窮人生仔正仆街呢個想法其實over咗

562 回覆
3252 Like 447 Dislike
岸鳩,我老豆老母中學都未畢業,我幾兄弟姊妹全部3大
想睇下數據
其實窮人生仔正仆街個(窮)字主要係指見識上ge窮,因為見識窮而做唔到身教,覺得d仔女可以天生天養又或者比三餐溫飽就算。從小無好好管教,學業成績一定唔好,依d父母ge小朋友通常連大學都上唔到,出到社會已經注定要做低下階層。佢地要向上游根本已經係唔可能ge事,可能咁就一世。
根本得既得利益者先會唔支持 窮人生仔正仆街

E.G. 中產同有錢佬
唔關公唔公屋事
一個父母最起碼退休就算冇野做
唔應該旨意個仔/女做野比家用
佢地應該有基本積蓄/投資/基金飲下茶食個包

上一代窮父母真係諗著生個仔做隻牛
出來幫有錢佬含撚打工
唔好創業/投資, 總之對老細忠誠有飽飯食就得

如果你有呢D父母諗法
勸你CUT家用,搵份高D人工搬走
我宜家搵三皮幾,應該唔算失敗毒撚
但要養埋老豆老母,一個月要比兩皮屋企
自己得一皮洗,答車食飯還學債,一個月得番六七千剩
我同事唔洗養家之餘仲可以養車,仲有錢剩可以儲錢多幾年就夠錢比首期

窮撚生仔唔係正仆街,咁係咩?
唔計我大學同學,中學果班都係咁上下
一班自覺自己出身公屋, 到而家有車有樓
覺得 窮根本唔係問題, 自己努力就得

同人工post個個都fg 50k
跟住覺得香港冇窮人一樣

首先窮人有d其實都識教仔 係客觀環境唔理想
老豆老母 有正檔職業 唔嫖唔賭 咁都ok啦
但唔好當正個個窮人家庭都係咁啦
好多係老豆老母自己都搞唔掂 學人生呀

係呀你而家好掂呀, 你諗返你間新移民小學
入面大部分同學仔而家點先啦
中學未畢業大肚又有, 做嚟做去都係低收入又有
現實係殘酷
一句到尾
父母最緊要對子女有愛

我單親家庭長大,公屋仔
借grant loan讀大學
一樣30歲前有車有樓

從來冇怪過阿媽
因為佢已經盡佢最大努力養大我

少啲埋怨父母,社會啦大家
外國窮人彈起左:想改善窮人生活,等下一代唔洗好似佢咁受苦
香港窮人彈起左:我都彈起左啦,你地成班LOSER唔好怨
我公屋岀身買到樓
都俾上面班離地撚屌廢青怨父母啦
你三皮野快啲走啦我幫你頂住
所以我上面話我會儲錢幫將來小朋友買樓
窮人唔止講錢
個心態,價值觀都好窮

中學階段成日唔夠錢洗,零用要乞(討好?)先有小小
想慳飯錢?唔得,因為佢焗你訂垃圾飯
想自己做pt?唔得,總之唔比做
『唔買野咪得囉,又唔會餓死你』
人地唔得閒理你
巴打幾歲 唔好再用呢d諗法教撚壞人啦
好彩我離左場唔洗下一代煩呢D
以前我係香港都係搵三四雞野
宜家少左一截但搵返人生
屌你老母 我讀果間垃圾新移民小學
小五六已經好多已經話跟邊個邊個大佬
又食煙又唔返學, 細細個已經偷野比人捉到

係呀有一兩個都撈得掂嘅, 讀ied 跟住教官立
兩公婆都係老師 最近結咗婚買咗樓
但真係得一兩個咋
而我都係公屋仔, 勉強都叫大學畢業, 打牛工
但band1中學同學 好多都撈得唔錯囉

不過其餘果d.... 我都廢事講
做咩屌我老母,明明我同你同一陣線
你咁唔滿意你父母咪搬出去住唔好比家用囉
還掂你都覺得父母生你好仆街做咩仲要理佢地
到時又話鳩人不孝啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞