泰洞救少足: 當局計劃在新一輪降雨前救人

1001 回覆
507 Like 12 Dislike
睇左條片先問
好多野唔係有錢就會做
冇錢就一定唔做
咪以為識上連登就大個仔啦傻鳩
畀錢你,你做唔做?畀你做,你又做唔做到?
又唔好咁講,大家接收能力唔同,我兩老都一定話hk01果張最正最易睇,不過有時佢地好似唔明人聽乜咁,所以都唔知佢地睇唔睇得明hk01果張
應該未咁快可以持續有燈 佢地咁多野要運入去
仲要一次運得好少野 一來一回又勁長時間
分分鍾幾日後先有可能持續有燈光
岩呀 點樣係咁惡劣既情況學呀 就算巴打講既問題佢地學識點應對 潛開水既都知道 潛水老手用氧氣筒既速度比新手慢好多 即係係新手45分鐘用150bar 老手可能只係用100bar 依家路程仲要咁長 水流仲要咁急 就算每個check pt有氧氣筒供應 要班細路係有限氧氣既情況去到個check pt太困難啦 由其係新手一緊張chur多兩啖 氧氣就用得快 唔夠氧氣 咁就67啦 都重未計中途卡住既情況 班細路新學根本冇既經驗去應付咁高難度既野

透過教潛水 帶番佢地出黎 真係太高風險啦 13個入面有幾多個真係可以全身而退呢 個人黎講真係唔buy依個方法

利申 潛水新手
以前睇戲已經好驚呢種密閉空間感覺
https://youtu.be/jaZHjv3ASfw
我覺得收到個15個特製mini full face mask就會救佢地出黎,唔會再浪費時間落去,就快又落雨...睇新聞話已經搵緊人捐比rescuers。

用full face mask同正常陸地呼吸冇咩大分別。Rescuers control 得好就可以捉佢地出黎。就算萬一個細路panic都唔會吐regulator搞到遇溺咁慘。

又送食物同有醫生潛左入去 條路線感該熟左好多,而家佢地應該搵,然後挖到條最快路線,唔洗潛咁耐水救佢地出黎。

同埋啲呢次行動睇得出真係好有規模,多國聯合

題外話,細個夢想都係做呢啲rescuers,希望佢地今次成功
燈唔難搞入去,類似一枝充電型光管細細枝已經好光,帶幾枝入去比佢地呢樣唔難,同埋有醫療人員留守咁就一定有光源
好快會有電影提材
希望冇事
冇3d,冇地勢,仲要個location 係錯
最深都係10米 同埋中途有停頓位,換新樽再潛其實唔會好難,但係panic起上黎狂扯氣,3分鐘用完250bar好簡單,真係最危險亦都係最快方法,全部生還...唉好微
抽水plan a,
轉窿plan b,
潛水plan c,
假如突然有洪水湧入,
要點都要落水架喇
所以教佢地基本潛水好緊要,但係呢個方法真係太危險,因為佢地年齡真係太細,十幾歲你教佢地好多野係咪真係明同做到,環境太惡劣,同一潛水環境差太遠
唯一諗到
就係每個要潛水既地段擺條有距離記號既繩 例如 每十米一個記號 每廿米係水底擺個迷利氧氣筒以備不時之需 起碼提高番佢地生存機會率
加油 聽日再跟進下
其實救一個已經好難,佢地本身入去路線難唔難雖要體力幾大唔清楚,但係救援人員果條路應該金好多,佢地係咪真係可以頂到都成問題
不如班多幾部抽水機
睇少啲動漫啦
有熱野食同飲心理上好好多
我擔心係果邊話呢幾日會再落雨,所以真係好似同時間鬥快咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞