泰洞救少足: 當局計劃在新一輪降雨前救人

1001 回覆
507 Like 12 Dislike
有冇腦咖你 隕石炸落黎咩野都移平啦
無知唔緊要,可唔可以唔好懶勁
屌你老母防空洞咩
又話世界毀滅又話地球僅存嘅人類 智撚障
child登
傘都得 咁condom 都得啦
我有個泰國朋友講話以前有個人曾經你入面留左2個月周圍兜話大概有12km, 話入面好似謎宮咁, 本地人都唔敢就咁草率入去
裝個wifi一齊食雞好過啦
有份呀傻仔
今次同智利嗰次唔同之處:

1) 智利礦難只係深入地底約 700米,今次如果喺美人洞巴堤雅海灘洞室上地面鑽探,深度達 800米至 1公里
2) 智利礦難生還者係發生礦難後係去咗避難所,一般礦井管道有加固,避難所就更加係特製可以承受更大嘅壓力,今次佢哋係喺一個冇加固嘅天然洞穴
3) 智利礦井位於沙漠,而美人洞就喺雨林當中,正值雨季
4) 智利礦井地面係沙漠,本身亦有道路以供運送重型器械,人洞巴堤雅海灘洞室上地面係雨林,冇道路

所以,如果今次同樣要鑽探救人,有以下風險

1) 鑽探距離較深,相對容易產生誤差鑽錯位
2) 無論鑽啱鑽錯,鑽探時帶嚟嘅震動有可能震到洞穴,可能有塌崩危險,除咗佢哋所處位置有危險,亦有可能現時能夠進入嘅管道冧埋,斷絕埋通道、通訊
3) 無論鑽啱鑽錯,都有可能繼續將更多嘅雨水送入洞穴
4) 運器械要斬樹、開路
點解秦國唔搵child登幫手 child登仔可以單手游出公海救人冇難度 又食腦可以做救援顧問
如果最後用潛水方法,一定每次只能救一個先,仲要分幾個check point 放定氧氣筒比人更換,斷估唔會一樽氧氣筒用足5km
就黎國家主席講一聲「救人」,班細路同老師就出番黎。
5)智利上次冇食物同水,這次有無限食物與水。
無限食物與水?
上次智利用避難所補給品,配給各人。

到最後椄近斷糧斷水,绝望邊缘。
咁撚似啲yahoo廢老講野

祈求所有人包括救援人士一齊平安
一般礦井避難所裡面係應該有食物、水、急救用品、特別通訊器材,如果礦主 cut cost 冇做足就另計

智利上次都有食物嘅,好似話夠用四日,你睇返紀錄片嘅話,會見到礦工仲成功整咗個井,肯定乾淨過宜家美人洞嘅泥水

至於話運送食物,智利嗰度係鑽咗條通道,然後一個個罐頭咁放入一條管再滑落

今次送食物食水,暫時要用返潛水員每次運送,仲要確保食物喺洞外唔可以受雨季影響衞生,更要確保運送入途中內唔可以入水受潮,又要保持食具喺食用後唔容易滋生細菌,難度係高過智利嗰次好多

所以泰國海軍SEAL 要送醫護留守係有原因,但究竟依兩位醫護喺進入途中及留守後會唔會成為另一個負累,或者好話唔好聽會唔會仲帶多咗細菌入去,以及點樣建立穩妥、緊密嘅通訊,應該係泰國軍方評估考慮緊嘅嘢
如果真係潛水出黎!可以考慮用full face mask,咁樣用番鼻吸!會易啲!又可以講野
希望可以救得晒出黎

過多幾年後又會有電影公司將件事改編拍出黎
呢個case 分分鐘要有特製mask for小朋友,個mask 要有通訊設備可以即時溝通,頭頂要有攝影機 for控制中心評估情況
其實都有呢啲Mask架喇!可以放通訊設備入去!!包哂成面!唔駛反壓!防
霧…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞