窮人生仔正仆街呢個想法其實over咗

562 回覆
3252 Like 447 Dislike
你唔怪得咁多人會上網罵自己老豆老母,我夠膽講香港地衰格既老豆老母起碼佔3、4成,講緊係完全無愛心、難嫖爛賭、每日家無寧日果種。

孝敬父母係美德,但華人社會成日講到呢樣野無條件,其實呢樣野應該係有條件。
窮係罪
但怪上幾代性格緊要啲
不過努力完都有咁多不足始終關上一代事

如果你上一代係排隊都要陰啲打尖
小事屌人出氣唔諗人淨諗自己既廢老
不妨脫離關係
係,
窮人唔單止冇錢
仲將思維同能力傳埋去下一代
下一代成功係好彩佢地醒加努力
唔好講到上一代垃圾下一代要有能力同責任成功
事實有d 老豆老母好累事,局限咗仔女發展
講得好啱…窮人唔應該生仔呢個想的法真係好可怕…完全係扭曲咗嘅價值觀…

講到窮人家庭就一定係唔開心,係慘。

唔開心,人生不如意,就只因自己屋企窮。

可悲
唔可以怨屋企窮 痴撚線
見到有錢人歧視窮人又唔見你出聲喎
窮唔緊要 但唔好跟人地有錢個套 睇下依家窮人生幾個之後又要政府幫手養 又要學有錢人報幾個興趣班笑到仆街
唔係唔可以怨…而係唔應該將個重點擺晒落怨果度

埋怨可以改變到有錢人玩晒呢個事實咩?
正解
唔埋怨又可以改變到事實?最憎你呢d正能量撚,你呢種先係最扭曲既價值觀。

知唔知好多底層家庭有幾大問題,父母爛嫖爛賭完全唔理仔女日日罵交打交家無寧日,呢d人點解要生仔?自私囉。「窮人唔好生仔」個窮字只係表面原因,背後係講緊呢d完全唔合格既父母,事實上係貧困家庭多好多呢d不合格父母。

唔開心,人生不如意,總之唔好埋怨要保持積極,可悲。
窮人唔生仔,邊到搵基層幫有錢佬打工
我老豆大陸中五畢業=香港嘅初中都不如
我老母大陸小六畢業=香港嘅小三都不如
生撚咗我家姐同我

我家姐大學畢業做老師
我呢就大專畢業做看更

好同意以上嘅講法
窮人父母嘅窮人思維凈係諗住養兒防老
窮人老豆老母凈係將教育責任歸咎比學校
我當年讀書想補習問我老豆攞錢
佢都好似唔多想比咁
所以我都費事問佢比錢
結果唯有靠自己讀
當然我最後都係讀得好差啦

唔好話問佢攞錢補習
就連問佢攞車錢飯錢
佢都試過唔想比咁
因此我試過成個月冇錢

由細到大遇過好多麻煩問題
都係我自己一個去面對
佢哋理都唔想理怕煩

真係寧願佢冇生過我
冇錯,視乎係咩父母
正如我有個仆街老豆
我冇打算以後孝順佢
反而我老母盡心盡力
我當然會比返回報佢
踩親你條垃圾嬲嬲豬
講野啲風格同思路真係好撚低級
走吧啦你
你的確係我講既出自臭坑既垃圾
終於有個正常post有正常迴響
窮唔緊要,最撚憎啲肥矮毒柒娶件一撚樣咁肉酸嘅返黎,然後生兩件又係咁撚柒,遺害人間
想知樓主住邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞