驚悚X懸疑《聽說過日本的恐怖樂園嗎》

946 回覆
608 Like 19 Dislike
留名
聽說過日本的恐怖樂園嗎
13 殺人模式

我們充滿希望地逃出樂園,還遇上巡邏車。

以為有人打救之際,發現他們竟然全部都是樂園的人!

我、美女里奈、鬼妹Octivia和日本妹彩香再度被抓回樂園的鬼屋區,而翔失蹤了。

我們趁著一絲空隙時間,分析樂園的殺人模式。

警告:
本小說含血腥、暴力、色情描述,未滿十八歲請勿閱讀。
本小說不鼓吹任何暴力/虐待行為,切勿模仿。

Octivia問:「即係點?」

「你唔覺得怪怪地咩?點解佢哋明明捉到我哋,但又唔搞我哋,仲放番我哋喺度?」

她們無言以對。

「我覺得佢哋殺人,應該係有一個規則。」我說。「由純子講起,果陣我已經覺得好突兀,點解我哋有幾個單丁出嚟嘅人易啲落手,佢哋唔捉,偏偏揀最多人嘅組合?」

「因為佢哋三個女人仔,易埋手?」里奈亂猜。

我搖頭:「你哋記唔記得,我哋第一個自由活動果陣天韻講過,每個園區都有唔同嘅指示,一定要跟住佢行,佢會續個園區講解有咩注意事項。而商店街果區,其中一個指示就係唔可以去其他區,佢話每區各有危險。」

我會記得這指示,是因為本身打算影完商店街上的玩具店,狗衝去另一區景點拍攝。但天韻警告有「危險」,讓我以為是指建築物倒塌之類,所以只好乖乖跟她移動。

「我記得喇!」里奈道。「純子喺參觀商店街果陣,偷偷地去咗水上樂園果度!」

當時純子還展示手機中的照片給我們看。

Octivia試問:「因為佢唔聽指示,所以班變態佬就揀佢受罰?!」

「邊係受罰呀!」彩香突然坐起來,原來她已醒來。「係受死呀!佢已經死咗喇……」

不像里奈,彩香情緒失控了,開始大聲哭叫起來!

為免外面的癲佬聽到我們有動靜,Octivia迅速上前捂住她嘴巴。

「冷靜啲……」里奈邊安慰彩香,邊向她解釋我們身處的狀況、要求她別發出太大聲音,並詢問翔的下落。

眼淚流乾了,彩香環抱自己說:「我哋俾巡邏隊電暈,然後……然後我就喺呢度醒番……唔知翔去咗邊……」

翔果然被他們抓走了。

我把話題拉回來:「後來當班面具人出現果陣,我都覺得唔合理。明明我同里奈跑最慢、佢哋可以捉到我,但佢淨係輕輕插我背脊一刀,依家諗番起點解當時我以為受重傷,就係因為咁。」

並不是因為我沒用呀——我忍住如此補充。

Octivia再問:「因為當時無跟指示嘅人唔係你,所以佢哋無捉走你?」

「佢哋要捉嘅人……係久美子……?」彩香紅著眼問。

目擊身邊兩個好友分別遇害,任誰都無法承受。

里奈憶起:「當時喺水上樂園果度,天韻講咗幾個注意事項……佢特別叫我哋一定要上滑水梯最頂果度影相,因為夠高、個View好好……」

Octivia問彩香:「果陣你哋三個唔係都有上去咩?我好似聽過你哋話喺滑水梯走失咗?」

「果陣我見你哋個個都有上去,」彩香答。「咁我咪叫佢哋兩個一齊上去。但久美子話怕高,最後無上去喺樓梯下面等,得我同純子上咗去。但其實喺上去行行吓果陣,已經唔見咗純子……」

她說話有點混亂,純子那時已經注定被抓走,現在在討論的人是久美子。

Octivia思路較清晰,她澄清:「所以『犯規』嘅人係久美子,於是佢喺海洋館度俾人捉走……」

我點頭:「果陣久美子已經差唔多跑入館,我反而喺佢後面更加近果班人,但佢哋偏偏唔對付我,反而捉走久美子。」

想了想,里奈問:「天韻嘅指示有兩種,一種係『千祈唔好做』,例如純子就犯咗『千祈唔好去第二區』;另一種就係『一定要做』,久美子就係無做到『一定要上滑水梯』。我咁講有無錯?」

Octivia同意:「你講得啱,而且佢每次指示都有一大堆,只有其中一項係致命。」

我補充:「仲有一個Pattern,就係上一區『犯規』嘅人,會喺下一區『受罰』。」

純子在商店街犯規、水上樂園身亡;久美子在水上樂園犯規、於動物園區被殘殺。

里奈愕然:「咁依家我哋嚟到鬼屋區,而唯獨係翔唔見咗……」

彩香驚訝:「佢唔係走甩咗,而係喺動物園區做錯咗,所以要喺鬼屋區呢度俾班人殺死?!」

我不確定自己的觀察和推測是否準確,也不明白為甚麼他們要設下如此奇怪的規則,是要增加一點難度或刺激感之類嗎?

我搖搖頭,說:「總之大家一定要留意身邊一切,喺未搵到走出去嘅方法之前,或者可以避過一次『懲罰』。」

終究我們剛到鬼屋區,按猜測,樂園會再次給予新的指示。

彷彿推算好我們的討論時間,樂園喇叭倏地停止播放背景音樂,天韻的聲音再度柔聲播出:

「各位,第三輪投票準備開始。今次有三種用具俾大家揀,有心水就快啲落手喇!」

看來他們已經不介意被園外的人聽到,除了在手機直播,連現場的喇叭都播出「活動直播」了。

「介紹番啦,」天韻說。「今日第三場表演主角係鈴木翔先生,一名日本男性。」

===待續===
睇完麻煩留個正評 & comment,
你嘅小小鼓勵係我寫落去最大嘅動力
當然share埋等我呢個故唔好沉底~

請Follow
👇fb: 橘子綠茶
https://www.facebook.com/greenizmstory/

👇ig: greenizmstory
https://www.instagram.com/greenizmstory/

想最快知道有故事更新,
記得Follow同喺我fb首頁禁"搶先看/See First"
另外,fb裡面嘅相薄有齊晒我嘅其他故
一篇唔夠喉
終於開始摸到個遊戲規則
加速
首先你睇得出,
最尾果d新聞同facebook status都係鬼屋為咁掩人耳目,
令外間以為佢哋死於意外而非他殺啦?

咁facebook status一樣,Victoria係綺淇,鬼屋想令人以為佢同細佬行山盪失路/遇到意外而失蹤咗……
o...我仲奢想佢未死添
所以奇怪佢點解咁打
拿拿拿,我無講過佢死咗呀
下次應該夠250會出2篇喇
好似係,但係……
工廠故跟隊入黎
睇咗鬼屋首部曲未先,呢個係二部曲嚟
睇左一半 仲睇緊
夠左啦 快d出
你都可以影響劇情

以下有個投票,喺度/去facebbok投票都得:

主角Cole佢哋嚟到鬼屋區,
當然會捉佢哋入鬼屋體驗吓啦,
話我知,你最想睇佢哋入邊種鬼屋?

今晚出文
連出2回
記得空肚服用
聽說過日本的恐怖樂園嗎
14 午餐時間

我們五人逃出樂園、找到巡邏隊求救、以為終於可以擺脫殺人魔之際,竟然被他們弄暈。

醒來時,我們再次被丟到樂園入的鬼屋區。

而爛口佬翔……經已被抓走了,成為天韻口中的「第三場表演主角」……

第一回連結:
https://bit.ly/2K72axE

警告:
本小說含血腥、暴力、色情描述,未滿十八歲請勿閱讀。
本小說不鼓吹任何暴力/虐待行為,切勿模仿。

「你哋睇,果邊有班人!」彩香站在𥦬邊指向樓下。

在我們身處建築物的不遠處,有一個小小的空地,圍在空地外放了不少椅子。

幾名黑衣人把輪椅推到空地中央,然後將輪椅上的鎖扣好,好讓輪椅固定在地上。

特別的是,輪椅上那人的狀況。

不用說,輪椅上是正陷入昏迷的翔,他全身衣服被脫光,只穿一條四角褲,手腳被綁在輪椅子上。

黑衣人動作期間,攝影師和穿便服的面具人紛紛從不同角落集中過來,坐到空地外的椅子上。

接下來會發生甚麼事,大家已經作最壞打算。

「一定係樂園啲人通知佢哋所謂嘅表演場地係果邊,所以班面具人先識去果度。」Octivia說。

我喃喃道:「究竟翔做錯咗咩嘢……」

里奈說:「果陣一去到動物園區,天韻講咗幾樣嘢……呀!佢叫我哋唔好離開樂園!」

「但除咗翔,我哋個個都出咗樂園㗎?!」

「以順序嚟講,佢第一個搶住落去㗎!」

「仲有……」里奈說。「天韻話過唔可以傷害貴賓。翔喺海洋館門口殺咗個面具人……」

Octivia忙道:「點講都好,依家俾人捉起果個係翔,睇怕都無得救,我哋不如諗吓自己點走出去先啦!」

「點可以淨係顧自己㗎!」里奈說。「翔咁近我哋,而且班西裝友同天韻又未到,可以趁依家行動!」

這次我不得不站在Octivia的立場:「里奈,唔通你睇唔出咩?佢哋設個『表演場地』喺附近,就係特登俾我哋睇住呀!」

他們一定做了保安措施以防我們救人。

彩香彷徨說:「咁救又唔係,唔救又唔係。」

Octivia堅決道:「唔使諗,翔已經無得救喇。正如我講,我哋要諗點樣保護自已先,佢哋搞完翔之後,好快就到我哋。」

里奈想反駁,但我打斷說:「我哋嘅位置已經曝光咗,首先要去第二度,等佢哋難啲搵到我哋先,去到再討論吓點走。」

結果,我們四人移去更近「表演場地」的建築物裡。會挑這裡,一來因為里奈不斷游說,二來是附近太多面具人,再在外面徘徊會加快被發現的機會,而且裡面有部電視機亮著了,可以看得更清楚「表演」。

畫面中央正是剛到達空地的天韻的大特寫,她依然戴住半罩面具和兔女郎打扮,手上捧著的白碟正冒著煙,婀娜多姿地走到翔旁邊站定。

鏡頭由頭掃落腳,Deep V的兔女郎裝露出天韻的深溝、泳衣型展示她那有肉大腿。雖然她不高挑,但整體身型比例相當好……不不不,我到底在想甚麼。

「各位,」她嘴角上揚,笑容相當邪惡。「時間差唔多十二點喇,午餐時間已到,樂園呢邊係好守時嘅,喺約定好嘅時間當然要做嘢啦。」

她揚揚手上的白碟:「呢度為大家準備咗一份精選午餐,有興趣嘅同工作人員講聲啦。」

上到二樓的我們,除了電視也可透過窗看到樓下觀眾的反應,雖然他們沒有說話,但他們不禁抬頭揚手,似乎想聞聞天韻手上的食物香味。她手上到底是甚麼?

她瞄一眼翔,見他還未醒來,就捧著白碟走到人群當中擾攘,攝影師緊追身後拍她。

她單手高舉白碟,另一隻手輕撫經過的面具人的臉或肩膀風騷地介紹:「我哋特意選用咗釀威士忌嘅木桶木屑嚟燻烤,你哋聞吓,係咪有浸炭香味之餘,多咗浸威士忌香味呢?」

「我淨係聞到好香嘅肉味咋喎!」有人道。我還以為觀眾會儘量避免被人識穿身份而不說話,或許是現場氣氛使他興奮起來。

鏡頭終於拍到天韻白碟上的食物,是一件煎牛扒,旁邊有些馬鈴薯和青菜作伴碟。

我吞吞口水,長時間的精神緊繃使我餓極了。

想起中學時期第一次花大錢吃牛扒,那時去一間類似花元餐廳,已能吃到津津有味了。

如果能夠活著出去,一定要好好吃一頓高級牛扒——我默默振作起來。

「梗係啦!哈哈,」天韻把碟上牛扒遞到客人面前,妖魅地笑了笑。「而且我哋提供最嫩滑嘅部份:大肶肉呀,呢忽係油脂分佈最平均,包保比和牛更加入口即溶呀!」

怎麼愈聽愈不妥……

「用Jasper烤爐嚟焗,可以將肉汁鎖起,」她雙眼射出危險的氣息。「所以先可以焗到Juicy又無血水嘅
三成熟人扒,當然你想食五成熟都得啦!」

聽到這裡,我腦袋頓時停止運作。

「Aw!」Octivia一臉厭惡。「果塊係人肉?!佢哋食人肉?!」

不止我們覺得嘔心,有幾個坐在天韻旁的客人也別開了臉,看來殺人狂中也有不同喜好。

有人拍拍我,里奈說:「Cole,你唔好暈低呀。」

估計我面如鐵青的呆滯樣讓她很擔心,我拍拍自己雙頰清醒一下。

彩香後知後覺問:「天韻手上唔係牛扒嚟嘅咩?!」

這時天韻已經回到翔身邊,把碟子放在桌上,拿起刀叉以切牛扒的手勢處理面前的三成熟人、人扒……

鏡頭近鏡播出切出來的肉塊,中間未熟透的肉看起來倒跟牛扒有點相似……天呀,我想我以後對吃牛扒有陰影了!

天韻二話不說,率先把肉塊放入口中細味品嚐!

「其實係咪假㗎!」里奈忿忿道。「點會有人食得落㗎!」

「現實係,」我不得不指出,「Deep web入面有唔少網站係分享食人肉經驗……」

「唔!講漏咗最重要一樣!」天韻突然丟掉刀叉,大力拍打自己頭部,似在生氣自己善忘。「人肉要好食除咗揀大肶肉,最重要一點,就係要夠新鮮!今日提供嘅精選午餐——」

彷彿預計到天韻接下來會說的話,彩香雙眼失神地自言自語:「我唔想知……唔好講…唔好……」

「就係久美子小姐!」天韻高舉雙手,客人們紛紛拍掌。

腦海難以自控地回想久美子被活生生肢解的過程,她雙腿被老鼠和鴨子面具人砍下後,確實被迅速帶走了……

反胃的感覺再次襲來……

隆重介紹食物和價錢後,大概有一半客人點了人肉,另一半人則選了正常的食物例如魚扒等,不少人叫了看來不便宜的紅酒來佐餐。

派餐完畢後,黑衣人拿來一盤有冰塊的水,當頭倒在仍在暈厥的翔頭頂,使他瞬間清醒過來。

「各位唔好淨係顧住食啦!」站在空地中央天韻不屑地說:「大家一路享用美食之餘,亦要睇接落嚟嘅表演㗎!唔好白廢我一片心機!」

(目前生還者:Cole、美女里奈、鬼妹Octivia、日本妹彩香、爛口佬翔)

===待續===

各位注意:第15同16回有血腥警告
如果覺得之前好核突,咁下一回更加嘔心
唔想睇可以直接跳過,睇第16回最尾果句啦

溫馨提示:之後兩回記得空肚服用
依家出埋15回

沉默的殺機食人腦??!!
好想嘔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞