驚悚X懸疑《聽說過日本的恐怖樂園嗎》

946 回覆
608 Like 19 Dislike
輕輕一pish
刀鋸美人睇到好想嘔
之前睇鬼屋故都無呢種感覺
其實有文未?
刀鋸果度真係太重口味
頂唔順要投降
佢之前果d仲撚核突
就係咁先正
美國果個我睇晒又接受到
其實我都覺得之前果d仲嘔心
今晚出文
250正評加更
聽說過日本的恐怖樂園嗎
12 返回地獄

目撃久美子被駭人地殘殺,我們幾個不禁嘔吐大作。

最令人不安的是,在場全部人無一個出手阻止之餘,還冷血地鼓掌。

(目前生還者:Cole、美女里奈、鬼妹Octivia、爛口佬翔、日本妹彩香)

警告:
本小說含血腥、暴力、色情描述,未滿十八歲請勿閱讀。
本小說不鼓吹任何暴力/虐待行為,切勿模仿。

很冷。

喘不過氣。

睜開眼以為自己在香港的家裡安逸地睡醒,豈料眼前是里奈一臉擔心。

「點解……?」

我這才意識我人還在恐怖的日本夢幻樂園外!

為甚麼日本這麼多景點不去,偏挑這種荒涼無人的廢墟來!

「好喇,快啲行喇!」Octivia催促道。

「我暈咗幾耐呀?其他人呢?」

「翔同彩香唔等你,佢哋行先喇,大約幾分鐘前。」里奈說。「我哋快啲走,應該追到佢哋。」

「走!?點解唔揸呢架小巴走呀?」

Octivia攤攤手:「天韻擺得架車喺度,預咗我哋點搞都開唔到車。」

「咁佢哋走去邊度呀?!」

「今朝咪見到警察巡邏隊周圍巡嘅,我哋跑去求救!」里奈眼神充滿希望。

好主意!

我喝了幾口水,試著打醒精神跟她們狂奔。

跑到樂園正門外的草叢,不見翔他們蹤影。

「我哋較準時間等車嚟先好衝出去呀,」Octivia猜測:「翔佢哋可能俾園裡面嘅人發現捉走咗。」

未幾,黑色房車終於駛來!

我們火速邊大叫揮手邊撲過去:「救命呀!救我哋呀!」

房車停下,我們三人衝到車旁拍打車窗。「開門呀!救我哋走呀!」

該怎麼說,他們才不會把我們當成瘋子呢?

樂園出口的木板開始被移動,看來裡面的人聞聲想出來阻止!

幸而與此同時,車門打開了!有救了!

「救——咦?!」

殊不知,走出車的人全部一身西裝……

兼且戴上那該死的防毒面罩!

咦?!

嗯?!

不出幾秒,全身感受到一下電撃,我又一次失去意識。

「……呢度邊度嚟?」里奈醒後掙扎問。

我按住她手腳:「咮咮咮……唔好咁大聲。」

「發生咩事呀?!」她環顧四周。「我哋喺邊?!」

我解釋:「我都係啱啱醒咗無耐。頭先班西裝友應該係樂園啲實Q,佢哋電暈咗我哋,再扔番我哋入園。」

「咩話!」她激動地跳起身。「我哋喺樂園入面?!」

我無奈地沈默下來。

她問:「即係由頭到尾都係講大話?咩巡邏隊,其實都係樂園嘅員工,唔俾我哋離開個廢墟?!」

與我一樣,她陷入絕望,倒坐在地上,淚水在眼窩裡打轉卻又極力抑制哭出來。

為了安慰失神的里奈,跟我差不多時間醒來的Octivia說:「放心,我有信心我哋可以離開呢度!」

哪來的自信?!

目擊完純子和久美子的下場,再加上樂園位於遠離市區的地點,被一班瘋子當為獵物的我們,在遇害前獲救的機會可謂少之有少……

沈默一陣子,里奈深呼吸一下:「咁呢度究竟係邊度嚟?」

我們身在一幢建築物的閣樓上,周圍堆滿封塵的紙皮箱,發出一陣霉味。

室內的悶熱加上剛目擊完一場極度血腥的殘殺過程,我的頭痛發作了。

閣樓有條樓梯可以通往樓下,感覺隨時有人會衝上來傷害我們。

之所以肯定被抓進樂園裡,是因為從閣樓的唯一的小窗看出去的風景。從看到古堡的角度推測,我們被西裝友丟到另一個園區——鬼屋區。

聽罷我的話,Octivia續說:「再比對番個地圖,我哋應該喺一間餐廳嘅樓上。」

除了我、Octivia、里奈和躺在木地板上仍昏迷的彩香,不見翔的身影。

我有種不祥預兆。

里奈悄悄窺看窗外,回頭細聲問:「班面具人仲喺出面行嚟行去,係咪搵緊翔?唔通佢走得甩?」

我皺眉:「我諗翔佢凶多吉少……」

整理一下直到目前的推測,首先是如何憑衣著判辨園內人士的身份(由於要上直播,所有人戴上面具):

西裝友:樂園保安/看更,最難對付因為應該受過體能培訓

黑衣人:工作人員,負責雜務、粗重工夫

妖艷兔女郎:天韻。類似主持人,負責炒熱氣氛,應該不難對付

便服:客人。互相匿名、最易受制伏

聽罷我的分析,里奈罵:「我知呢啲嚟做乜!我淨係想出番去呀!」

「點樣出去我未諗到……」我無奈道。「但我隱約估到點樣可以避過佢哋……」

===待續===
連登正評未如理想,不過都好,
可以等我寫多幾篇追番個進度先

大家睇完幫手俾吓正評同留言丫,
有時寫寫吓會突然無乜動力下筆

請Follow
fb: 橘子綠茶
https://www.facebook.com/greenizmstory/

ig: greenizmstory
https://www.instagram.com/greenizmstory/

想最快知道有故事更新,
記得Follow同喺我fb首頁禁"搶先看/See First"
另外,fb裡面嘅相薄有齊晒我嘅其他故
第一次留名 樓主加油我個個故都有睇
低調舊讀者
異能人果d睇咗未先
lm
之前睇聖地牙哥已經飛咗血腥睇 今集仲激
但真係好好睇 出文出文
人總是重覆犯錯
咁就比人捉返
唔講以為你係我嘅分身

估唔到飛晒d血腥位都仲覺得好睇,多謝你呀
尋日追哂第一個鬼屋
蠢蠢地咁問Victoria段facebook留言係有咩特別意思
又睇到live
幾時有新
今晚10點出文

但綠茶今晚有嘢做,
未必po得切上呢度
可以去咗fb睇故先!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞