泰洞救少足: 當局計劃在新一輪降雨前救人

1001 回覆
507 Like 12 Dislike
柯落d 水度咪得,咁多水好快沉底啦
有啲人心態真係好有問題,唔可以犯任何錯,如果做錯咗就係你嘅問題,你就係抵死
最起碼切爾諾貝爾果鑊嚴重一百倍
當時搞唔掂好多國家都會收皮
再者到今時今日都未解決

唔講呢鑊
近少少福島到宜家都未解決

13個細路對比一D國家級既災難 ... 仲好講人類史上
好撚多個腦仲弱智過c9
又唔去google 下,又無common sense
等人講佢地知,講完又唔撚明
一彈好似逃學威龍達叔咁就gg

仆街,炸冧左條出口添
唔明點解豬肉飯, 食superfood 唔係仲慳位咩
佢而家唔係得洞口窄,而係有好多洞入面既位置斷斷續續得d好窄既位
所以個25歲教練好有嫌疑 隨時做野
其實可能佢地初初係行1-2km探險
但發現暴雨水浸已經走唔切
被迫向入邊行避水浸
岩岩睇完智利個documentary都覺得太多奇跡,今次拯救難度應該高上好多好多
祈求小朋友們大步lamm過
山洞咁入空氣夠?唔會焗死?
我諗向深處走個難度同向原路走係一樣咁難,怎至根本無出口
溶洞既水點樣排走我諗都係向下流走,段估佢地要出返去除左原路出之外都無其他方法
又唔似智利咁好結構可以dig,除左抽走哂d水比佢地可以用行既方法走返出黎應該其他方法都係做唔到
救得番可以拍電影
呢個message應該未傳到入去既 不過講告人呢d野真係唔多岩時候
有冇可能用方法加深個洞 or 地下管道抽水
人地都預測要班細路潛出黎一定死梗
好似話要潛既位有一個有成5米咁深,睇片有d位又要好窄,就算抽左一半水都應該唔可以用呢條路做出路 真係點樣行入黎就要點樣行返出去,但要抽哂d水再探多次路,時間真係好少
同埋等4個月詔雨季會有太多變數 仲話星期一會打風。。。。。。。

今日睇左d update之後心掛掛 好想d小朋友無事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞