瘋狂做試卷。但是,事情又怎會如此順利。
.
有一日放學,我如常放學留在班房,過了一陣,我看到杜杜氣沖沖地衝入來,而Kathy則在旁邊不斷按著他。
.
「杜杜,你做咩呀?」
「無,佢係樓下撞到個佢好憎的人,所以咪火起」Kathy代答
「呀駿,我有啲野想問你」杜杜對我說
「杜杜!」只見Kathy馬上想制止他說下去
「唔好阻止我,我今日一定要問清楚!」
我從來未見過杜杜會對Kathy如此大聲般說話,我也很清楚他很少會這般認真,所以他要問的也一定很重要。
「究竟你宜家同方芷怡點呀?」
「好好呀,我地又無嗌交,愈來愈甜蜜」
「咁你覺得佢係咪所有野都同你講?」
「係掛,我又無多問,做咩啫?」
「嗱,我知呢番說話你唔會聽入耳,但身為兄弟既,我今日一定要同你講」
杜杜先深呼吸一下,而Kathy一直在旁看著他
「你放棄佢喇,你值得更好架」
「點解你兩個講埋同一樣野架?我有分數架喇」
「講就講左,聽唔聽就你自己決定」
「得架喇,知你擔心我,收到哂」
.
晚上的時候,我不禁回想杜杜今天和我說的一字一句,其實杜杜正常也不會突然對我說這些話。
想了很久,我決定都是去問個明白吧。
.
「芷怡,我想問你有無野暪住我?」
「點解咁問?」
「唔知呀,突然間想問」
「咁你有無野暪住我呀?」竟然被她反問
「梗係無喇!」
.
結果,都是甚麼都問不到,我也沒有再追問下去,她要說的就會主動跟我說,她想隱瞞的,我怎樣也不會知道。而且,我也不想因此破壞了我們間的互信,傷害了我們的感情。
.
這個晚上,突然覺得很漫長。一個人坐在床上,望出窗外的天空,不禁在回想往事。
.
為甚麼?每個人都要對我隱瞞?
杜杜如是,方晴如是,現在連方芷怡也如是!坦白真的有這麼難嗎?
屌你老母方芷怡
八婆.臭雞.你老母俾狗屌
唉 真係頂唔撚順 棄故算 on撚9

唉 對唔住 係我錯

咁又唔洗咁嘅
《你愛我還是他》第四十七章
.
有時候,人總以為將秘密收得好就不會被人知道。但偏偏,無論你收得多秘密,還是有機會曝露。
.
當你愈想隱瞞,就愈容易露出破綻。
那一天,我這一生都會記得。那天放學,我原本是會留校和杜杜Kathy一起溫習的。但是,那天突然心血來潮,想送芷怡回家,多陪她一會。於是,我悄悄的尾隨著她,準備一出校門就給她個驚喜。豈料,她竟然準備了一些更大的驚喜給我,令我畢生難忘。
.
當我臨出校門準備嚇她時,我看到學校對面有一個熟悉的人影站著。一開頭我都不太相信自己的雙眼,但再三望清楚後,發覺真的是他。但為甚麼他會忽然走回來?他是要來找我報仇嗎?
.
最令我驚訝的是,他竟然是識芷怡的。當芷怡一踏出校門,他就馬上過馬路去找芷怡,他們還在拖拖拉拉。當芷怡看到他後,臉上除了露出一點驚訝外,還不斷四週張望。
.
「點解你會係度架?我咪叫左你係下面等我」
「咁我心急想見你麻」
「唔好搞喇,等陣被人睇到就大穫」
「怕咩啫,你係我女朋友黎架麻」
.
女朋友?!!究竟是甚麼的一回事,我決定衝上前問清楚,今日一定要得個明白!
.
「方芷怡!」
「呀駿,點解你會係度架,你唔係…」
「點解我唔係溫緊書嗎,你梗係唔想我係度,又或者,我應該問下你旁邊呢位,點解你會係度?」
「好耐無見喇,司徒駿,別來無恙嗎?」
「唔使係我面前扮野喇,何能夠」
沒錯,站在我面前的,是我曾經的死敵,何能夠。
「呀駿,你聽我解釋喇」
「好,我都好想聽下你有咩想講?」
「我同Can係暑假做義工識的,他對我好好」
「佢就係你暑假同我講嗰個追你的男仔?」
「係呀,佢對我好好,好細心,佢仲無逼我,俾左好多時間我去決定」
「佢會做義工?!!」
「唔得咩?」
後來,我才知道,他根本不是去做義工,而是去執行他的社會服務令。
.
「咁點解你仲要同我係番埋一齊?」
「因為…因為我見你咁辛苦,想幫你」
「即係你唔係因為鍾意我而同番我一齊,而係可憐我?!!」
「我…」
「擺明係喇,有邊個會鐘意你呢啲死窮鬼,係方晴咁傻先會揀你啫」罐頭搶住奚落我
「你講咩呀?!!」這個時候,杜杜衝了出來
「哈,要搵埋兄弟出黎救你呀,無用鬼,芷怡,我地走」
.
「方芷怡,我想問你最後一條問題,究竟你有無愛過我?」
「曾經有,但…對唔住呀駿」
「仲同佢講咁多做乜呀,走喇」罐頭強行拉走了芷怡
望著他們逐漸遠去,我無力地跪在地上。
.
「呀駿,你點呀?」杜杜急忙地扶著我
我仍然呆跪在地上,不懂怎去反應。這一切真的來得太突然,為何又是何能夠?為甚麼在我以為重拾幸福時,又一次把我打落地獄?
.
我真的累了,我不來再爬起來了。剛剛爬起來一年,又再一次跌落深谷。或者,這個遊戲真的不適合我…

咁又唔洗咁嘅

我明呢個故係無上一個咁好睇咁吸引,因為上一個係故事,可以有更多更大的發展空間
而今次,更加似一個記錄,將以前的事用文字寫番出黎,所以會發現係較真實但更on9,睇到硬哂
我明我知大家唸咩,但請原諒我,為左跟番現實生活的事,我唯有繼續on9咁寫落去
不過我可以講,呢刻已經算係呢個故的最低點,之後會慢慢爬番起身

咁又唔洗咁嘅

我明呢個故係無上一個咁好睇咁吸引,因為上一個係故事,可以有更多更大的發展空間
而今次,更加似一個記錄,將以前的事用文字寫番出黎,所以會發現係較真實但更on9,睇到硬哂
我明我知大家唸咩,但請原諒我,為左跟番現實生活的事,我唯有繼續on9咁寫落去
不過我可以講,呢刻已經算係呢個故的最低點,之後會慢慢爬番起身

我當然係講下笑啦 唔係真係棄故 因為代入左個角色 好大感受
《你愛我還是他》第四十八章
.
杜杜和Kathy二人合力把我抬回學校班房,不斷安慰著我,但我真的甚麼都聽不入耳,只是一直靈魂出竅。
.
「呀駿,你出句聲喇,你咁樣我地會好擔心架」Kathy說
「唉,最衰都係我,如果我一早同你講咪好」杜杜自怨
「杜杜,你講咩話?咩一早講?你一早知?!!」我愈說愈激動,還捉住了他的衣領
「呀駿你冷靜啲,放左杜杜先喇」Kathy緊張地說
「唔緊要架Kathy,打我喇呀駿,係我錯,我應該一早同你講個女人的衰嘢!!!打我喇!」
「點解!點解你地個個都要暪住我?!!」我放手了,然後發狂般向著壁佈板發泄
.
「究竟你地知啲咩?」
「其實我同Kathy係暑假就已經見過佢兩個一齊出街,不過當時你同佢分左手,我先不以為意」
「所以你第一日考試之後就叫我唔好同佢咁多接觸」
「之後你就同番佢一齊,咁我以為佢會對你一心一意,點之…」
「繼續講」
「有一日放學我同Kathy唸住落愛民買下午茶,點之一出門口就見到個女人同個罐頭拖哂手咁,我咪即刻衝上去問清楚囉,點之佢竟然叫我地唔好同你講,話怕你會接受唔到,亂唸嘢影響個病」
「咁你覺得我宜家就會接受到?」
「呀駿你唔好怪杜杜喇,係我阻止佢唔好同你講,因為我唸住佢會親自同你講架,點之…」Kathy內疚說
「對唔住呀駿,今次係我地暪住我,你想點處理我地悉隨專便」
「算喇,我想一個人靜下」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞