泰洞救少足: 當局計劃在新一輪降雨前救人

1001 回覆
507 Like 12 Dislike
希望全部人無事
索性起入邊獨立 成立國家啦

出來咁麻煩
參與現場搜救的泰國軍方及國內外救援人員超過千人
個教練出到黎實比人鞭屍
肥啲都會卡住
淨係飲水飲尿捱到9日?
特種部隊真係神人
有冇得射d野上天令到佢唔落雨?之前北京奧運,十幾大開幕嗰d好似試過人工令到好天
你柒少陣啦。
贏國無派人去救咩?
之前唔係同人好撚熟咩?
Same
好撚難搞喎
窄撚到咁細路真係好難有咁既技術過到,加上心理既壓力同恐懼...
好叻 咁既環境爬&潛水幾公里
睇左段片,真係好難入洞穴,卡住左就大穫了
上面新聞條link:
這個景點,他們以前去玩過,這次,他們決定更深入,但顯然疏忽了現在正是雨季。

再往裡走,溶洞就變得愈來愈窄,愈來愈矮。男孩們通過立有「雨季勿入」的警告標示,繼續往裡走。

打風行山都鬧到仆街 依家竟然咁少人屌班弱智
曬幾多人力物力阿 仲話泵水搞到附近農田水浸 唔好累死啲救援人員添阿 出返嚟成班坐監喇
六國搜救隊伍支援,全球關注
泰國從來沒有在被水淹沒的溶洞迷宮裡搜救的經驗,泰國政府於是向國際間發出求救,美軍首先抵達,接著澳洲、英國、法國、德國和日本的搜救隊伍也到了

嬴國
以青少年既身型同氣力黎講本身應該都未至於咁惡劣 可能比成人穿越窄位仲會有優勢
但餓左咁多日加上長期困住心理受壓 真係好難攪
痴撚線
條教練有乜可能帶住咁多o靚仔去呢個地洞探險?
救番出黎唔告到佢仆街?
其實睇片中途潛水好多位係要就咁潛唔係揹樽
好多位係唔可以連人帶樽咁過
你無經驗根本過唔到
仲要12個細路都唔識游水
其實可能一般無做開運動既成年人都未必有足夠體力一出一入 什至單程都未必得
潛過水既人都知cave diving係tech dive黎,同休閒潛水係完全唔同。係落雨情況下洞穴入面既水流會好急,仲要能見度係0,技術好可以唔踢起淤泥用電洞照明,但班細路一定會踢起沙石能見度0,班細路睇唔野好容易緊張出事吐reg,mask入水救都救唔到。加上路程真係好長成50公里,要一個專業既潛幾小時已經好困難仲要帶住細路出黎。

其實我暫時覺得成個洞穴拉好繩確認左條路出黎,然後專業rescuers兩個人一前一夾住個細路,逐個小朋友帶出黎,咁既方法雖然慢但最安全。當然要教啲小朋友基本潛水技巧,盡量唔好令佢地緊張。不過我講既方法搜救人員應該考慮過,留返比專業既講下點做,但話用4個月教啲小朋友學識潛水根本唔make sense

利申 見到班冇用過腦既人話比套gears佢地用,綁手綁腳扯佢地出黎真係
以前見礦難有用過一招係鑽條直管入去送水同糧
呢個case work唔work?
鑽穿然後畀啲水一下湧落去?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞