泰洞救少足: 當局計劃在新一輪降雨前救人

1001 回覆
507 Like 12 Dislike
點解咁多人可以覺得上咗套潛水裝就好似行路咁易咁走到出去
真係好癲
我唔係咩專家 只係去潛水體驗我都已經覺得個四十五分鐘散晒咁,落水個刻都有恐慌,你班友仲要10-15歲 未學過潛水游水,係氧氣限制時間內,一次過完成幾個鐘行程?
用下腦啦你老味

一個唔小心死咗件係中間,卡撚死咗。或者有逆流急流拖你時間,你都慘啦。人地精英先游咁快,唔係話人人都做到
就算一個過到你肯定13個都過到?

其實真係要做 肯定好多前置工作 好似搵有無其他路 其他方法 加固本身條路 每個洞穴放好需要物資 唔好講到咁簡單啦你老味 成撚日講野唔經大腦 唔睇資料 睇下個標題就回覆鳩叫 見到都眼火爆
包100%成功?
如果海豹都做唔到,咁打仗一有同伴起水底暈左就放棄?
救援行動都係計算風險,成功率,時間
教佢地潛風險,成功率,時間?
轉頭佢就會入黎話得架喇,急凍晒13個咪掂,最緊要識控制到個溫度,運到出去解番凍咪搞掂,mission completed
呢個po就好似平時落茶記或者酒樓食飯果陣
聽到隔離枱D阿叔議事論政咁,真係聽到大開眼界
條友仲要話醫療野唔好大佢,
如果條撚樣做救護行列香港人就仆街啦
絕世奇才
想知果位巴打係邊頭做開醫療野, 要盡量唔去果頭用D醫療服務
仲未有地圖
我本身識游水第一次去玩樽潛就算能見度極高有教練帶住,落到下面真係會驚
好心班鍵盤專家出多d街試多d唔同運動啦,咪日日坐係屋企鍵盤救世界
我都好想睇下地圖,成日覺得呢d洞穴地圖係好吸引
水底10米既空氣體積已經得返1/2
你暈左既呼吸質量已經比正常差 水底空氣體積再變低 樽唔係吸純氧 所以spo2就會降 咁樣真係好難明咩?
我話要班細佬潛水出去好危險,因為就算即場教,佢地年紀太細同環境太危險佢地係咪真係明同真係做到已經有條友話我講到佢地弱智咁,最細都小學大既都中學,學野好快 佢地真係講到一學就識就做到,大佬呀現在環境講緊落左水能見到底有水流,大人出海玩潛水出事都唔小啦,而家要一班唔熟水性係小朋友係咁既惡劣環境又潛又爬咁出去係咪真係做到都係一個問題,而家講緊呢幾日又會落大雨,唔好話小朋友啦,救果班都會有危險啦
唔好話救, 而家運物資/入去幫手果堆我都覺得要簽生死狀咁濟
其實可唔可以係洞口圍sheetpile 抽水抽走d先至少
倒d吸濕大笨象落去好無
電話線係電話公司供電
仲要呢家講緊係cave diving, 唔係喺open water 鳩潛果隻,有少少出錯連救援果d 都未必出得番黎
唔知洞穴深潛有幾危險可以睇下一套電影Sanctum,
幾緊張幾好睇睇,重點係完全漆黑既環境下。。
加上冇潛水經驗,要克服心理恐懼去潛N分鍾。。
係好難既事。。所以潛水員都唔敢輕易去救人。
就好似救生員最怕救d係水面爭扎既人,
因為佢地驚起上黎亂咁郁會更容易出意外攬炒。

希望天佑泰國唔好再落雨住!
仲要係睇片見啲水係極混濁又唔透光既泥黃色,個環境已經唔同海面潛水啦 個個講到咁輕鬆,咩左樽就識潛咁 我諗佢地連點係水中控制上升同下沈都未知 潛過下水都知潛入洞同透光既海面潛水既壓迫感係兩回事黎

隔住個mon真係講乜都得 無知唔緊要,但唔好講出黎比人知啦
打咁柒大段廢話竟然可以一D都唔好笑
你都算係前無古人 後無來者
入黎睇d小學雞講野真係笑q死, 真係十條命都唔夠死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞