[無糖校園故]《你愛我還是他》

639 回覆
32 Like 2 Dislike
和她結束通話後,我就匆忙落街買材料。
這一次,我沒哭,應該說,我連想哭的感覺也沒有。我只是向天用力的呼吸一口氣,然後冷笑一下,擰一擰頭。到最後,我還是留不住她,無論我多努力也好,結果她都是選擇離間。或許我早已給予自己足夠的時間去面對和準備,她這四個字帶給我的傷害,在這一刻是有限的。
.
翌天,我又真的如她所願,為她做下她最愛的芝腿飛碟。
.
「嘩,係芝腿飛碟呀!!」她的心心眼又飛出來
「滿足你願望喇」
「好耐無食喇,真係好好食呀!」
「小心呀,睇住啲芝士熱呀」
.
看住她食得津津有味的樣子,我不禁在想,究竟你還會不會有機會吃到我親手做的芝腿飛碟,他又懂不懂怎去做呢?
.
「喂,呆哂既,唸緊咩呀?」
「無呀,無特別,唸下點解你咁鐘意食芝腿飛碟」
「咁你整得咁好食」
「咁我下次教你喇」
「做咩呀,你唔再整俾我食喇咩?」
「咁你都無可能呢一世都靠我架」
「唔得既咩?」
「方芷怡呀」
「做咩呀司徒駿?」
「我地…會一直都係朋友黎呵?」
「係呀做咩?」
「無…」
做不成情侶,做朋友也好呀,至少還可以留在你身邊。方芷怡,你要幸福呀!我會一直守護你。
.
【全故完】
樓主,呢個結局都係真人真事?

同問
個結局好sad

個結局有9成係真人真事,我地真係分手後第二日就見面,而且真係十二月三十一日
不過我就無整到芝腿飛碟俾佢食
期待方晴回歸 方芷怡呢d 貪錢臭雞 唔要都擺 樓主祝你現實再重遇方晴 或者比方晴更 體貼既女仔
我都曾經有個改變唔到佢諗法嘅女朋友
所以覺得好中
而自己都變咗好多,身邊啲人都話我變得好好,但咁又點,唉
同唔同人拍拖,真係會有唔同嘅嘢令自己成長
感同身受

同問
個結局好sad

呢個結局都好sad?
我以為呢個已經唔算sad,對比上一個,呢個應該會無乜感覺
期待方晴回歸 方芷怡呢d 貪錢臭雞 唔要都擺 樓主祝你現實再重遇方晴 或者比方晴更 體貼既女仔

現實中呢,方晴就有個好好的男朋友,兩個好sweet sweet架喇
但係我好想講一句,其實方晴的後段,唔多唔少係有現實中方芷怡的影子
我明大家點解會咁講同咁唸,無可否認,當時的方芷怡確實唔係處理得好
我都曾經有個改變唔到佢諗法嘅女朋友
所以覺得好中
而自己都變咗好多,身邊啲人都話我變得好好,但咁又點,唉
同唔同人拍拖,真係會有唔同嘅嘢令自己成長

加油呀巴打!
我唸當你搵到下一個時,你就會好似我咁,反而多謝前度,係佢令到自己改變,令自己變得愈來愈好
你會搵到適合你的人,加油!
感同身受

好,我地一齊黎sad 3秒
3~2~1~
好,我地要繼續對前路充滿信心呀!總會搵到屬於自己的另一半
我一開始仲以為會有番方晴
點知變左第二個 估唔到結局係咁
加油呀樓主
btw期待你出番方晴
舊讀者 MCD
屌你老母死臭閪!!!

又一個故喇,又一年喇
今次比上一次好,多左時間去準備,雖然到尾段都有過趕稿的時間,但一切都還好。
.
今次,我任性了。我先為我的任性向大家道歉,一路下來,其實我都知大家的訴求和希望,但是因為我的任性,我暫時未能夠滿足大家。
今次這個故事,其實嚴格來說應該是一個記錄一份回憶,重新將我和方芷怡的過去,用文字寫出來。打從一開始,我就大概估到大家對這個故事的評價,尤其是在連登。
無可奈何,因為是真人真事,我不想去改變太多,所以可觀性同時降低。我知道司徒駿很傻,超級傻,但是這些事都是曾經發生的。
或許方芷怡是我在真實中的初戀,所以我才這麼傻吧。始終,初戀永遠都是最刻骨銘心的,很多的第一次都給予了對方。
.
今次,我都係要好多謝方芷怡,始終呢啲黑歷史,唔係咁多人咁大方。而一路下來,方芷怡一直都備受抨擊,有時候我都不敢給佢看留言,怕她接受不到。直至一次,我讓她看一次那些抨擊的留言,她反而沒有太大的反應,說大家都是鬧方芷怡又不是鬧她。那個時候,我真的頗佩服她。
或許上一個故把方晴寫得太好,令大家相比之下,把方芷怡完全比下去。但我想為她說一句,現實中的方芷怡,只要曾跟她拍拖,無一不想娶她回家。
.
《你愛我還是他》,在最後方芷怡還是選擇了他。不過,故事尚未完結,正如司徒駿的人生也只是走了兩個十年。這一刻,你選擇了他;可是,下一刻,我卻可能還有機會。
下年1月1日,繼續和司徒駿走這段又任性又傻又蠢的愛情崎嶇路,繼續陪我回味過去的一點一滴,《我的港男女友》,2018年陪大家輕輕鬆鬆,甜甜蜜蜜迎新年。
.
最後當然要多謝一直支持的你地,連登同ig的讀者,雖然今年的迴響比上年少,但我仍然十分感激你地一路的支持,你地每一個留言我都有認真用心去睇;facebook的讀者,多謝你地每一個表情,見到頭幾章的傷心樣,我都感受到你地投放的感情。
77章,超過7萬字,又發完一個夢,雖然最大的夢仍然遙遙無期,但我仍心存盼望,總有一日能將自己的故事實體化。
.
至於微言,我係時候又要抖下,專心學業
俾我抖一排,儲定啲散文,我就會番黎再陪大家,等我!
又要等啦
加油呀樓主
btw期待你出番方晴
舊讀者 MCD

MCD!!! 我記得你呀!!
做咩咁遲呀,點解呢個結局係
唔通你。。。同廢托佢地一樣(等下喇,等方晴bb讀埋個大學先喇)
加油呀樓主
btw期待你出番方晴
舊讀者 MCD

唔通你。。。同廢托佢地一樣(等下喇,等方晴bb讀埋個大學先喇)

轉左連登冇時間開ac 近排先開番 即刻支持下
唔等得啦 好心急想睇呀
要等到下年1月1
屌你老母死臭閪!!!

唉。。。
又要等啦

去facebook page睇住散文先喇,好多又一年架喇
要等到下年1月1

去facebook page睇住散文先喇,好快又2018架喇
加油呀樓主
btw期待你出番方晴
舊讀者 MCD

轉左連登冇時間開ac 近排先開番 即刻支持下
唔等得啦 好心急想睇呀

然後你又咁好彩搵到個故,又咁好彩完結位留到言
新讀者 岩岩睇晒 好感人。。

Btw 死臭雞

Btw 死臭雞

你好呀新讀者,呢個結局滿唔滿意呀?

Btw 死臭雞

你好呀新讀者,呢個結局滿唔滿意呀?

冇方晴,就暴動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞