[無糖校園故]《你愛我還是他》

639 回覆
32 Like 2 Dislike
幾時有方晴

我真係唸唔到有咩位可以插到佢入黎
忘記她吧... (除非我出書)

去英國搵佢ok?

那有錢

籌都籌俾佢
都唔知方晴地址 kathy係咪知? 其實點解唔可以用skype fb個d 保持聯絡姐
都唔知方晴地址 kathy係咪知? 其實點解唔可以用skype fb個d 保持聯絡姐

無呀,方晴乜都無留低
就係唔想駿仔一直沉落去,方晴一直唔想駿仔無了期咁等自己,所以先狠下心腸咁無聲無息咁離開

無呀,方晴乜都無留低
就係唔想駿仔一直沉落去,方晴一直唔想駿仔無了期咁等自己,所以先狠下心腸咁無聲無息咁離開

咁kathy咪冇左個好姐妹 方晴 屋企人都出曬事 其實老實講 走黎係多餘

無呀,方晴乜都無留低

咁kathy咪冇左個好姐妹 方晴 屋企人都出曬事 其實老實講 走黎係多餘

其實係架,但仲有杜杜陪佢
但其實就係無哂屋企人先至要走,對住呢個傷心地,再留只會令自己痛苦,即使有駿仔,都唔會減痛
幾時有方晴

我真係唸唔到有咩位可以插到佢入黎
忘記她吧... (除非我出書)

去英國搵佢ok?

那有錢

籌都籌俾佢

連登新po:司徒駿眾籌英國機票乙張
《你愛我還是他》第三十七章
.
「原來你係度呀,我搵左你好耐喇,頭先見唔到你搞到我幾擔心,幾驚你衝左出校外!」
「朱sir,我好辛苦呀!!」我哭得更大聲,更痛
「無事既,喊完無事架喇」朱老師輕輕地拍著我
.
過了不知多久,我才慢慢收起哭聲,停住眼淚。然後,我才發現我的上衣不知不覺間已濕透…
.
「黎,食舊朱古力先,補充一下」
「唔該朱sir…」
「其實我一早就知你會出事,所以先特登入禮堂監考」
「你知?」
「你上次就係喺呢科失手,所以今次一定會俾自己好大壓力」看來,他還未知道真正的原因
「係喎,個考試…」
「我會幫你爭取補考架,唔洗擔心」
「唔好呀朱sir,呢個係我應該承擔的責任」
「但你係受病影響先至咁,同埋如果你唔補考,你平均分會被拉低好多架!」
「咁都無計,唔係你就唔係你…」
.
坐多一陣後,朱老師就帶我回到校務處。
「朱sir,我地黎校務處做咩呀?」
「等陣你就知」
.
等了一會,才發現原來我們要見校長…而且,一進校長室,第一眼看到的,竟然是…媽媽。
.
「媽…點解你會係度架?」
「係我叫你媽媽黎,我覺得嚟到呢個時候,你唔可以再暪住佢喇,佢係時候要知喇」朱老師說
「究竟你地講緊啲咩?朱sir我有咩要知架?」媽媽問
「司徒太,唔好咁緊張住,我同社工華哥跟住會慢慢解釋你聽」
接下來,朱老師就跟媽媽細說我近幾個月遇上的問題。媽媽愈聽面色愈緊,不斷捉緊掌心,後來我直接捉住她的手。之後,就輪到華哥說出他的初步判斷和為我準備的跟進方案,先會去見臨床心理治療師,再排期見精神科醫生。
.
「咁…我個仔會唔會有咩事?」媽媽緊張地問
「放心,我相信呀駿咁堅強,唔會做傻事既」朱老師說
「係呀司徒太,你可以放心,學校會加緊留意司徒駿同學的情況,並且給予支援」校長說
「咁麻煩哂喇校長同咁多位老師…」
「咁司徒太可以同司徒駿番屋企先,係呀,司徒駿,補考方面…」
「校長我唔需要補考」
「點解呢?」
「我唔想對其他同學唔公平」
「但係…」
「我明白後果,但我應該去承受」
「咁好喇…」
.
「司徒太,不如我車你地番屋企?」朱老師問
「唔使麻煩喇,我地搭巴士番去就得」
「其實我想順便做個家訪,唔知方唔方便呢?」
「咁…麻煩哂你喇朱sir」
.
回到家後,媽媽就叫我先回房休息,好讓她向朱老師問個明白。
.
媽媽有她的問題,我也有我的問題。回房後,我拿起手提電話。看看有沒有人找我。
.
結果,真的有人找我,但卻不是我想要的她…
「你好煩呀!」真的是我的問題嗎?
.
我還是忍不住發了個訊息給她
「我好掛住你,我有好多野想同你講」
人地都唔要你 你仲死狗咁樣咬住人做咩姐 似番個男人啦
人地都唔要你 你仲死狗咁樣咬住人做咩姐 似番個男人啦

無女的,繼續入黎一齊
有女的,記得做足安全措施,唔好過左今晚後,兩個人去一個人番。。。
《你愛我還是他》第三十八章
.
「我好掛住你,我有好多野想同你講」
「我地仲有咩好講?」
「俾我同你講多一次電話就夠」
.
過了不久,電話就響起,我馬上接聽。
「仲有咩想同我講?」她的真人和訊息一樣冷漠如冰
「點解…點解你會變成咁…明明你本來就唔係啲」
「人會變」
「咁你仲有無少少鐘意我?」
「我唔知」
「你真係要咁絕情?」
「我地分手喇,再拖落去都無意義」
「點解呀…」我開始淚崩,連拿電話的力氣也沒有
.
我愈哭愈大聲,大聲到連在廳的媽媽都聽到馬上衝進來。
「呀仔,你做咩呀?」
「媽咪,我好辛苦呀…」我伏在媽媽的懷裏
「司徒太,咁我都係走先」朱老師說
「好,麻煩哂你喇朱sir」
「係呀,呀駿你呢幾日休息下先喇,下星期一先番學,我會同校長講,你放心抖下」
.
就這樣,中五的最後一個考試的最後一科就在淚水中完結。
而同時,我和方芷怡,也到此為止…
.
突然間,我的世界好像失去所有色彩,只剩下黑白灰三種色。
在剩下的這個星期,我每天都是躲在房裏,一個人呆坐在床上。我不想離開房間因為我很怕看到媽媽憂心的樣子,我不想再令她擔心失望,但偏偏我正在做這件事…
.
我痛恨自己,恨自己的軟弱,恨自己的無能為力。
要令到身邊的人不再擔心,我只好戴上面具,把真實的情感收起,留待一個人時才流露。
這樣雖然辛苦,但至少辛苦的人只有我一個。
.
這幾天我一直沒有開手提電話,把自己完全關在自己的世界。除了媽媽,我甚麼人都不見。
.
直至星期五晚爸爸從內地回來,我才見了第二個人。媽媽急不及待把一切全告訴了爸爸,而爸爸則一直安靜地聆聽。
.
而當媽媽說完後,爸爸也只有回應一句。
「唔好排期喇,直接睇私家精神科,屋企有錢」
.
其實,我們家還只是個中產家庭,雖不說生活貧困,但每個月要至少拿過千來給我看醫生,我怎樣也覺得不安心。
.
晚上的時候,爸爸也走進我的房間關心下我。
「係咪好辛苦呀?」
「唔係呀,我無事」我強裝
「總之你有咩就要同我地講,唔好唸錢方面,我會處理,你最重要處理好自己」
「嗯,我會無事既…」我愈說聲線就愈低沉
「唔好唸咁多喇」
「對唔住呀…」
.
我還是忍不住,在家人面前真的很難再強裝下去…我知道,我真的很無用…
屌你老母仆街駿 去搵方晴得唔得
臭八婆
唉,睇到都覺得sad,2月14大家又做左d咩呢?

返學考mock
之後留係屋企
一個又一個離開

返學考mock
之後留係屋企

DSE喎,加油呀!辛苦多一陣就得!
一個又一個離開

三個人啫,無架喇,再寫會癡線
《你愛我還是他》第三十九章
.
休息了幾天後,星期一正式復學。距離散學禮還有兩星期,這段時間都是對卷和活動日,我們都只需回校半天。
.
一回校,當然要馬上去見校長。校長對我也十分關心,問我這幾天的身體狀況,令我感到頗安心。
之後,當然要見朱老師,他說他見到我可以回校,感到十分開心,又說一班同學都很關心我,很期待我的歸來。至於我最關心的成績,朱老師就指其實我今次表現尚算不錯,雖然未到前列,除了經濟科外全都合格。但當我想追問經濟科的成績時,朱老師卻絕口不提,說到派成績表時自然就會知道。我猜想定必是分數太低,他擔心我接受不到所以不跟我說。
.
最後一站,當然是班房。不過,在進班房前,我偏偏遇上了她…
「番黎喇」竟然是她先開口
「係呀」
「無事嗎?」她在關心我嗎?
「我地?」
「我純粹擔心你,唔好唸多」
「我地真係無可能呢咩?」
「可唔可以唔好再逼我?」
「對唔住,係我太煩,我唔會再煩到你架喇」
人地都咁對你 仲咁鐘個頭埋去 唔好咁唔成熟好冇 呀駿 睇到好撚sad 就黎打爆部手機啦
她走過後,我看到班房門外站著兩個人,是杜杜和Kathy。
「無事既,仲有我地陪你,番到黎第一日應該開開心心既!」杜杜嘗試打破冷場
「無事喎,又唔係第一次面對,我似啲咁渣的人咩?」是時候重新戴上面具
「梗係唔係喇,嗱為左歡迎你歸隊,我地今日預左同你食餐好洗麈!」
「下,我唔得呀」
「你唔係咁掃慶下?!!」
「唔係呀,我要跟華哥去見臨床心理治療師呀」
「咁呀,聽日再洗囉,大把時間」
「嗯!」
.
剛才在門外,他們應該都全看到聽到吧。有些東西變了就不能重新回到本質,也許是天註定吧…
.
首天回校尚算正常,只是有一次的忽然心痛,要休息一下。中午放學後,我馬上去到社工室找華哥,準備出發。
.
接見的地方是旺角的一個社區中心,沿途我都用心記住路線,因為之後我就要獨個人來。
.
負責我個案的治療師姓梁,是一個中年女士,感覺很和藹可親。因為第一次的關係,梁姑娘給了我幾份問卷去填寫,以評核我的情況。而在途中,華哥就簡單把我的情況描述予梁姑娘。
.
填好問卷後,就到我的自白。我勇敢地將面具除下來,將心中所有全傾訴出來。雖然說的途中又哭又辛苦,但說畢後真的感覺到有鬆了一口氣。
.
一如所料,梁姑娘評核我患上了輕度抑鬱,至於身體的異樣則是因為情緒病而引發。她強調面對情緒病,必須要保持心境開朗,盡量聯想開心的事情,還有多做運動,會對病情有好處。
.
不過由於她只是臨床心理治療師,只能透過語言去幫助我。要去控制病情,還需找精神科醫生,開藥治療。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞