窮人生仔正仆街呢個想法其實over咗

562 回覆
3252 Like 447 Dislike
當你band 1有一半係窮人
咁都只係得6分1入到band1
然後只有7成入到大學
得返11%到
仲未計入廢科,同畢業搵唔到食果d
好多?
住九龍塘 同住 天水圍都已經好大分別啦
唔係話讀天水圍d小學一定冇出頭
不過d同學仔係點,耳濡目染下個仔女會點好難講

重申 窮人唔一定冇家庭教育
不過窮人先搞掂好自己, 有心力有錢先好生
唔好自己打份12個鐘牛工, 仲要放養個仔
天生天養咁款, 淨係等社會 同 政府幫你教
我以間中學band1, 有7,8都係住公屋, 我想講既係怨老豆老母既廢人點解唔諗下細個點解唔努力讀書?
上連登 勿認真 個個講係連登屌完咪又係中出條女
上面嗰班上晒岸嘅原窮撚
十足十班廢老 話廢青唔努力
成班溫室小花係唔係都話辛苦
唔怪得我地成日俾人話係廢青

做人唔只係為左享受而生存架廢青
窮人父母養仔女你估唔辛苦?

明明乜娛樂都冇 中學讀唔成書都關老豆老母事?

全世界你估得你一個挨緊呀
90年代出世仲有得玩下
宜家肯定係零, 宜家呢個世代D細路星期1-7都有興趣班
暑假咪帶佢去旅行見識下

我聽過我同事係話佢小朋友係會所請私人教練教水
唔會去D公共游水池
幾隻字已經屌死左窮撚, "會所", "請私人教練"
窮撚仲係康文署游水池用水泡自學緊游水
仲要係水池飲埋D蝗尿

你覺得窮撚父母可以點追
不過child登實話可以去圖書館睇書
借電腦上網學野
咁仲要生 肯定係智商有問題
如果將社會分為有錢、中產、小康、窮撚四層

有錢人:除非有錢人家庭既小朋友自己係超on9,否則正正常常都會keep住有錢
中產:無論點努力法,因為冇connection,所以想上去有錢人既level都係超難。大部分小朋友都會keep住係中產呢層,但如果小朋友自己既能力同際遇只係一般般,都有機會跌落去小康呢層。跌落去做窮撚既唔係冇,但相對上比較少,要真係個小朋友好廢先會
小康:想升上去做有錢人基本上就冇可能。跟住就睇小朋友自己能力,如果係叻既話就有機會升上去中產,正常既就keep住係小康,但如果能力或者際遇其中一樣比較差既就會跌落去做窮撚
窮撚:大部分都會keep住繼續做窮撚,都有好少部分叻既可以升上去變做小康甚至中產,但係個比例真係好細
你屋企人有無話過捱得咁辛苦
話唔生你嘅話就唔洗花時間同錢落你身上?
唔識計劃?
人比人,比死人
可惜, 仲要供養父母
上面每個月比2皮
未計唔好彩入廠費+平時消遣費用

你讀書時期,佢有冇每個月比咁多你
我諗每星期20蚊已經叫救命啦
寧願佢戴避孕套
慳返幾撚多錢
屋企200呎住4個人, 書枱都冇張
張床朝行晚拆, 老豆老母好夜先收工返嚟煮飯
你點睇?
細路仔冇人督促住都差好遠啦
係呀, 一個人努力好重要㗎
個個人努力 都可以做出一番成績出嚟嘛
呢個世界冇窮人啦咁
你估佢地冇? 錢就得咁多

有限資源入面俾最好你地仲唔夠?

駛唔駛出面借錢 俾你地去玩去旅行?
所以咪話唔好生
祝你下世投胎去印度落後地區
到時你就可以完美實行你嘅窮撚翻身大計
大把人大學畢竟都係搵果皮幾野
窮就代表唔讀書就話人廢,有撚用咩
好偉大
咁為咩?為係香港做奴隸?
唔係話窮人一定冇發圍
樓上個個連登巴打公屋仔都變人生大贏家
只係你想個仔打逆境波, 好大機會輸
定係順境波大機會贏?
呢個就係你應唔應生, 係咪自私父母嘅答案
我明唔生既道理 但出左世既就要響度怨?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞