泰洞救少足: 當局計劃在新一輪降雨前救人

1001 回覆
507 Like 12 Dislike
泰國一隊少年足球隊及教練在北部清萊美塞的山洞區失蹤逾一周後尋回,13人全部生還,但由於他不諳泳術也不懂潛水,要逃離山洞或需時數月,以下是最新進展:

● 泰國當局表示,計劃在本周新一輪降雨前把被困者救出洞穴
● 隸屬泰國海軍海豹部隊的一名醫生及一名護士目前已進入洞內為被困者進行治療,他們均自願留守洞內照顧少年
● 救援人員為被困少年炮製豬肉飯餐,包裹好後計劃把飯餐運入洞穴內
● 泰國警方正考慮是否檢控涉事的25歲足球隊教練
● 泰媒報道,當局在洞穴內抽走積水時,導致鄰近的農地水浸
● 洞穴內將設電話線方便家長與少年聯絡

今星期關鍵,唔好咁快下大雨
人都未救 咁快諗住告人
救援人員為被困少年炮製豬肉飯餐,包裹好後計劃把飯餐運入洞穴內

咁多日無食野突然整個飯俾佢食會唔會出事架?
根本冇咩可能留係個到四個月 泰國咁多時間會落雨
一打大風 班細路都係玩完
唔係黑心 但係依家只係等死
堅持到現在,不要放棄
可能仲比左個假希望佢地
有醫生護士同大量救援人員係到
應該唔會亂比佢哋食嘢嘅
https://www.bbc.com/news/world-asia-44692813

水位愈來愈高,各國救援隊要快行動
應該會係佢地人生入面最好食嘅豬肉飯
可能之後都唔敢再食豬肉飯
其實一定無可能等足4個月先救人出黎,所謂遲則生變,呢4個月難保唔會落大雨而搞到本來仲安全既地方都水浸埋一份,何況就算呢4個月有糧水keep住送到,但球員既精神同心理可能會頂唔順(掛住老豆老母朋友)
強行比潛水衫都驚班細路會驚同亂,一亂好易出事,特別係水底好似好混濁,無指引好易走失/游錯方向
唯有開水泵盡力泵走D水
食完要屙屎肯定好臭

又無廁紙抆屎
未學過游水,只要有教練lead住,本身都可以潛到水
但問題係d水好撚濁,而且冇得中途浮上水面
落到去會好驚同失去方向感
一旦d細路亂掙扎,隨時連救佢既人都一獲熟
拉到電話線咁勁?
用大量水泵泵水唔知得唔得呢,應該會快過落雨既水?
真係痴線,搞咁多野快啲救人好過啦
中國唔係有潛艇???
智利礦難預計要4個幾月, 最後2個月就救出.
我諗呢次冇智利嗰次難度咁高.
● 泰國警方正考慮是否檢控涉事的25歲足球隊教練

好慘
無衝突
電話線有幾難拉? 本身蛙人入去都會綁住條繩架啦.
醫生護士都入到去

但出唔番黎?

就算唔識游水都無咁誇張下話

運幾十支氧氣樽入去

俾曬full gear佢地

唔會唔識游番出黎下話
隸屬泰國海軍海豹部隊的一名醫生及一名護士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞