泰洞救少足: 當局計劃在新一輪降雨前救人

1001 回覆
507 Like 12 Dislike
如果真係教得識又救得出既話, 呢個救援例子應該可以入教科書名垂千古
拎唔到點入到去揾到佢地呀
入口用唔到姐 句野都係講entrance passage too narrow to USE oxygen tank
Experts in cave rescues from around the world had gathered at the site. An official Australian group has followed a U.S. military team, British cave experts, Chinese lifesaving responders and several other volunteer groups from various countries.

http://www.apnews.com/amp/429b7945926d41d5a3ec70dc8de24f9d
唔識評論
只想安全救到人
我同意唔係一教就識, 潛水野留比專家

我都同意有班9UP仔話好易學, 一學就識, 係好ON9

我更加同意上面話班細佬太細條撚屌好撚嘔心, 根撚本消費緊件事黎滿足自己惻隱心
十幾歲仲比你話 "佢地真係太細啦, 你教完佢唔識照做嫁", 好撚嘔心呀屌你老母
Geez.. Focus 番救人討論啦。。
英文學好d先去周人
上面幾個都收嗲啦好心
有無睇條片人地點入去?
唔好話細路,大人教都唔係短期內做到既事
洞穴潛水難度系數應該係爆分 點樣教? 仲要十幾個
其實呢幾個post班兒登仔吹到咁易潛返出去係咪以為個洞穴好似行人隧道咁撚闊咁撚直
鬼唔撚知難咩, 話一學就識個班肯定唔撚用腦嫁啦

但件事唔係咁兩極既,
有另一班ON9 係到屌人屌到爽爽地屌上腦, 講撚到班中學生弱智咁款, 學唔識洞穴潛水呢D咁難既野就變左做"唉, 佢地真係太細啦, 你教佢地野, 佢地唔識照住做".
然後就係唔撚係都叫左睇新聞, 駁人前要點點點

坦白講雙面都咁ON9,
前面個種係真小人真ON9, 擺明吹水唔抹嘴
後面個種直頭偽君子港豬, 拎件事黎消費
宜家首要工作應該要盡量抽走入面嘅水,而且要不斷向入面派物資,確保入面班人嘅生存,咩教潛水呢啲都係後話,宜家比水浸死咗咩都唔洗講
一打風或者豪雨我好肯定你搵陶傑黎到無用 即刻沒頂
如果貝爺 會點走出嚟
仲有D恐懼感點克服學都無得學, 連登仔由細到大都見慣曱由, 一見都鬼殺咁嘈, 4個月仲要學埋點克服水底恐懼
呢個就係成千人係洞穴出面諗咁耐都仲未有辦法救到佢地出嚟嘅原因,因為每一步都唔可以有錯
打錯50公里
其實我認同要拉rescue rope等佢地揸住條繩,第二就係教佢地認識裝備,呼吸模式,之後著dry suit落水,2tank 400巴,一前一後帶走。咁起碼會解決左mask入水唔識排水問題只係專心呼吸,捉rope
其實最細果個講緊十一歲小學生黎嫁咋,我一開波講佢教係咪真係明係咪真做到,你就講撚到變左第二樣野,講到你咁撚易,人地就唔會話呢種方法好危險,叫你睇返單新聞係因為你條頭唔撚了解班救援人員點呀,你追撚返人地講咩同班靚仔唔識游水要佢地係咁既環境潛出去好撚危險呀柒頭,單野自己未撚了解就出黎柒
同埋抽水,其實可以用德國/贏國個消防海水bump唔記得型號
食豬肉因住肚屙呀
BBC話今星期黎緊有可能有大雨
屌你真係正宗低質會員 係到消息件事滿撚足自己D垃圾惻隱之心
係唔撚係都叫人睇新聞

人地屌緊你唔好係唔撚係都"佢地真係太細, 你教佢地唔識照住做",
屌你咩 十鳩幾歲比你講緊到弱智咁
仲教人反駁前要點點點 真係CLS公司
有無睇條片人地點入去?
唔好話細路,大人教都唔係短期內做到既事
洞穴潛水難度系數應該係爆分 點樣教? 仲要十幾個
鬼唔撚知難咩, 話一學就識個班肯定唔撚用腦嫁啦

但件事唔係咁兩極既,
有另一班ON9 係到屌人屌到爽爽地屌上腦, 講撚到班中學生弱智咁款, 學唔識洞穴潛水呢D咁難既野就變左做"唉, 佢地真係太細啦, 你教佢地野, 佢地唔識照住做".
然後就係唔撚係都叫左睇新聞, 駁人前要點點點

坦白講雙面都咁ON9,
前面個種係真小人真ON9, 擺明吹水唔抹嘴
後面個種直頭偽君子港豬, 拎件事黎消費
其實最細果個講緊十一歲小學生黎嫁咋,我一開波講佢教係咪真係明係咪真做到,你就講撚到變左第二樣野,講到你咁撚易,人地就唔會話呢種方法好危險,叫你睇返單新聞係因為你條頭唔撚了解班救援人員點呀,你追撚返人地講咩同班靚仔唔識游水要佢地係咁既環境潛出去好撚危險呀柒頭,單野自己未撚了解就出黎柒
[quote]部係咩電話 唔洗插電
如果係一般固網電話真係唔使插電
下次試下閂屋企大掣
睇下打唔打到電話
電話都要電啦 唔好撚玩啦

固網電話一條線多芯,包括左電同訊號
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞