驚悚X懸疑《聽說過日本的恐怖樂園嗎》

946 回覆
608 Like 19 Dislike
More
新讀者Lm#
留名等睇
lm
佢哋話炸雞同肉醬意粉都唔使食
唔係應該從背後? 自背後?
新讀者留名 睇住啲舊故等更新先
煞有介地? 煞有介事
留名
大喇喇點解?
手機轉返電話啦
大喇喇=率直爽朗不拘小節不矯柔做作
同埋係想煞有介事地
thx
聽晚出文
正評就快到150可以連出2篇喇
大家幫幫手
推啊!
148 計埋你呢兩個,夠數了
聽晚可以出兩篇啦

等故等得好辛苦
新讀者lm
之前有睇過聖地牙哥
唔知今次又玩d咩食物呢
氣氛營造得好正
《聽說過日本的恐怖樂園嗎》
06 變態殺人犯

為了尋找失蹤的小背心領隊和純子,我們分開二人一組地行動。

期間,整個本為廢墟的樂園設施,莫名地一下子被神秘人啟動了。

更沒預料,眾人再度集合時,居然發現純子那令人毛骨悚然的屍體!

警告:
本小說含血腥、暴力、色情描述,未滿十八歲請勿閱讀。
本小說不鼓吹任何暴力/虐待行為,切勿模仿。

我未見過屍體,不曉得死亡時間這麼短,純子的表情為什麼還能僵硬得保持死前一瞬間。

只覺得,死亡那一剎驚人的疼痛,彷彿永久凝結在她身上。

「佢身上嘅傷口太多,係失血而死。」Octivia說。「我哋發現佢無耐,你哋就趕到喇。」

「點解會咁㗎!」久美子與彩香抱頭痛哭。

「你哋睇,」翔站在其中一條滑水梯底,指著梯口說。「呢度都有血呀。」

梯口不遠,與純子的屍體之間有血路,而梯口也有血跡。

我說:「咁即係話,純子係喺滑水梯度跌出嚟而死?」

「好地地點會咁貪玩爬入滑水梯呀?」Octivia疑問。

里奈湊近純子的屍體,盯看傷口:「但一睇就知唔係擦傷或者扭傷而死啦,咁多血。似係刀傷喎!」

我們不是法醫官,不過純子身上確實見到不少刀傷。

翔說:「所以,有人用刀插死佢,再將佢條屍由滑水梯上面扔入去?!」

全場人即時噤聲。

這代表樂園廢墟這裡有殺人兇手!除了手法兇殘,還是——

「變態!」里奈忿忿道。「果條友痴線㗎?!佢殺人唔夠,仲要玩純子條屍?!」

Octivia問:「但如果係謀殺,照計純子一定痛到大叫㗎。呢度咁靜,我哋無理由聽唔到㗎?」

「咁有好多方法塞住佢把口嘅。」我推測。「我反而有樣嘢諗唔明……」

「係咩嘢呢?」

「我哋咁多人,點解兇手偏偏揀個最多人嘅組合落手呢?」我說。「照計單人組翔或者Octivia會易啲落手㗎。」

被點名的翔生氣罵:「喂你講乜撚呀!」

Octivia幫口:「Cole咁講又唔係錯嘅……」

翔指向久美子和彩香:「喂係咪你哋個朋友得罪咗唔知邊撚個,俾人買兇殺人呀!」

彩香反抗:「唔好亂講嘢呀!」

「咁依家……」久美子問。「我哋應該點算呀?」

「梗係走啦!有個變態殺人犯喺我哋附近喎!」Octivia說。

「唔得!」哭泣中的彩香聽到有殺人犯時,反應很大說。「佢一定喺出口附近埋伏我哋㗎!

「我想講……」里奈問:「領隊會唔會俾佢捉走咗呢?」

自己的安危都顧不了,她還在擔心別人。

翔再次發揮口不擇言:「或者,領隊本身就係果個仆街殺人犯。」

我當下怔一怔:「講開又講,其實旅行社成個安排都怪怪地。會唔會佢哋明知呢度有殺人犯都送我哋入嚟呢?」
岩岩好入到黎有文
「哦!」Octivia說。「所以頭先領隊叫我哋唔好理喺湖隔離出現果個小丑男!」

「即係小丑男同領隊係同黨?點解佢哋要咁做呀?」里奈問出我們所有人心裡的疑問。

「各位,」我說。「我覺得我哋當務之急係要走人!」

久美子問:「咁純子……條屍點算呀?」

翔冷冷答:「你想好好埋葬佢就唔該你自己一個人好喇,我走先。」

「咁啦,我哋出咗去打電話報警先,其他嘢等安全先搞。」Octivia說。

小數服從大數下,我們一行人急急向樂園的唯一出入口趕去。

不料,商店街都末走到去,面前突然出現一群人擋住去路!

——一群戴住不同面具、手持不同武器的神秘人!

===待續===
為答謝連登正評過150,
今次更新會連出2篇
準備F5睇下篇啦
聽說過日本的恐怖樂園嗎
07 逃亡計劃
(今次連出2篇,記得睇咗上一篇先)

本身打算到日本來趟失戀後的療傷之旅,喜歡廢墟拍攝的我出發前滿心期待這次的奈良夢幻樂園。

殊不知,入園後先是有人失蹤,後來更發現團友的屍體!

想走之際,卻被突然殺出的神秘面具人擋住出路!

警告:
本小說含血腥、暴力、色情描述,未滿十八歲請勿閱讀。
本小說不鼓吹任何暴力/虐待行為,切勿模仿。

眼前這班面具人大概有十來個,手上各拿不同武器:利刀、木棒等,憑外型辨出當中有男有女。

來者不善。

園內走音的背景音樂倏地終止,換來一把似曾相識的女聲說:「歡迎嚟到夢幻樂園!」

——面具人們向我們續一逼近。

「我係大家親愛嘅領隊,或者叫番我個名,天韻啦。」她說:「無錯,你哋估中咗。我哋係有心安排你哋入嚟玩。」

——人數較少且沒有武器的我們不敢硬踫,只好慢慢後退,與正門的距離愈拉愈遠。

「不過,」她發出刺耳的笑聲。「係嚟俾人玩。」

——面具人哄堂大笑,我開始有點混亂。

里奈試著問他們:「係咪真係整人節目呀?」

對,一切都是惡作劇。純子「屍體」上的傷是特技化妝、面前這班人手上的全是道具……

以為可以從惡夢醒來,怎料這才是惡夢的開始。

最接近里奈的面具人踏前揮一揮手上的刀,里奈下意識伸手擋刀,左手正正被刀劃過!

不是道具!

血花霎時自她手臂爆開,灑遍里奈周邊!

「呀——!嗚呀——!」她痛得抱住左手慘叫。

他們不是鬧著玩!他們真的攻擊我們!

「快撚啲走啦!」翔率先轉身往水上樂園跑去,Octivia和彩香跟在後面。

面具人準備要砍下第二刀,里奈看似未回魂。

「走呀!里奈!」我伸手抓住里奈沒受傷的右手,一把拉她跟在翔他們身後拼命跑!

只是我跑得不夠快,緊追不放的面具人奮力把刀一刺,刺傷我的後背!

仆街!

一陣劇痛蔓延全身!

我極力強忍痛楚加速往前跑,這下我深深體會到:他們會要了我的命!

經過水上樂園鬼妹他們沒有停步,繼續再往前方另一個園區跑,印象中應該是動物園區。

Octivia說:「呢度太開揚喇,我哋去前小小搵個地方匿埋先!」

踏入動物園區,經過生鏽破損的鐵籠和鐵絲網,裡面的動物當然早已不在。

我們六人跑入一個爬蟲科展覽館內,躲在一間疑似是昔日的員工休息室中,面具人好像跟丟了。

瘋狂快跑加上身受重傷,我喘氣大作地倒在一角,彩香找到陳舊的急救箱,用裡面的繃帶幫我和里奈包紮:「無辦法,勉強用住先啦。」

由於看不到背傷,我虛弱問:「係咪流好多血……我係咪……無得救㗎喇?」

Octivia竟然在這關節位笑出來:「你係流緊血,但睇落去個傷口唔係好深囉!里奈反而嚴重過你。」

甚麼!

里奈說:「放心,我無事。」她好像冷靜下來。

翔立即吐糟:「屌,小小痛忍吓啦!依家最重要係拿拿臨走出去呀!」

久美子顫抖著問:「頭先果班人……係咩人……點解……」

記得剛剛小背心……天韻說,我們入來是被人玩,相反,面具人則是「玩」我們的一方。

至於所謂的「玩」,到底是甚麼一回事?

我腦海登時閃過發現純子屍體的畫面。她的死狀如此恐怖,難道正是被「玩」成這樣?

不消說,我們推測的變態殺人犯,正是他們其中一個。

不,或者是他們全部人!

「屌!我都話條女怪怪地㗎啦,」翔罵。「好好地點會叫條女出嚟接客㗎!」

Octivia說:「我哋一定要諗辦法出去,如果唔係就永遠都出唔到去!」

大家明白她指我們會被殺清光。

消極的彩香說:「但正門俾班變態佬擋住,可以點呀?」

「我有個提議,」我說。「雖然成個樂園得一個出入口,但我哋唔一定要喺正門出去㗎。」

翔不耐煩:「快撚啲講啦仆街!」

出事前我已經看不順眼翔,現在的他十分鼓譟,更是乞人憎。

聰明的里奈猜:「你意思係爬周圍嘅圍欄出去?咁高點爬上去呀?」

我掏出天韻派給我們的地圖:「樂園入面有幾座建築物都起喺樂園嘅邊緣,亦即挨住個圍欄。我哋可以去上天台度睇吓有無辦法爬出去。」

Octivia充滿希望道:「咁又係,如果天台同圍欄夠近,我哋可以跳到出去!」

久美子和彩香重拾起來,參與計畫:「咁大家搵吓有無麻繩或者長喉之類,到時游繩而下就唔會跌傷!」

「之但係,」麻煩人翔說。「動物園區呢度,有無符合要求嘅建築物先?」

「我唔想出去呀!」彩香再次陷入恐懼。「出去可能隨時遇到班變態佬,俾佢哋發現就死梗喇!」

很無奈,現實不像拍電影般有這麼多巧合和剛好,我們現在身處的爬蟲科展覽館並不符合條件。

「呢度,」我指著地圖上看起來距離不遠的海洋館。「就係我哋要去嘅地方。」

===待續===

連登每50正評加更依舊進行中,
即係嚟緊正評過200,下次一樣連出2篇

仲有,邊個睇完唔去fb放低個like,
天韻會捉你入園一齊「玩」呀

下次更新係星期六

請Follow
fb: 橘子綠茶
https://www.facebook.com/greenizmstory/

ig: greenizmstory
https://www.instagram.com/greenizmstory/

想最快知道有故事更新,
記得Follow同喺我fb首頁禁"搶先看/See First"
另外,fb裡面嘅相薄有齊晒我嘅其他故
水地獄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞