[無糖校園故]《你愛我還是他》

639 回覆
32 Like 2 Dislike
雖然之後只剩下口試,但我們一大班人已經當作考完試,開始外出遊玩。
.
「喂,咁得閒出黎篤波,唔使陪Kathy咩?」
「難得你司徒少爺肯踏出家門,我點可以唔黎陪你!」
「係咪講啲咁既野呀?!!」我作勢要打他
「咁真係既,之前請你都唔出黎,不知幾擔心」
「宜家唔會架喇」
「無事喇?」
「點都仲有少少既,不過搞掂左個大佬,成身都鬆哂」
「咁佢呢?都搞掂左?」
「都走左囉,再記住都無意思」
「好似真係叻左喎」
「人會成長的!更何況,時間改變一切」
.
經過了這一段時間,我絕對感受到自己的成長。雖然我的抗壓能力仍然未算好,但有了今次的經驗,使我將來處事時,就會更有經驗。
.
至於情傷,連續兩年面對被分手,確實曾令我對愛情失去信心。不過,不經歷一些挫折,又怎去令自己進步,迎接我的真命天女?
.
去到今時今日,我已經沒有再特別憎恨他們。相反,有時候我會在想,其實會否是自己的問題?因為我未夠好,所以才留不住她。
.
於是,我就開始了自我改進之旅,不斷尋找自己的不足之處,然後努力去改變,希望不會再重蹈覆轍。
.
既然中學生涯快將完結,也倒不如讓自己帶著一個新的心態去迎接未來。
識諗咪好
識諗咪好

或者只係一時開竅呢
不過,每個人都係有經歷然後成長
《你愛我還是他》第五十七章
.
當我連口試也考完後,我終於正式可以鬆一口氣。同時,也有著一種失落感和對未來的不安感。
這三年,我一直為著這個試去努力。可是,同一時間,我卻不知不覺間被這個考試吞噬了自己,甚至差點賠上了自己的性命。
曾經,我讀書是為了別人,要討好別人。但或者,從今日起,我要開始為了自己而去努力。
.
公開試後,正當其他同學開始放假時,我卻正式開始我的備試工作。不過,此「試」不同彼「試」,公開試過後,就是一連串的面試。
不過,大家又不要誤會,我去見的並不是大學的面試,而是大專的副學士面試。其實早在我休學的時候,我已經清楚知道,我能進大學的機會幾可是微乎其微。但縱然如此,我仍然需要繼續進修,因此我早早就報完了幾間專上學院的副學士課程。
.
慶幸的是,有兩間院校都有回音,讓我有一個面試的機會。因此,最近我都在努力為面試而作準備。
.
雖然已經完了考試,最大的壓力已經過去,不過我仍然要繼續定時覆診和食藥。經過一段時間的治療後,我也開始感覺我個人逐漸變得正面,少了負面的思想,或許離康復之日不遠了。
有一天的晚上,我約了杜杜兩個人出來聚舊。
「今日咁好約我出黎食飯呀?」
「咁考哂試,我又面完試,咪出黎搵下你」
「係喎,你之前同今日的面試點呀?」
「盡左力喇,但結果係點就真係唔知」
「你又真係得意既,讀讀下商科又會無端端轉去讀心理學既?聽講呢科好難讀好多野要背」
「好似係呀,不過我又想了解自己同個病多啲,所以咪試下囉,邊似你呀,實好大機會入大學」
「你睇我好,我睇你好啫,我都唔係考得最好」杜杜忽然一副悶悶不樂的樣
「做咩呀,有心事咁既?」
「Kathy今次應該會考得好好,如無意外一係中大一係港大,但我呢,好大機會得城大…」
「城大唔好咩?都叫中等呀,俾我有得入都一定入!」
「唔係話城大唔好,只係我怕Come On James…」
「唔會既,Kathy唔係啲咁既人,如果佢係,一開始就唔會揀你喇」
「咁又係…不過出面的世界咁多吸引,我又唔係佢身邊…」
「要信佢!兩個人一齊最緊要講個信字,如果無互信,就好難一直走落去!我識左Kathy都四年,我知道佢一定唔係咁既人,我唸係你太緊張佢先會亂唸啫」
「唉,唔唸喇唔唸喇!陪我飲酒喇!」
「好喇,我飲解千愁,今晚要開開心心!」
.
其實,有時候人生就是這麼簡單,和兄弟食飯喝酒吹水,一晚就如此過去了。
在這個繃緊的社會,我們有時候就是要懂得怎去放鬆自己。
.
很快,就會來到放榜日…
不過其實一切也塵埃落定,再擔心也只是徒然…
《你愛我還是他》第五十八章
.
放榜日,一直都沒有期望的一個日子,卻突然這麼快就要面對…不過,雖然大學無望,但今日我還有一個目標。那就是有五科考獲第二級,然後我就能入讀心理學副學士的課程。
.
那一天整個過程,我到現在還歷歷在目。雖說我不用太緊張考獲的成績能否令我入大學,但我也有一個基本的目標,所以怎樣也有點緊張。
.
其實,我對自己也有信心,始終五科二也是我本身應該要考到的成績。即使當時的我狀態不佳,但爛船還有三斤釘,我猜也不會差到這麼爛。
.
我們學校的放榜方式就有少少特別,我們五科會同坐禮堂內,然後由班主任分發成績,之後再去見小組老師,商討聯招的排位。
.
等了一會,朱老師就將成績表派到我手上,還拍一拍我膊頭。我先簡單祈禱,然後才翻閱成績表。
.
中文:2 (意料中事)
英文:4 (意料之外)
數學:3 (唉…)
通識:2 (唉…)
經濟:3 (還可以)
企管:2
最後,我因為之前病的緣故,沒有報考歷史科而減低負擔。不過,我夠分了!我夠分滿足副學士的要求,我真的有書讀了!我興奮到忘形了,好像入了大學般。
.
之後,就要去見小組老師。原本我還要排在幾位同學之後,但當他們知道我只需要簡單報告,很快完成後,都紛紛讓位給我。
.
「副校長,我考唔到3322,但我有五科2,夠我讀港大副學士」我直接把重點說出
「咁咪幾好囉,可以鬆一口氣喇」
「咁我係咪可以走得喇?」
「未得呀,因為你考唔到3322,所以循例都要去見升學及輔導主任」
.
由於3322是大學入學的最低要求,所以考不到這個成績的學生,都要額外去見升學主任,一對一專門計劃一下之後的路。
.
今屆總有十二位同學考不到最低要求,當我在等待見升學主任時,我都不忘跟爸媽報「喜」。
「唔夠分讀大學,但夠分讀副學士」
.
「點解你之前唔聽我講,報定啲課程?你睇你宜家,乜都無」只見升學主任生氣地跟另一位學生說
「嗱,你宜家先落去見呢間,之後再搭車去呢一間,最後再去嗰間搏埋」只見升學主任拿了一大堆資料給那位學生,然後就將他打發走
「李太」我乖乖地坐下
「司徒駿,你點呀?」只見她由生氣樣變回帶有笑容
「我雖然考唔到3322,不過我有副學士讀呀」我把那張大專的有條件取錄信放在檯面
「你呀,真係我呢兩年第一位見到的學生,有齊準備仲帶埋呢份有條件取錄信俾我睇」她笑道
「咁應該架麻,係喎,其實另一間院校都有叫我交成績,咁我仲應唔應該去呀?」
「去乜鬼呀,你都有位喇,留番個位俾人喇」
「知道李太,麻煩哂你喇」
「好喇,祝你好運喇」
.
當我起身準備離開時,我方才發覺原來在我之後的同學,正正就是方芷怡。原來她也失手了,而且看來她也是甚麼也沒準備。
.
之後,我就趕去找爸媽,把成績單給他們看。
「咁你同爸爸去交成績喇,我番屋企煲定靚湯等你」媽媽說
「多謝媽媽!」
「咁我地行喇呀仔」
當我踏出校門的一刻,我就知道我正走向我的未來,一個全新的地方-香港大學專業進修學院保良局社區書院。
我學校個升學主任都係姓李

係本姓定夫姓先?
唉 終於度過低潮 感動 終於醒左 枉我追左咁耐 點解突然出咁多文既 樓主呢排得閒?

係本姓定夫姓先?

本姓

係本姓定夫姓先?

本姓

唸唸下,其實我個升學主任都係本姓喎
唉 終於度過低潮 感動 終於醒左 枉我追左咁耐 點解突然出咁多文既 樓主呢排得閒?

多謝你仲繼續支持落黎
呢排多文就梗係唔係因為得閒喇,因為上個禮拜為左適應澳洲,所以就停文一星期,咁有停就要有還,今個星期咪即刻出番哂六篇
每晚都係咁寫文,然後又打文再番學同照顧自己,邊有得閒,不過慶幸仲有得訓
咁咪好囉
追文追死人
追文追死人

係太少等到死,定係突然多左追唔切?
《你愛我還是他》第五十九章
.
暑假,今年的暑假竟然是最平靜的。沒有分手,沒有發病,一切卻好像來得不易。
.
公開試後,我刻意把自己收起,除了杜杜和Kathy,其他人基本上不會找到我。整段時間,除了去旺角覆診,外出最多就是去杜杜的家打機。
.
「唉」杜杜忽然間一聲長歎
「搞咩呀杜杜,贏緊架喎我地,唉咩呢?」
「我真係好怕呀…」
「你唔好話我聽你仲唸緊嗰件事?」
杜杜不發一言,只是輕輕的點一點頭。
「你唔係麻,你仲係對Kathy無信心呀?」我不解地問
「我係對自己無信心,以前就算成績再大差距,點都係同校。但係宜家呢?佢考三十三分,基本上入咩科都得,但我最好五科得二十五分,想讀商科就得番城大。無論佢想揀薄扶林定馬料水,我地都肯定隔左一個大區」
「三年幾喇,你地一齊三年幾,你都仲未知道佢係點?」
「但我真係好驚…我好驚會有人搶走佢,就好似罐頭何咁,突然間出現」
「無事既,唔好亂唸」
眼前這個杜杜,令我感到非常不熟悉。忽然變成淚人的他,變得毫無自信,極度驚惶。身為他的兄弟,我更加知道Kathy對他的重要性,我更加於心不忍,不想再看到他繼續如此下去。
.
「Kathy,聽日有無時間出黎食個飯呀?」我傳了個短訊給他
「可以呀,我得閒,想係邊度食幾點食?」
「但你可唔可以唔好同杜杜講?」
「點解呢?」
「因為我有啲私人野想單對單同你講」
「下,咁呀…好囉,聽日見喇」
約好時間地點後,我就準備一下明天要跟Kathy說的事情。
.
我約了Kathy回到學校附近的粥店,邊食邊傾。
「呀駿,做咩無端端約我出黎,仲唔俾我同杜杜講?」
「其實我係有樣有重要的事想同你講,我有個朋友好有錢又靚仔,最近仲有機會入港大或中大,而佢又單身」
「咪住先,你究竟想講咩?」
「咁呢,佢又想追你,咪搭我路睇下你有無興趣?」
「癡線既,即係你要我放棄杜杜呀?杜杜係你兄弟黎架!」
「但我個朋友又有錢又靚仔架喎」
「咁又點呀?杜杜對我好好,我係唔會背叛佢」
「即係無論點,你都唔會放棄杜杜?」
「係呀,你叫你個朋友死左條心佢喇!」Kathy氣沖沖地說
「呼!咁就一天都光哂!」我頓時鬆一口氣
「呀駿,究竟你今日搞咩呀?」Kathy不解地問
咁樣試條女 最掂
「其實係杜杜呢排失常,佢怕自己變做James」
「James?邊個黎架?」
「Come on James呀」
「哦,俾女朋友嫌無出息嗰個?」
「就係佢,因為你考三十三分,杜杜就得二十五分,佢知道自己一定無機會同你同校,佢怕之後你會被人搶走」
「佢個傻瓜…」Kathy低下頭說
「佢咁唸全因為佢真係好愛你,佢唔想失去你」
「佢個傻瓜!同我拍左咁耐拖都唔知我要咩」
「我有話佢架,但佢都係繼續鑽牛角尖」
「多謝你呀駿,我知點做架喇」
「多口都講句,身為你地的朋友,睇住你地由相識,到一齊再到宜家,我都真係想見到你地走到最尾」
《你愛我還是他》第六十章
.
在派大學學位申請之前的一日,雖然不關我事,但也要陪好兄弟捱過這個艱辛的晚上。這個晚上我們決定在他的家打通宵機,玩盡他所有的珍藏。
.
不過,就算有我幫手分散視線,我還是能感受到的不安,緊張和擔心。
「兄弟,唔好唸咁多喇,所有野都定哂,再擔心都無用,不如襯今晚玩盡佢,遲啲都未必再有機會」
「唉…不過你都講得啱既,遲啲我地三個係唔同學校讀書,一定會少左好多機會見面」
「不過無論發生咩事,你都一定會係我兄弟!」
.
我們兩個邊打機邊聊天,杜杜也開始享受其中,珍惜我們最後難得的相處時光。在玩了無數隻遊戲後,終於天光了。
.
我決定要帶杜杜走出黑暗,落街食早餐。
「嗱,咩都唔好理,食飽再算,今日可能好忙架」
「嗯,無所謂喇」杜杜又故態復萌
.
「咩無所謂呀?」另一主角終於到場
「Kathy?點解你會係度架?」杜杜驚訝問
「係我叫佢黎既,今日呢個咁重要的日子,你兩個梗係要一齊面對!更何況,有啲野係要面對同解決啱」
「啱既啱既,今日一次過處理哂」
看來,他還是誤會了。
食完早餐後,我們便一起回杜杜的家靜候結果。
等到九點正,終於可以搶入網上看結果。經過一輪的F5大戰後,他倆先後知道自己的下一站。
.
杜杜一如所料,進入了九龍塘的城市大學。不過,他的臉上卻沒有絲毫的喜悅。或許,他正等待死刑的來臨。當Kathy也知道她的結果後,杜杜更為低落。拿著三十三分,Kathy最後選擇了中文大學,亦正式宣佈二人將在不同大學上課。
.
「恭喜你呀Kathy,終於入到你想入的大學」杜杜淡淡說
「杜杜!乜你想改英文名咩?」Kathy突然問他
「改咩名呀?」杜杜不解
「James囉,你好想做Come On James咩?」
「呢樣野…都唔到我決定喇」
「杜杜!我估唔到,同左你一齊四年,你都仲會咁唸我!你宜家聽清楚,我,係絕對,絕對,絕對唔會同你分手!!!除非你想飛左我,但我都唔會俾你咁做,我會一直煩住你,煩死你,等無女仔敢埋你身!!!」
「Kathy bb…對唔住呀,我唔應該咁去唸你…」
「算喇,我都明點解你會咁唸既,總之宜家無野可以阻住我地!我地一定要一直咁走落去!」
.
看到他們終於回復當初的甜蜜,身為他們的好友,我也為他們感到開心。
.
「多謝你呀駿」Kathy忽然對我說
「下?又關呀駿咩事?」杜杜一臉不解
「如果唔係呀駿,我都唔會知你呢個傻仔亂唸左咁多野,更加唔會識點去處理」
「原來係因為你呢個好兄弟我先有番個女朋友,仲陪左我成晚!」
「我都係見你咁頹,將你的情況同Kathy講,至於今日呢一切,都係Kathy自己唸」
「總之我有Kathy呢個好情人同呀駿呢個好兄弟,我就真係夠哂幸福喇!」
咁樣試條女 最掂

而事實證明,Kathy真係一個好女仔
其實。。。我慢慢覺得,Kathy先係最正
成績好,性格好,當初為左真實無女的杜杜而創造的一個角色,結果反而成為左宜家三個女角入面,最好的一個
真係有d羨慕杜杜。。。
見唔少中學甜甜蜜蜜
入到 u就...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞