驚悚X懸疑《聽說過日本的恐怖樂園嗎》

946 回覆
608 Like 19 Dislike
咁即係點
要殺黑衣人?岩岩男主話見到黑衣人係驚佢地
七月十四一次過煲曬鬼屋+外傳
一日睇晒?
係咪好正
只准一個唔可以多
有人會嚟殺佢哋 但限制佢哋還手?
《聽說過日本的恐怖樂園嗎》
22 幽靈城堡

樂園暫停走音的樂聲,安排天韻為下一關揭開序幕。

不想成為虐殺表演的主角,我們四人明白她接下來說的話直接操控眾人生死、全部霍地站起身,專注傾聽天韻的指示。

有別於之前幾關,天韻這次直接了當道出過關指令,但我們幾個一時之間搞不懂她話裡的意思!

警告:
本小說含血腥、暴力、色情描述,未滿十八歲請勿閱讀。
本小說不鼓吹任何暴力/虐待行為,切勿模仿。

「個癲婆叫我哋殺人?點可能呀!」里奈率先問。

「我唔想殺人呀……」彩香面色煞白。

我腦內快速整理一下天韻剛剛的話:

接下來是「飯後運動」,要「拎齊工具去鬼屋區」,「你哋」可以殺死一個人。

以上就是過關指令。

我急道:「去咗鬼屋區先!果度係做過關指令嘅場地!」

Octivia沉思半晌後說:「Cole講得無錯。個姣婆想我哋去果邊殺人!」

里奈道出我的疑惑:「佢係講『你哋』,無講明係班客人定係我哋,或者我哋一去到果邊就俾佢哋追殺!」

我補充:「佢亦無講被殺果個係我哋其中一個,定係客人。總之,我哋趕去鬼屋區先,驚佢又有設時間限制。」

「咪住,」彩香說。「佢叫我哋去鬼屋前要拎齊工具,我哋係咪要搵啲咩嘢先?」

「殺人兇器。」里奈斷言。「要去鬼屋區殺人,梗係要拎架撐。」

「Octivia,」我問:「呢度行去鬼屋區最快嘅路係點行?」

她應聲攤開地圖:「直行到尾轉右。」

這樣的話,我們只經過一個點——廢墟樂園的標誌:城堡。

大家會心點頭,里奈拍拍眾人肩膀豪爽道:「去城堡拎架撐!行啦!」

以上一關的經驗參考,我們移動去新地點期間應不會受襲擊,不過難保遇上零星不聽話的客人如狗男女,所以眾人仍是步步為營。

關於指令進行地點,我有一處不明白:「你哋仲記唔記得關於過關指令嘅模式呀?」

彩香問:「無啦啦提嚟做乜?」

里奈永遠最配合我,嘗試答道:「指令分兩類:『千祈唔好做』同埋『一定要做』?」

「此其一,」我搖搖頭。「另一樣係執行地點:上一區『犯規』要喺下一區『受罰』,有無印象?」

Octivia專注路面情況沒搭話,彩香興趣缺缺道:「咁又點呀?」

「你哋唔覺得頭先果關怪怪地咩?本身我哋喺鬼屋區,但要跑嚟正門呢度做指令,做完之後又要去番鬼屋區果度再做指令。」

里奈皺眉思考,害我有衝動把手指放到眉心以緩她的煩惱。

她道:「講起又真係怪怪地喎,計起嚟啱啱果關似係額外加落去咁!」

「無錯!」果然瞭解我的思路。「我正想咁講!」

彩香再度吐糟:「超,知道又點啫,咪又係一樣!」

「咁又唔係呀,估到個模式同特徵可能搵到赢嘅方法,」里奈說明。「好似啱啱果關,分出客人同工作人員嘅身份,再用客人嘅弱點攻擊樂園。」

我作弄里奈:「都係里奈聰明,救咗我一命。」

她笑盈盈說:「出番去要好好報答我呀。」

里奈的話使我心頭突然一揪,如果我們能活命逃離樂園的話,我一定……

我甩甩頭:「我想講嘅係,喺執行地點呢一點,樂園好似特登打亂咗次序。所以等陣去到鬼屋區要小心,『犯規』同『受罰』嘅地點未必順序。」

Octivia此時說:「Cole,其實個姣婆講要喺鬼屋殺人,我諗『犯規』同『受罰』會喺同一個地點都唔奇呀。」

換言之,這一關的死亡會來得相當突然。

萬分的無力感再次壓在眾人身上,鬼屋單方面設下所謂的規則後,隨時無章法地更改,我們幾個根本無力反抗。

不要說制定逃走大計,連應付每關的力氣也快用盡了。

「到喇。」Octivia再道。

聳立在我們面前,是一座約七層樓高的城堡。

它不如迪士尼古城堡般充滿公主童話氣息,反倒散發一股肅瑟冷清,是女巫才會住的鬼地方。

掉色又滿佈塗鴉的城牆外,左右兩個小水池上各擺了一個銅鐵騎士,不知何人所為,它們臉上戴住尖臉白色的驚嚇塑膠面具。

小池中央一條木橋,要經過它才能走入城堡。在城堡虛掩的大木門前,放有一個充滿古西方風的實木大箱,箱蓋被關起來。

一陣刺激性的酸臭味撲鼻而來,城堡裡面究竟放了些甚麼?!

四人你眼望我眼,很明顯,天韻要我們在這裡取得她所說的「工具」。

===待續===

facebook之前嘅鬼屋類型投票由醫院大票勝出,
故事將進入尾聲,佢哋四個好快會入去醫院鬼屋了
鬼節月份寫鬼屋最開心

今次facebook搞咗個意見調查:
四個角色入面,你最想邊個有得留低、唔使死呢?
睇吓你哋最鐘意邊個啦~
(非劇透)
http://bit.ly/2BNnkx2
好短
pish
幾時再出
今晚
Lm
《聽說過日本的恐怖樂園嗎》
23 選擇題

根據天韻的廣播,我們途經樂園具標誌性的城堡,執行指令之一:取得工具。

進入城堡必經的木橋上,突兀地置有一個大木箱;城堡的大門惹人厭地半虛掩著,只留一道小縫讓人看不到入面有甚麼。

現場更瀰漫一陣神秘的濃酸味!

彩香掩鼻:「好臭呀!」

「我最憎啲門咁樣開又唔開晒㗎喇!」里奈不忿道。

警告:
本小說含血腥、暴力、色情描述,未滿十八歲請勿閱讀。
本小說不鼓吹任何暴力/虐待行為,切勿模仿。

彩香說:「我哋行過去果陣,入面唔知有啲咩會跑出嚟咁。」

Octivia冷眼彩香:「咁咪唔好過去拎嘢囉。」

「咁樣講,天韻又無講明要去邊度拎工具。」我指出。

Octivia說:「今朝經過呢度果陣未見有呢個木箱㗎,我覺得佢哋擺咗啲嘢落去。」

「咁一齊行啦。」我瞥一眼正後退的彩香。「拎工具係其中一個指令,最好我哋人人有做。」

她在此際選擇臨陣退縮,蒼白的嘴唇吐出:「我受夠喇!」

我不禁皺眉:「咩料呀?」

彩香索性坐在地上,賴皮地說:「我唔想再咁樣疑神疑鬼行落去喇!反正咩指令唔指令都係你哋估估吓咋嘛!」

Octivia毫不修飾地咒罵她:「What the fuck!咪晒時間啦!」

「講真,呢關啲指令係好可疑。」里奈替彩香說公道話的口吻。「天韻咁直接講晒指令出嚟,而我哋嚟到城堡呢度,又竟然放好晒盒嘢等我哋去拎……會唔會有陷阱㗎?」

她的擔憂我當然明白,正想開口時,Octivia打斷道:「我有個諗法!」

「講啦。」

「就咁睇,其實要行去打開個木箱,都有幾條路,唔一定要經呢條木橋。」她指指水池。「例如我哋兜去側邊行落水池,再爬上去。」

她再把手舉高一點:「仲有,可以兜去城堡後面,由後門入去城堡,再行番嚟前門呢邊拎嘢。」

「咦!」里奈的表情似是叮的一聲想到甚麼。「Octivia照你咁講,會唔會係樂園特登整個選擇題俾我哋呀?幾條路入面揀一條嚟行。」

「有四條路揀又點呀!我就係唔想過去!」彩香總愛唱反調。

四條路?喔……

「其實,我覺得反而係要我哋分開行。」我更正。「分開左右水池為各兩條路,加埋正門同後門,啱啱好有四條路,而我哋又啱啱好四個人……」

里奈說:「聽落去咁似抽簽咁……會唔會其中一條係死路嚟㗎!」

中文真是博大精深,所謂的「死路」是指死胡同還是會奪取人命的路呢?

最後我們決定不再浪費時間討論,直接投票到達木箱的方式:一人各行各路,還是四人走同一路,投票結果是後者勝出。大概在如此令人膽怯的廢墟裡,大家都不想獨自一人吧。

為了鼓勵負面彩香一同前往,我們讓她挑選哪條路,她指向正前方。

里奈不禁揶揄:「搞一大輪,咪又係行番呢條路。」

彩香道:「我唔要做第一個行先㗎。」

里奈嫌她麻煩,搶先當第一人踏上木橋!

我緊張得撲去里奈,以為會有甚麼陷阱,結果沒有。

木橋的寬度只夠兩個人過,兩旁作圍欄用的鐵鍊已經生鏽斷裂在地上,不過這種高度跌落水池不會有危險,頂多弄濕一身。

「呃……我驚有危險。」我搔搔後腦。

里奈以笑帶過我的窘態:「行啦,未到鬼屋應該唔會有咩嘢嘅。」

越近城堡,酸臭味越是刺鼻。門內裡面到底藏了甚麼鬼東西!

走了十幾步來到木箱前,她們幾個女人無聲地齊齊凝視我。

嗯,這種時候就不喊男女平等了吧。

我指向身後的城堡大門問:「你哋唔打算睇吓入面有咩嘢先?」

彩香說:「開箱先啦!」

我佇立在木箱前面,深呼吸一下。

Octivia提醒:「我係你就唔會企喺正面開。」

有道理。我挪到木箱旁邊,緩慢地向鎖頭伸手。

一秒一秒過得很慢,我的手指仍未觸碰木箱。對呀,我萬分不願做開箱人。

「喂!快手啲啦!」里奈大眼靈動地眨了貶。「唉,等我嚟喇!」

不愧為女中豪傑,行事俐落。

可我不想在她面前顯得太不濟,按下她的手,我一把打開鎖扣、揭開木箱!

===待續===

最期待的畫面出現:下回入鬼屋了
變態天韻最新指令:
喺正評咗呢個故嘅人入面,
捉幾個入鬼屋玩呀
很想要吧?快手啦!

請Follow
facebook: 橘子綠茶

https://www.facebook.com/greenizmstory/

ig: greenizmstory
https://www.instagram.com/greenizmstory/

想最快知道有故事更新,
記得Follow同喺我fb首頁禁"搶先看/See First"
另外,fb裡面嘅相薄有齊晒我嘅其他故
緊張
唔夠喉
今日先發現有鬼屋新故 留個名
食住飯睇好爽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞