[無糖校園故]《你愛我還是他》

639 回覆
32 Like 2 Dislike
我一個人望著夕陽,緩慢地行回家,因為每一步都覺得很重很重…
.
回到家後,我又一次呆坐在床上,不斷在回想今日發生的事,還有我和她之前的一點一滴。
.
我恨她,為甚麼她要這樣對我?為甚麼要可憐我?如果你不愛我,你跟我復合又有甚麼意義?你想為我好,但你卻沒有想過,最後卻會令我更傷。
我更恨他,又一次來破壞我的感情。上一次失敗後,今次又再來一次,終於讓他成功了。
.
究竟,我做錯了甚麼?為何要有這樣的懲罰?
其實,我只是想找一個可以廝守一生的人,為何都這麼難?人海茫茫,為甚麼你偏要拆散我們?
.
鳴呀…鳴呀!!!我開始放聲大哭,把所有不快藉著淚水渲泄出來。
.
「呀仔,你做咩呀?發生咩事呀?」或許是我的哭聲太大,連在客廳的媽媽也聽到
「媽,我好辛苦呀!」
「呀媽知你辛苦」
「點解…點解個個都要咁樣對我?!!」
「究竟發生咩事?」媽媽焦急地問
「佢…佢有左第二個,佢唔係愛我,佢係可憐我」
「乖,無論發生咩事,呀媽都會係你身邊」
「鳴呀…」
.
我再沒有說甚麼,只有伏在媽媽的懷裏一直放聲大哭,直到累了,直到哭不出眼淚,直到叫不出聲音…
世上只有 爸爸媽媽同兄弟對自己最好 唔會背叛自己 條罐頭明顯係player 臭雞怡遲早比佢中出即飛 方晴呢
世上只有 爸爸媽媽同兄弟對自己最好 唔會背叛自己 條罐頭明顯係player 臭雞怡遲早比佢中出即飛 方晴呢

其實係,人情冷暖
方晴?唔知呀,可能係英國,可能唔係
無論點都好 都冇方法搵到方晴?
[公告]
當大家睇到呢篇公告時,我應該就已經去到機場,準備入閘,搭飛機番澳洲
無錯喇,其實我仲係讀緊書啫
好多謝大家對呢個故的愛,無論係繼續支持司徒驗,不斷要求方晴番黎,定你每日鬧方芷怡係雞係公廁(其實佢真係唔係...我睇到都sad,大家鬧番佢八婆港女算喇)
不過要講聲對唔住,因為最近病左,加上一番到去就要開學(其實我一落機嗰刻就要上堂,不過唔識分身所以第一堂就要走堂),所以下星期係會無文的。。。
千萬個對唔住,不過我應承大家,之後會即刻補番呢六篇俾大家!絕不走數
因為呢個故,令到呢個page又多左唔少新讀者,衝破400like,希望呢個故唔會令你地太失望(我都承認上一個故係好睇d,不過畢竟上一個係故,呢個係真人真事,發揮空間細好多)
一星期後,繼續陪住司徒駿走出低谷!!
#我又飛喇 #其實我唔想走 #其實我過到去會好悶homesick #有無人無聊得閒可以陪我吹水 #病住走 #其實就黎無哂存貨
加油 澳洲正呀
加油呀巴打
支持你
我land左喇,不過全程訓唔著,加上病住上機,宜家超攰
加油 澳洲正呀

你睇我好 我睇你好
加油呀巴打
支持你

多謝你
住係擋房 有幾好 緊係你好100倍
住係擋房 有幾好 緊係你好100倍

加油,等多幾年上樓就會好
雖然仲有2日先有文,不過我已經好努力,希望盡快寫完個故,等大家唔使日日入黎咁辛苦(病住咁開夜車
趁未復故前,大家如果有問題都可以問架
又或者,大家如果有咩意見都可以留低(係雞係公廁呢啲我就聽左好多次喇,可以唔使重覆
希望大家都會繼續支持埋落去喇
頂住呀 樓主 休息夠先寫文 唔急架
頂住呀 樓主 休息夠先寫文 唔急架

唔得架,走數會被人鞭屍架
我都想大家有文睇既,我當然會睇住自己身體喇,只要藥力未散發全身我都仲ok既
不過真係無乜存貨喇,所以都係未加速到,sorry各位
等你

廢托bb出左院都記得入黎留名,太感動

頭落地真係好撚痛

頭落地真係好撚痛

其實我仲睇你點受傷,淨係驚你會死咋,講到勁嚴重
《你愛我還是他》第四十九章
.
自從那天後,我就開始過行屍走肉的生活,比上年更不堪。回校只是為了不犯校規,食飯只是為了生存。整個人完全沒有目標,每一日都只想躲在家中,連面具也沒有力戴上。
.
有人可能會覺得,其實都只是失戀,要這麼誇張嗎?
對一般人來說,失戀可能只是一件小事,三五七天就可以放下。
.
但對我這個十分重感情的人而言,每一段關係我都放了極重的感情,但付出過後最後竟然是被背叛結束。加上有了情緒病,對身邊發生的事情都非常敏感。有時候,看到旁人在密話,然後和我有眼神接觸的話,我都會覺得別人是在說我。不止對事情敏感,還會負面化,很多事情都只會看到負面的一方,平時無端白事都可以突然想到死亡。
.
這樣的生活,回想起來,都不知自己當時是怎樣捱過的,實在太恐怖太痛苦。
至於她,自從那天起,我真的再沒有跟她說過一句,我把我們的合照,她的相片錄音全都放進電腦。你可能會問,為何不乾脆刪除了它,不就一了百了?但我覺得無論開心不開心,我和她在一起是鐵一般的事實,把記憶留下只是為了將來的回望。
.
其實她也曾經想接觸我,我記得我第一句就劈頭說;「你宜家黎可憐我呀?」。
之後,每當她想找我,杜杜都會挺身而出替我趕走她。
.
可是,無論如何,這間學校都已經成為我的傷心地。
.
曾經兩段刻骨銘心的愛情,現在我經過學校每處都是記憶,都充滿著痛苦。
每一個早上,我都要花盡氣力,才能逼使自己踏出家門回校。但我真的累了,我真的想停下來休息一下。
.
在新一次的覆診中,陳醫生也看到我的不同,主動關心我的情況。在那個時候,我甚麼人都不相信,除了家人和杜杜外,就是陳醫生和梁姑娘。
.
我把所有事簡單地跟陳醫生說一次
「陳醫生,其實我真係唔想再番學,每一日我都好辛苦」
「我明白,確實,如果再要你一直面對痛苦,對你的病都唔係件好事…呀駿,你真係唔想再番學?」
「如果有得揀,我真係想休息下」
「好,我幫你寫封休學證明書,證明你短期內都唔適合番學,最好留家休息」
「麻煩你喇陳醫生」
「最緊要幫到你」
覆診過後,我第一時間打給朱老師,向他報告剛才休學一事。
「最緊要你番去同屋企人商量,決定好後寫封信,我再同你去見校長,放心」
.
回家後,我就跟媽媽坦白一切。雖然媽媽聽到後都擔心到落淚,但她也讓我自己去決定,還表示會支持我所有的決定。
「我見到你呢排成個人謝哂,笑都唔識笑,其實我真係好擔心,如果你覺得咁樣會令你開心啲,呀媽會支持你」
.
晚上的時候,我再跟爸爸視像通話徵求他的意見和批准。
.
「你大個仔喇,如果你覺得咁樣你會開心啲,咁你咪休息一陣囉,宜家教哂書喇嗎?」
「係呀,番去都係做卷,其實係屋企都做到」
「嗯,咁你等陣寫完封信,俾呀媽簽喇」
「知道」
「自己小心啲呀知唔知道?」
.
其實,爸爸對我的關心雖然不是流於表面,但我是知道和感受到的。
《你愛我還是他》第五十章
.
翌天,我一回校就去找朱老師。他好像一早已知道我會去找他般,直接帶我去校務處找校長。
.
「早晨校長」我戰戰兢兢地進入校長室
「早晨呀駿,坐低呀,唔使咁緊張」
「校長,我…」
「你想休學係咪?朱sir琴日同左我講,我地都傾左好耐,不過校長都好想問你,你覺得休學可以點樣幫到你?」
「Err…可以令我唔使面對痛苦的記憶先」
「咁你有無唸過點去用休學的時間?」
「Err…溫下書,休息下」
「其實呢,你有家長信同精神科醫生的證明信,校長係無得唔放你,只不過校長想你唸清楚,點去用呢段時間,唔好嘥左佢」
「我知架喇校長」
「校長都算睇住你呢三年的成長,我都唔想睇到你咁辛苦,我都好想睇到你好番,加油!至於其他安排,就交番俾朱sir處理喇」
.
離開校長室後,我仿彿如釋重負。
「呀駿,咁你會休學到幾時?」
「暫定到聖誕假前,放假前應該會番黎清櫃桶」
「嗯,咁你一切小心,係屋企都唔好偷懶」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞