驚悚X懸疑《聽說過日本的恐怖樂園嗎》

946 回覆
608 Like 19 Dislike
PUSH
《你聽說過嗎?奈良夢幻樂園》
46 絕處逢生

目前生還者:Cole、美女里奈、鬼妹Octivia、日本妹彩香

我們為了執行指令,進入廢墟樂園裡面的鬼屋——奈良綜合病院。不久後,我跟里奈便與Octivia、彩香她們走失了。

經歷了相當難熬的婦產科和精神病科,我們終於在鬼屋的出口處,重遇了疑似是Octivia和彩香。

身在樓上的她們,似乎正體驗被恐怖東西追殺的驚人時刻,我和里奈想都沒想,快步上前會合她們。

Recap天韻的指令:
「好喇,大家都休息夠喇,係時間做吓飯後運動。
大家拎齊工具,去鬼屋區集合啦。呢局畀你哋殺死一個人,記住呀,只准一個,唔可以多呀。
咁依家開始啦!Game start!」
此故事只適合十八歲或以上人士觀看。此故事內容可能令人反感;不可將此故事的內容派發、傳閱、出售、出租、交給或借予年齡未滿十八歲的人士或向該人士出示、播放或放映。

我忍著大腿的傷痛,靠著里奈的扶持,與她一起向前面的出口狂奔。大力推開門,外面耀眼的陽光刺得我連忙緊閉雙眼,同時拼命呼吸著自由的空氣。

急速的腳步聲自上方越來越接近我們,當眼睛適應光線後,上方的人剛好跑到我們眼前。

「Octivia!彩香!」里奈激動地嚷道。

「Cole!里奈!」她們大聲回應,極焦急地催促道:「唔好講住,我哋快啲走呀!」

「吓?」里奈一時反應不及,「咩、咩事呀?」

四目張望,我赫然發現這裡根本就不是鬼屋外面!他媽的!我們還在該死的鬼屋內!只是這個空間燈火通明,剛剛在門外才會誤以為是陽光。

這裡看來是荒廢醫院的後樓梯間,有樓梯連接上下層。目睹這事實,我不由自主地陷入絕望。仆街,我們還要待在鬼屋醫院裡多久啊?說好的指令提示呢?

四人在狹窄的空間混亂推撞間,感到Octivia她們逼切地猛推我和里奈往下走,基於本能反應,我們順從地趕緊經樓梯往下層,亦即一樓。

經過之前婦產科和精神病科的惡鬥,我當然明白走遲一步會沒命這道理,唯有重新振作,完全沒多餘時間好奇後方有甚麼怪物,頭也不回地往下跑。

來到一樓我們想開門,不過門被鎖上,只好往再下一層跑,到達B1層。撞開門後,我們逃到同是燈火光猛的另一區內。Octivia她們慌忙用雜物塞在門口,下一秒怪物便趕到門外大力推撞,推了幾下才放棄走掉,我聽見腳步聲一下下邁步走了。

鬆一口氣之後,我們才有時間好好重聚。彩香抱著里奈,哭喪著臉道:「你哋無事就好喇,我哋好慘呀。」

我上下打量彩香,雖然表面看來全身沾滿血跡,頭髮凌亂,卻不像受了重傷,頂多只屬皮外傷,似乎是染了別人的血液而已。

相比起來,里奈不僅痛失兩隻手指,還被新郎打到頭破血流,不過臉上的瘀傷擦傷沒減退她的美麗,反而突顯出她的堅强。

我靜靜嘆息,今早在咖啡店初見里奈,一身可愛日本妹的打扮,看來只是個入世未深的無知嬌柔學生妹。若果沒經歷過樂園的一切,全然不曉得她如此剛烈又正義凛然。

她不禁帶有慍色問彩香:「你哋有幾慘呀?」

Octivia斜眼掃向彩香,「佢就乜事都無,我就俾人插咗幾刀囉。」

Octivia的情況明顯比彩香慘烈多了,衣服多處被割破,露出淌血的傷口,面色也比走散前青白了許多。說話的同時,她已經撕掉衣服的一角,正自行包紮了。看來沒甚麼大傷,也很會照顧自己,應該不用太擔心她。

我坐在地上稍作休息,這才留意到大腿上的傷口因為先前的狂奔,又再撕裂開些許,血液滲出來,滴往地上了。

「Cole,你流好多血呀,無事嘛?」彩香蹲下來檢查我的傷口問。

里奈也湊過來,想幫忙重新包紮,卻因為手傷不方便,便由彩香代為處理。

「哇里奈你......!」彩香驚訝問:「你啲手指點解會咁㗎?」

縱使里奈左手包了厚厚的布條,光憑外型不難分辨到她沒了兩根手指。里奈似乎暫時放下心裡的創傷,大方地描述我們的遭遇,彩香她們聽罷也交換了信息。

聽她們形容,她們面對的東西也不比我們遇到的弱小,好幾次從死亡關逃命活過來。同樣地,她們沒錯手殺人,看來我們應該暫時未意外地做錯指令。

其實跟她們會合前,我一直擔心我們四人之中會誤做指令,或過了時限而被判失敗。可是園方直到目前仍未抓走我們,顯然讓我們繼續執行指令。

換句話,雖然未逃出鬼屋,但至少我們四人都並無大礙,還有機會做指令,亦即有機會活著離開鬼屋、離開樂園。

「Cole,我睇你等陣要慢慢行喇。」里奈擔憂道:「你個傷口未埋口,一郁就係咁流血,我驚你郁得太勁會失血過多。」

「我OK㗎,唔使咁擔心。」我答。

不管我們身在醫院裡的哪個部門,都需要體力勞動,或逃亡或打鬥,我實在不想成為拖大家後腿的負累,到時一定要硬著頭皮捱過去。

「關於指令,你哋嗰邊有無收獲?」我慚愧地說:「老實講,我哋掛住避開班痴線醫生,真係無多餘心思去搵指令提示,臨尾仲俾個新郎追殺。」

里奈對她們打趣補充道:「個新郎幾靚仔㗎。」大概暫時安全加上重遇隊友,里奈才有心情開玩笑,這樣苦中作樂一番也好。

原本以為Octivia她們同樣毫無頭緒,殊不知Octivia竟說:「其實頭先聽完你哋嗰邊嘅事,我發現我哋有個共通點,諗諗下,或者係樂園畀我哋嘅提示。」

彩香搶道:「吓?我唔覺我哋有遇到靚仔喎。」

Octivia沒理會誤了重點的彩香,繼續推理。

接下來,我們終於找出線索,知道指令是甚麼了!

===待續===

下次更新係星期二
fb share數夠20個即時加一更
幫手share等個故唔好沉底
有勞大家幫忙加速了

《你聽說過嗎?聖地牙哥鬼屋》
已於各大書店上架,
(誠品、三聯、商務、中華、大眾及其他)
誠邀各位領養回家

限量簽名版淨係喺網店發售
「鬼屋簽名版」立即搶購:
https://www.ideapublication.com/products/san-diego-haunted-house
新讀者留名加速
我好鐘意個故!不過真係加更得太慢....
睇新一更都已經唔記得之前講過咩...
不過會繼續支持!
PUSH
再推
不枉我追棒你
指令係咩呀!!!
新讀者
有好多提示㗎
行書局見到樓主本書
未買,即刻上網search下個名,發現呢個故
睇到呢度我決定聽日就去買
Hints : 比咁多怪你,你地都唔殺
今次會keep住出了,
如果想加速麻煩幫手舍牙
多謝巴打賞識
睇完鬼屋話我知
你應該估唔到結局是咁的

樂園故想唔想要多啲Hints?
反正聽晚出故會揭曉
樂園故.....係唔係入去是但中一個病人出嚟殺咗佢就完成任務
睇緊人肉工廠個故
夠晒血腥
樓主係唔係好鍾意睇saw , Hostel果類電影
真係好正呀,後追,點知live左 加油,寫得好到肉
罰你睇多次醫院嗰part

hints: 留意吓,入面遇到嘅人可以分2類
終於追到live
喺巴士睇 隔離個女人喺度瞓覺 啲頭髮fing 吓fing 吓
好似個女鬼呀
已買鬼屋故實體書
故呢
《你聽說過嗎?奈良夢幻樂園》
47 目標人物

我、偽日本妹里奈、大隻鬼妹Octivia、消極彩香均無受重傷,而且能再次重聚,其實已經算是好事了。

趁在片刻的安全時間,我們總結各自的遭遇,慢慢找到提示和線索,理出醫院的指令。

此故事只適合十八歲或以上人士觀看。此故事內容可能令人反感;不可將此故事的內容派發、傳閱、出售、出租、交給或借予年齡未滿十八歲的人士或向該人士出示、播放或放映。

Octivia沒理會誤了重點的彩香,繼續說:「總結嚟講,有無發覺傷害我哋嘅人全部都係醫護人員,而班病人無搞過我哋,甚至有啲俾班醫生搞?」

我仔細地回想,傷害過我們的有血腥護士、黑澤醫生、新郎也罩了件醫生袍。病人方面,婦產科的破肚孕婦、精神病科的優子與麻美、吃人肉怪等,統統沒碰過我們,甚至疑似警告或提示我們去向似的,即使菊人形和咧嘴異形快要把我嚇到靈魂出竅,可還真的沒弄傷過我⋯⋯

我道出以上,里奈消化完Octivia和我的話後,推敲說:「所以,指令提示就係『我哋嘅敵人係醫護人員』?」

我同意,「唔唔,確實係咁無錯。」

彩香事不關己地坐在一角,反對說:「唔係喎,我同Octivia有俾病人搞㗎喎。」

Octivia再次無視彩香,對我們說:「不如你哋再細心諗諗,仲有咩提示啦。」

自從走失後,我隱約感到Octivia對彩香的態度好像變差了,大概彩香做了甚麼或說錯話得罪了Octivia吧。

「目前我哋有兩個提示,」我整理思緒,「一個係啱啱嗰個。另一個係入嚟之前,天韻直接講嘅,佢叫我哋殺一個人,唔可以殺多一個。」

「Group埋兩個指令!」Octivia激動地豎起食指,「我哋要殺死敵人,即係殺死班醫護人員!」

這也我有想過,可是不符合條件,我說:「唔係喎,我哋淨係可以殺一個人,醫院入面咁多醫生,唔可以殺晒佢哋⋯⋯」

「咪住,」Octivia坐到我旁邊問:「Cole你再講清楚啲先,你頭先話班病人有警告過你,或者畀提示你哋?」

里奈摸了摸下巴,「我哋婦產科嗰度,有個女病人暗示過樂園入面,可能有另一班人同時做緊指令⋯⋯」

Octivia捉住里奈的手腕,緊張地問:「有無講嗰班係咩人?」

「無講呀,」里奈愕一愕,慶幸她抓的不是自己受傷那隻手,「我同Cole覺得係園方想話畀我哋知有同伴喺度,鼓勵我哋玩落去。」

我想了想,嘗試說:「其實有個食人肉怪講咗另外一堆嘢,令我有啲介意⋯⋯唔知關唔關事⋯⋯」

當時新郎擄走里奈,我待雙眼的疼痛一過後步出客廳,就在那時,於走廊遇上一個正吃屍體的病人。由於太焦急要去救里奈,沒仔細推敲食人肉怪那謎語般的話。現在經Octivia這麼一提,說不定部分病人在醫院內是負責給我們提示的。

「佢嗰陣講嘢1999,仲以為佢講嘢無句真。」我坦承,「點知俾食人肉怪講中咗,佢話如果『佢』捉咗人,會帶去教堂。事後我又真係喺教堂搵返里奈,咁我諗食人肉怪講嘅『佢』,應該就係指新郎。」

「頭先你無同我提起有呢個人嘅。」里奈皺皺眉,「佢仲有無講啲咩呀?」

「佢講咗一大堆嘢㗎⋯⋯」我絞盡腦汁地努力回想。沒想到當時純粹認為是支離破碎的瘋話,現在或許是救我們一命的重要提示。

終於,我聽見腦海「叮」了一聲,立即說:「呀係喇,食人肉怪話咩咩人數夠呢,就可以玩遊戲,仲話如果『佢』依家過嚟呢,要避開『佢』嘅!」

見謎霧逐一散開,里奈的雙眼晶晶發亮,「咁好明顯,佢呢次講嘅『佢』唔係新郎,而係另一個人。因為你搵到新郎而無避開佢,最後都無事呀。」

「無錯,」Octivia進一步推理,「而嗰陣你哋係得兩個人,佢話人數夠先可以玩遊戲,係咪即係話,我哋四個要會合咗,先可以做某件事?」

里奈扯高嗓子道:「係喎!我同Cole遇過一個叫麻美嘅病人,佢有講過話,得我哋兩個係唔夠『佢』鬥,嗰陣佢一講完新郎就出現,咁我哋好自然以為麻美講嗰個人係新郎。會唔會,麻美同食人肉怪講嘅係同一個人呢?」

她的話不無道理。我和里奈勉強算是成功對付了新郎,表示新郎不是麻美他們提示裡指的人。要找的人,是我們二人無力招架的,才需要會合四人去對付。

我進一步整理線索,「得兩個人嗰陣要避開某個人,而四個人齊嘅時候,就可以唔使避開佢?」

里奈本想舉手表示同意,傷口傳來疼痛讓她急急垂下手。

「再加埋之前嘅線索嚟諗,」Octivia急道:「即係話,我哋四個人要合力,先可以殺死目標人物!」

我腦內立即有個畫面,嚴格來說,是聽見一種聲音。我連忙說:「要四個人先殺得死嘅人,一定係勁難對付,大有來頭啦!」

豈料,Octivia和彩香聽罷,異口同聲驚呼:「Doctor Monster!」

我和里奈也來個眼神交流:Monster⋯⋯大怪獸!我耳邊再次響起的,正是初到精神病科,房外那震撼的重撃聲和鐵鏈聲!

始終我們和Octivia所到之處不同,為了印證大家說的是同一個人,里奈遲疑地問:「你哋講嘅Doctor Monster,係點樣㗎?」

Octivia接下來的形容,駭人到讓我和里奈無話可說⋯⋯

===待續===

不少讀者話想加更,請注意:
此facebook post share數夠20個即時加一更
幫幫手share等個故唔好沉底丫
有勞大家加速了

《你聽說過嗎?聖地牙哥鬼屋》
已於各大書店上架,
誠邀各位領養回家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞