驚悚X懸疑《聽說過日本的恐怖樂園嗎》

946 回覆
608 Like 19 Dislike
我都記得 即刻厹格出晒黎
綺琪幾時有出現過?
係呀,有天韻BB仲唔夠
抵佢_
綺淇係《聖地牙哥鬼屋》嘅女主角之一,
無睇唔緊要,下章會解釋重點
當然睇埋就最好啦
輕輕一推

《你聽說過嗎?奈良夢幻樂園》
52 解開謎團

神秘綺淇的出現,儘管未能殺死日本武士,但成功將我們三人從死亡關頭拉出來,並且把我們帶出醫院。

我們離開鬼屋區,進入樂園的另一區,計劃先緊急止血和包紮傷口,便逃出樂園。

趁著處理傷勢的同時,綺淇續一解開謎團。

此故事只適合十八歲或以上人士觀看。此故事內容可能令人反感;不可將此故事的內容派發、傳閱、出售、出租、交給或借予年齡未滿十八歲的人士或向該人士出示、播放或放映。

「樂園要你哋殺死日本武士,呢個指令好聰明,」綺淇彎下腰,手法純熟地處理里奈背上的傷口,先是替她消毒,說:「日本武士嘅來歷我哋唔清楚,淨係查到佢越嚟越失控,亂咁殺人,連樂園啲員工都殺,搞到園方逼於無奈要殺咗佢,但又唔想犧牲自己人,所以就叫你哋搞掂佢,一舉兩得。」我留意到綺淇使用了「我們」,而不是「我」。

她道出這一關指令的背後原因,最終無論是我們抑或日本武士死亡,對園方來說都沒有任何損失,反倒賺了一場表演直播的收入。

解釋指令後,綺淇準備由頭說起,她先問Octivia:「佢哋知幾多?」

Octivia坐在一角背向我們,揭開衣服檢查胸前的傷勢,答:「好表面嗰層咋。」

二人簡單兩句便能交代訊息,看來是認識很久,很了解對方才能建立出的默契。

綺淇點點頭,略過我們所知的,即Octivia口中「很表面」的資訊。包括園方是一班經營Deep Web的生意人,而客人分開兩批,一批是親身入園,目擊甚至加入虐殺的有財有勢之人;另一批則網上付款,透過網絡觀賞直播,或投票殺人方式等。

綺淇把乾淨的毛巾遞給里奈,讓她自行擦拭血跡,看來冰冷的臉蛋下,她是個細心、會照顧別人的女生。她說:「喺呢個樂園搞事嘅人好早已經存在,而且佢哋嘅總部係喺美國。呢班人,遠比你哋想像中複雜——」

Octivia打斷綺淇,對我們補充道:「之前我哋咪提過聖地牙哥鬼屋嘅,嗰班幕後黑手同呢班人係同一班人。」

里奈趴在長桌上,抬頭看向Octivia,水靈靈的大眼眨了眨,「咩呀,又話嗰度俾人搗破咗嘅?」

「好可惜,係拉唔盡佢哋。」綺淇苦笑,「佢哋見美國查得咁緊,改為快閃模式咁不停轉移陣地,每次去唔同國家,好似今次咁就嚟咗日本,我哋同班國際刑警都差啲追蹤唔到。而且可以嘅話,直接殺死佢哋先係最有效嘅報仇方法,而唔係就咁叫警方拉走佢哋。」

咦?這麼說綺淇並不是警察,那麼,她的身份到底是甚麼啊?為甚麼她愈解釋,我的黑人問號會愈多啊?

我轉彎抹角地問:「報仇?報咩仇呀?」

我忍著痛把消毒藥水抹在傷口上,很後悔剛剛沒有尋回被切掉的耳朵,這樣或許有一線機會可以駁回到身上。

Octivia也為刀傷消毒,「綺淇係唯一一個,成功走出聖地牙哥鬼屋嘅生還者,當時佢細佬都喺入面。」

原來如此!這個答案,說明了綺淇之所以突然出現在這裡的原因:她的親人被鬼屋那班人殺死,而幕後黑手來到日本這裡繼續作惡,她跟過來報仇。

里奈把話題拉回來,「你話嗰班人比我哋想像中複雜,又係咩意思呢?」

「佢哋唔淨止係生意人,」綺淇搖搖頭,「應該話,呢盤生意只係副業先啱,佢哋真正嘅身份,係一班政府高官、一班有影響力嘅有錢人,而無論係嗰間鬼屋,抑或呢個樂園,都係一種制度,我哋嘅敵人唔止係一班變態有錢或有權力嘅人,而係一個綜合體。」

我不禁吐糟,「講乜鳩呀⋯⋯」

綺淇開始替里奈的傷口縫針,見到里奈咬緊牙關也不肯喊痛的堅強,我的心突然揪了一下。

綺淇換了說法,「總之,呢度除咗俾人享受殺人樂趣同賺錢,亦係用嚟完成某啲政府目的嘅地方。你以為你可以暢所欲言,做乜都得咩?錯喇,點解世界各地每日有咁多失蹤案吖?有無人敢報導一下,某部分人做咗啲咩之後,就『被失蹤』呢?就算依家畀個電話你報到警,最後都無人嚟救你,因為佢哋同警局、媒體全部串通好晒,唔係,應該話,佢哋本身就係警察同報館。」

本來我已經猜到,管理樂園那班人,應該是一個很龐大的黑暗集團,可是沒想過,他們的勢力竟是大到這樣。不少陰謀論描繪政府有多黑暗,原來都是真的⋯⋯一直以來,他們能悄悄監視,甚至進行裁決,把威脅到政權的倒霉鬼丟進樂園,他便就此從世上永久消失。

縱使不一定每個倒霉鬼都因政治目的被困在這裡,像我,純粹被他們用以虐殺和賺錢,不過綺淇的話說得很清楚,樂園是有入無出的,現在的我們求助無援,外面的警察記者是不會幫助我們的。

她續說:「呢啲咁變態病態嘅事已經Run咗好多年喇,佢哋嘅成員已經滲入政府、企業嘅各部門,早已經變成一個綜合體。根本無可能話殺一班人就瓦解到,總有其他人補上。如果你以為依家出去殺晒樂園班變態佬,出返去就可以過正常生活,咁你真係太天真喇。」

她的臉浮起一絲無奈的笑意,說:「當時我喺鬼屋走甩嗰刻,鬼屋仲未出事嘅,所以我無去報警,亦唔敢搭飛機返香港,萬一俾佢哋知道我喺邊,一定即刻搵人嚟殺人滅口,事後只要做篇假新聞,話我行山失蹤後,搵返我條屍之類,就可以掩飾佢哋所有罪行。」

這麼說,她是逃出鬼屋一段日子後,才與國際刑警聯手搗破鬼屋的。

Octivia轉身,對綺淇苦笑著搖搖頭,「事實上,佢哋真係Hack咗入你個Facebook度,扮到你真係行山失蹤咁,只係一日未殺死你,先唔可以話你意外身亡啫。」。

我無法想像當時綺淇逃出鬼屋後,一直躲藏起來,沒有接觸過外界的生活。更弄得那班幕後黑手,為了掩蓋她離奇失蹤的真實原因,只好扮成她本人對外謊稱她是「行山失蹤」,這樣她的親朋好友才不會起疑。

話說回來,Octivia又是誰呢?我很肯定她不像我和里奈一樣,單純入園拍照了。似乎跟綺淇一樣,她很清楚樂園和鬼屋的運作。

里奈有點膽怯地問綺淇:「既然係咁,你所講嘅報仇,到底想點做?」

對了,如果背後是一種制度,即使殺死十個八個,不,即使如聖地牙哥那班人,全部被拉走,還不都是換上另一批新人,繼續變態的運作。憑綺淇一己之力,根本無法瓦解整個制度,又談何報仇呢?

綺淇的語氣依然平淡,眼裡慍色的火花一閃而過,「捉得晒班人固然係最好啦,可惜我唔係英雄,只可以盡我所能殺晒佢哋。搗破聖地牙哥鬼屋嗰陣,我喺現場已經殺死唔少人,只可惜有部分走甩咗。」

她能把殺人說到家常便飯般輕鬆,看來自從在鬼屋逃出後,一直過著非人般的生活,這也解釋了她如何練得一身好身手。

見里奈的傷口處理得七七八八,Octivia瞥一眼旁邊幾支水和能量棒說:「大家流失太多水份,補充一下就好走喇。」

大概搞清楚綺淇的身份,里奈終於把疑問提出:「Octivia,咁你呢?你究竟係咩人?」

比起她的身份,更急切的是要解決自身問題,我打斷她們問綺淇:「你嗰陣係點走出間鬼屋㗎?」

過來人綺淇的答案,應該有助救我們離開樂園,並教我們離開後該何去何從。

===待續===

睇完麻煩俾個正評同留言,
你嘅小小鼓勵係我寫落去最大嘅動力

《你聽說過嗎?聖地牙哥鬼屋》
已於各大書店同點子網店上架
誠邀各位領養回家

限量簽名版:
https://www.ideapublication.com/products/san-diego-haunted-house

請Follow
Facebook: 橘子綠茶

https://www.facebook.com/greenizmstory/

Instagram: greenizmstory
https://www.instagram.com/greenizmstory/

想最快知道有故事更新,
記得Follow同喺我fb首頁禁"搶先看/See First"
另外,fb裡面嘅相薄有齊晒我嘅其他故
Octivia同綺琪識既
push
綺琪
Octavia —> 現役軍人
點解舊個鬼故得頭5章就冇咗嘅?
明明睇左鬼屋足足兩次 但都唔記得綺淇嘅背景
靚女 運動型 錫細佬的女仔
係呀,點解呢
係咪好掛住佢呢
good try
但係......
《聖地牙哥》實體書上咗架,
網絡版下架了
綺淇咁重要都唔記得
罰你睇多次
開工一次過追番新出個d爽阿
btw天韻呢?佢仲唔會唔會再出場?
好想佢係第3部曲再出場
係呀,果然剛剛睇完本書所以記得好清楚
我都期待緊天韻出黎
依家追定差唔多,結局來了

竟然係佢? 我以為係里奈bb tim
里奈唔夠港女
天韻bb先係真愛
等緊結局
佢係會再出場的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞