泰洞救少足: 當局計劃在新一輪降雨前救人

1001 回覆
507 Like 12 Dislike
有條白痴問題想問下
佢地個洞冇其他出口會唔會有機年用哂d空氣
真心唔識求解答
勿屌
https://www.facebook.com/ThaiSEAL/videos/1634041306719262/

有新片....D小朋友睇落仲幾好

The concern is that the rainy season has only just begun, so water levels in the Tham Luang cave will almost certainly continue to rise.

Emergency teams are trying to install a phone line so the boys can talk to their families, but attempts to do so failed on Tuesday.

https://www.bbc.com/news/world-asia-44707303
固網電話淨係電話線都夠畀電呀
出面成千人都係得兩個人敢入去,不如你去現場搵專家教你 你再入去比我睇 點教? 由教識到再要成功出到個機會有幾大?
其實唔難
呢班細路咁長時間被困喺完全漆黑又密閉既洞穴入面,冇任何正常食物、娛樂、加上唔知仲有冇機會出得返去既心理壓力真係諗起都令人心寒,就算最後幸運救得返出去,應該都要搵班專業心理醫生長期跟進
唔好有傷亡
醫生救援唔好有事 佢地好偉大
俾個教練害咗一世
派左專家同潛水設備去啦
我當然希望全部人都冇事
但更希望救援隊冇事 人地世界top潛水高手黎 真係希望佢地唔好有事
海猿又可拍電影版
遲d應該會有真人真事改編
其實可唔可以學果陣智利礦坑事故咁,由洞頂鑽個管道落去救人?係咪驚破壞左個旅遊名勝?但如果到危急關頭都係人命為先好啲,唔好太著眼利益好啲喎,全世界睇住,點都救人先啦
大把水
咪話左, 話一學就識個班肯定ON9囉
大家覺得救援人員如果決定當下救人出黎,使唔使家屬同意?

如果你係家屬,你會點決定?
前晚聽到話搵返仲諗住得救添
如果core個1.5m 直徑 800m深既洞落去有冇可能?
唔通留響山洞等死咩 有機會出去點都要搏下架啦
條傻閪一開波就話佢地係中學生十鳩幾歲教佢地唔識跟住做咩,講到跟住做就一定做到,唔講最細十一二同個25歲教練,最大先果16歲你估16歲真係好大個咩,仲要成班唔識游水係咁既環境底能見度,有d位急水流,有d位就窄到要打則身先過到水位仲要大人身過都到胸口,我唔係講到佢地弱智,但事實係教係咪真係明,明又係咪真係做到,佢當而家係泳池學緊出錯都冇事咁,中途有咩出錯,一兩分鐘就可以搞點一個,有d位窄到根本照顧唔到佢地,呢兩句個係新聞訪問潛入去果兩個潛水專家講既,佢連呢d都未撚了解,叫佢睇返單新聞追下人地講咩先出駁就屌鳩人偽君子,其實都唔知偽撚左d乜,討論緊行唔行得通,不過算已bock條傻閪
唔通入面等死?
而家用full face mask畀班細路,減低左佢地唔習慣用口換氣呢個問題,整暈佢地再帶出黎唔評論。

但係都係個句。如果萬一panic一、兩分鐘就會扯哂成支氣,所以潛開水既都唔會建議潛水帶佢地出黎。潛水本身都唔係挑戰極限既運動,而洞潛更加需求極致既冷靜去對待,萬一緊緊張就好容易出錯,自己入洞潛水個種壓迫感同埋需求既skills真係好多。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞