驚悚X懸疑《聽說過日本的恐怖樂園嗎》

946 回覆
608 Like 19 Dislike
睇過鬼屋首部曲
有新故
兩年前嘅故都仲記得

一見到咁重口味既就記得了 睇到心跳加速勁緊張
進度太慢,就算隔好耐黎睇都係得幾篇,又唔記等之前講到邊。

btw 泡菜昆池岩
Lm
果套戲咩事?
荒廢左精神病院
都係話入面d病人比人虐待 捉去做人體實驗個d
有睇鬼屋1嘅舊讀者留名
有睇過,但唔記得有講人體實驗嘅
之前睇鬼屋1好似都冇更新得咁慢
《聽說過日本的恐怖樂園嗎》
27 多了一個人

被逼進入廢墟樂園的醫院鬼院——奈良綜合病院內,我們發現刻有醫院歷史簡介的碑文,得知這醫院竟因枉死的厲鬼而倒閉荒廢,更被疑似鬼上身的彩香嚇了一跳!

想深一層,或許甚麼醫院鬧鬼只是園方胡扯來嚇唬我們。世上哪有鬼魂呢?!

好不容易得到電筒後,得一想二的人類天性驅使之下,我們準備回醫院大堂去右翼通道拿另外兩枝電筒。殊不知,有人在黑暗之中發狂般向我們奔跑過來!

警告:
本小說含血腥、暴力、色情描述,未滿十八歲請勿閱讀。
本小說不鼓吹任何暴力/虐待行為,切勿模仿。

會不會是因為我們明明選擇了左翼通道,卻又走去右翼通道,破壞潛規則使園方出動女鬼懲罰我們?!

抑或鬼屋設定是左翼通道送電筒、右翼通道則是恐怖厲鬼呢?!

還是……

還是右翼那根本不是人,而是……而是枉死的亡靈呢?!

「呀——!」想到這,全身寒毛直豎!驚懼已經蓋過理性。

好不容易跑到走廊盡頭,前方出現一條往上的樓梯、沒其他去路。

「上去啦!快啲呀!」遠方腳步聲加快,Octivia只好帶頭跑往上層,彩香和里奈緊跟住,我也開始吃力地爬上樓梯,期間聽到女鬼愈來愈接近!

上了一層有堆雜物阻住去路,無法再往上移動了,只好推開類似後樓梯的門,進入同樣昏暗的二樓。

「入嚟呀!快!」Octivia一把將我們急急拉入內,關門後火速利用旁邊的雜物如破椅、移動床等抵住後樓梯門門柄上。

「嘭!」下一秒門被外面大力一撞!力道之大在死靜的荒廢醫院發出一聲巨響!

幸而有雜物擋住,女鬼撞不開!

「嘭!嘭!」她再度試了兩下,我擔心得再加上張膠椅和點滴鐵架。

終於她放棄了,沒有再撞門,卻沒聽到腳步離開的聲音。或許她是慢慢走開了,慢得沒發出任何聲音。

整個過程對方實在沒吭一聲,不能武斷那是女鬼,但在這種極度詭異陰森的醫院,很難不往恐佈的方向去想。

人往往在黑暗的地方胡思亂想。

大家暫時鬆一口氣了,留在原地回一回氣順便觀察一下。

我們身處二樓的左翼盡頭,三邊牆壁包圍,只有一路可選。

「你哋無事嘛?」里奈問。

「點可能無事呀!」電筒光使彩香的臉更顯蒼白。「頭先果個究竟咩嘢人!?」

我敢肯定,每人腦裡均為那來歷不明的人編排了不同的鬼怪形象。

「跑得咁快點睇到呀!」Octivia說。

里奈問:「Cole呢?你跑最尾有無望到?」

——跑最尾!

里奈的話如雷貫耳!我霎時一愕!

她們注意到我這舉動,馬上問:「你見到咩嘢呀?!」

我回神過來,強壓下恐懼感,裝出淡定的表情:「無、無呀。」

里奈拉拉我衣角,語間流露淺淺的撒嬌:「一定有啲嘢,講啦。」

她如此模樣,我更是不能說。

——不忍心嚇壞她。

打從被女鬼追殺那刻開始,我已經殿後追住里奈她們跑。可是曾經有一小段路,我是握住「里奈」的手跑!

那特別冷冰冰的手。

當時整個人慌張起來沒為意,現在回想起來,里奈確實在我前面,那麼,被我拖在身後的人到底是誰?!

不是Octivia她倆、不是里奈、也不是女鬼(腳步聲在很後方)……多出來的人,究竟是甚麼東西?!

哇屌!——內心瘋狂大叫!

或許……醫院鬧鬼確有其事,未必是園方編的大話?

我身體哆嗦一下說:「無嘢呀真係,諗番起頭先覺得好恐怖啫。」

「會唔會……」彩香說。「天韻叫我哋殺果個人就係出面果個人呢?」

「差啲唔記得咗我哋入嚟係要做指令添!」里奈窘態道,我倒是覺得她的率直蠻可愛。

「唔似係,」我指出。「如果咁快遇到,唔使逼我哋入嚟啦,就咁喺鬼屋出面同佢打啦。」

里奈附和:「以樂園班人嘅脾性,似係會喺呢度折磨我哋一輪,先會要我哋做指令。」

Octivia說:「即係要行多陣先知個指令想我哋點,唔好咁衝動。」

關係我們四人的性命,可不能遇上任何人說殺就殺。再加上,我徹底不想與裂口女對戰。

里奈吸一口氣:「咁大家繼續行喇,OK?」

「有得唔行我都想呀。」負能量彩香再度變得陰沉。

「頭先咁混亂好彩無遇到分岔路,」Octivia說。「我哋手上又得兩枝電筒,如果走失咗,無電筒揸手果個會好大獲。」

目前手電筒被Octivia和里奈保管住。

曉得她一定有計劃,我問:「咁你有咩嘢提議?」

她說:「我建議我哋暫時分為兩組人先,每組兩個人、一枝電筒。萬一情況混亂或者有嘢跳出嚟嚇我哋,無電筒果個一定一定要痴實電筒人。你哋覺得點?」

「吓!我唔要分開行囉!」彩香說。

里奈不耐煩:「唔係要分開兩組人行呀,Octivia係講萬一、逼不得已。」

我同意:「我哋四個梗係一齊行啦,不過亂起上嚟真係會慌意亂到個腦運作唔到。」

一如我們之間多了一個人,方才我也沒察覺,我不禁抖一抖。

「雖然都會驚到一時load唔到,但依家有個目標人物要跟到實,好過有咩突發嘢果陣漫無目的咁。」里奈說。

「喂,咁電筒俾我拎。」彩香盯著Octivia的電筒。

里奈幫忙:「好呀,咁你帶頭行呀。」

公平,里奈說得好!彩香知道理虧立即收口。

Octivia說:「Cole同里奈要同一組㗎啦?咁我同彩香一組喇。」

里奈的臉隱約刷紅。

為怕她拒絕,我搶先對她說:「你俾支電筒我啦,我行你前面。」

她默默把它交給我,我FF那是類似把生命都交付予我的信任。

彩香說:「行得未呀你倆個。」

Octivia爽快地領頭,彩香跟緊在旁;我走在她們後面,而里奈理所當然地貼近我右邊,肩膀感受到她手臂傳來的溫暖。

在如此緊張陰森的環境裡,我竟然有一絲喜悅的心悸。

走了一陣子總算見到直路的盡頭,前面有扇門,上方掛了寫有漢字的門牌。

漆黑中隱約見到黑影晃動,我們嚇得齊齊止步。

黑影沒發現我們、逕自推開那扇門,內裡的微弱燈光把她照一照,她進入後任由門再度關上。

整個過程很輕,輕得她根本不在乎我們的存在似的,輕的那純粹是我的幻覺似的。

「喂喂,你哋望唔望到?」里奈問。

沒人出聲。

我咕一聲吞了口水,現場沈默得大家一定聽到。

我逼不得已開口:「我都睇到。」原來不是我的幻覺。

剛才……

乃是一名染有血跡的女護士幽幽走進去。

「入面究竟係咩嘢地方?」Octivia的電筒集中在那門牌上,我的也是。

伸長脖子注視,終於看到門牌上的三個漢字。

——婦產科。

「嘻嘻。」一把女孩笑聲忽然在走廊上迴盪!

===待續===

請Follow
facebook: 橘子綠茶

https://www.facebook.com/greenizmstory/

ig: greenizmstory
https://www.instagram.com/greenizmstory/

想最快知道有故事更新,
記得Follow同喺我fb首頁禁"搶先看/See First"
另外,fb裡面嘅相薄有齊晒我嘅其他故
高質 ,但進度太慢
好緊張
婦產科好似好邪咁
睇到佢話跑最尾但又拖住唔知邊個隻手嗰下個心都寒一寒
停更啟示

深思熟慮之後,《聽說過日本的恐怖樂園嗎》不得不暫停更新,再度回歸時間說不準,目標年底前。停更原因有二。

最主要原因,是一個突如其來的計劃、一件對我來說是人生大事(不是結婚生仔),這件事很想告訴讀者尤其是由最初支持到現在的舊讀者們。可惜地,請容我再度出現即刻告訴大家。

第二個原因,有些讀者提到,一個星期更新兩章太慢。我深深明白,特別個故寫緊張懸疑,固然想一氣呵成讀下去,不然確實太吊癮不暢快。所以想趁此機會,儲小小文再出故。

相信我呢個故再出現果陣無人會記得,到時會寫番小小前文提要,望各位見諒
唉有啲失望
幾日一更真心造唔到氣氛, 比起一氣呵成咁睇聖地牙哥實在差太遠
希望再出現嘅時候會有驚喜啦
停吏? ? ? ? ! ! !

祝鵬程萬里
支持
支持!
舊讀者 但無留言,
今次忍唔住留 因為我等左你出新故好耐啦
勁鍾意睇住你上個故食野

半年翻唔翻到嚟
慢功出細貨
睇咗日本呢個故未呀
希望可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞