泰洞救少足: 當局計劃在新一輪降雨前救人

1001 回覆
507 Like 12 Dislike
吹水遮
佢地都唔會有份去救, 更加唔會有機會落決定
睇完笑佢膠就算啦
勿認真
逆向思維:
帶啲漫畫 ipad 零食 playboy 比佢地, 安安份份等4個月
智利礦難就係呢招,不過佢冇落雨呢個constraint,可以慢慢探地質慢慢打窿
所以唔好一黎 笑鳩人
唔係就好似咁我又笑鳩你
完全唔識呢d專業野
希望呢單野完左之後會有documentary講返救援經過 好有興趣想知係點做
祝福個13個人加救援人員
有一個位深5米好似長500米,就算真係學潛水都無把握啦
而且水下能見度仲低過連登仔智商,細路一驚就含包散

硬係覺得第一個到達救援員,同佢地講會救佢地出去,不過唔係今日,係善意大話
呢個post盡顯連登仔既年齡層
平時2米左右泳池潛到底都好辛苦 啲水壓好難頂,更何況要5米
1鑽洞無論你鑽得準唔準
只要上面果度有水鑽穿左有可能果班人得返一日命浸死
2等佢乾齋送物資增加送貨員出事風險
3教細路潛水風險最高 出事可能唔止一條命咁簡單

最後得返抽水呢個最低風險既辦法
但係天氣唔好水喉又唔放得多同大 都有可能永遠抽唔晒d水

有好既辦法可以提出 但風險要極低
有冇可能係另一面掘條路出黎去返個位近d
我諗得贏國先有依d重型吸水機器幫手
岩岩睇完張圖計埋數,由上面鑽洞係冇咩可能
0.5個mile深,即係804米,當3米一層樓計
即係268層樓咁深
智利礦工果幾十人都係差唔多深
分別係泰國雨季有好多水
鑽就好易 d人係擔心有風險
係,不過無辦法之下都要。
試諗下13個人,13套gear要搬入去都難
滲水,土層loading多左,挖挖下lum左又浪費左時間
一定會全部平安出到嚟,比啲信心啦
講得出呢啲說話嘅人喺現實世界一定係條人渣,呢條撚樣肯定係人類腐敗嘅害群之馬,文革之後嘅餘孽,遲早聽定糖尿病上腦,手爛腳爛,口吐白沫,七孔流血慘死!
早幾個月喺沖繩潛過第一次
有教練帶住都好辛苦
同普通游水完全唔撚同
仲要而家係咁撚混濁嘅水
屌你初學者死撚緊
唔知點解硬係覺得抽左出黎d水,會變成地下水慘返落個洞度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞