泰洞救少足: 當局計劃在新一輪降雨前救人

1001 回覆
507 Like 12 Dislike
d水仲要唔係清嘅
有潛水裝備俾夠10個鐘氧氣你都未必敢潛
大把rescuers都係用full facc入去搵佢地 你話呢,完全唔關事
用傳統既gears太容易係過窄位時撞甩個regulator,仲危險。
班細佬真係累人累物

補圖,

Here’s an image of the kind of full face mask the rescuers need for the boys. They put out an appeal for 15 small and extra small masks of this type. These are considered safer than conventional masks for novice divers, as there is less risk of breathing apparatus getting detached. It has been reported that the boys cannot swim.
我之前喺沖繩潛水體驗都係, 唔深3-4米到, 係好清又有魚睇果隻...
我都完全冇心情睇魚 落到水果下真係驚, 好有壓迫感又冇安全感...
自此真係連潛水都唔想去學
正常係海到遇到佢panic唔係標水導致爆肺都等佢郁一陣比佢用左啲力先再埋去夾佢樽控制佢,係洞到太窄做唔到control呢樣野。
睇新聞好似話係個氣壓問題,
話班細路無受過專業潛水訓練,
可能一落水就驚之後大呼大吸,
咁會搞到爆肺定唔知咩
好正經咁睇緊
屌你睇到依度忍唔住笑左出聲
垃圾XG01 first同third都唔識分
其實呢啲友擺明attention seeker, 唔理佢地直接block就得
睬佢地反而影響正常討論
其實係咁話好易個班人可唔可以睇下片做下功課先 咪話有水 無水都未必咁易爬 你估去張保仔洞咩
都唔明點解可以話易
兩位英國人有哂世界紀錄先入到去
出面成千人十日只係搵到拖鞋單車咋
剩係維持生存所需都唔容易仲要keep住幾個月 仲要十幾人... 每次應該唔運得幾多 加上有咁既潛水級數既人極少
運送物資人員精神上都未必頂到咁多個月 而且每次入去都好高風險
衛生又係好大問題 排泄物埋唔到幾多 果到又要係死水
掉返落水
潛緊水果個:哪兒來的屎啊?
睇完片即刻明哂有幾窄同危險 同上面把傻仔嘈黎都哂氣
佢地入個條路係另一條路黎架
你知唔知乜野叫地下水?
其實抽水真係好唔現實,方圓幾十公里既水,流出地面都會經泥土行返落個溶洞度,唔係點會形成到個溶洞,就係處於集水處既岩石被水侵蝕同沉積而成,果度可以係幾百萬,甚至千萬立方既水,一抽左上去又會好快流返哂入去,你亦冇可能幾日到十日間運到成千萬立方水走,亦冇可能鑽探到更深位置打造另一條水道去疏水,大自然既鬼斧神功,點可能由人用短時間去解決得到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞