泰洞救少足: 當局計劃在新一輪降雨前救人

1001 回覆
507 Like 12 Dislike
要有心理準備睇住佢地可能捱唔到…
呢啲東南亞國家係好on9
之前馬尼拉人質事件又係咁 人都未捉到 仲有人質係手
就係咁刺激佢
結果...
到時真係要拍電影
強國唔會比單新聞出街
所以死左都無人會知
話要包裝做旅遊景點係堅定流
充大頭就認咗佢啦 以為自己好醒咁真係好笑
我覺得真係只有諗下點去有效地排水呢個方法係最低風險, 唔可以即時救出佢地都要防止水位上升 雖然點去大量排水又要唔倒流返一洞呢個都係一個難題
貼部大牛咪信你唔係囉
點解仲有人理條假膠 呢啲人越理佢越high
你唔係唔知哩度係child登呀! 唔好話潛水,班撚屌連水都未必識游呀!
睇片啦...問! 成年人想穿過d窄位都難..
除左係洞內抽水之外
都要係洞外抽水
因為有咁大個岩洞
就代表該區的地質條件複雜
地下水可以係從幾十公里外的地方而來
再加上山上的雨水
咁多的水,單從洞穴抽水,唔一定有效
水可以源源不絕咁黎

所以一定要請地質學家去探勘地下水的流向
然後開挖到比洞穴更底的地方抽水
同時洞穴都要抽水
收撚皮啦! 睇下條片講啦on9仔.
重要水都唔撚識潛就係度鳩噏.
你咪撚理佢啦
呢樣涉及太多因素、成本,我諗泰國政府唔會考慮。
一黎咁做成本可能係天文數字,二黎令周邊城市係咁落雨會影響好大,莫講話農作物等等,隨時整到水浸浸死人又點計呢?
準備要開(2)
你真係on9當有趣
咁實話實說!潛水又不致於話真係好難既!而且拯救既立場!唔通重教佢清鏡…果啲咩!!一定係比佢練點樣呼吸…刻服泥水睇唔到野既恐懼!!

我總覺得現在黎講!教潛水係最快同何行既途徑!
咪玩啦巴打, 有潛開就話唔難姐, 新手仲要洞潛有咩可能唔難....
潛洞呢個肯定係巨大既難度!重要全泥水!

小朋友學野好快既!去到咁!唯有相信人既潛能!

因為一路睇所有既資訊!都冇其它更好既辦法!
講真!落佢一兩日雨!玩完
地底水有咁易抽走咩。。。都係得一個辦法一個潛水員一個帶岀去咁
學到野 thanks
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞