窮人生仔正仆街呢個想法其實over咗

562 回覆
3252 Like 447 Dislike
除左冇乜物質生活之外,通常屋企人之間關係都勁差,一日到黑就鬧黎鬧去,大部分都讀唔成書
就算好彩入到大學果d,成個大學生涯都係不斷part time再part time去搵錢交學費,然後好多窮撚父母又有不設實際既期望覺得讀完大學就可以飛黃騰達

exact7ly 我嘅童年就係咁

讀大學嘅多數都起碼係中產,人地嘅大學生活就真玩呢樣玩嗰樣,少數嘅窮撚就日日落堂去返pt,同其它同學活係兩個世界,完全social唔到之餘仲會畀人笑係毒撚摺友 出到黎做野又係繼續捱。
體驗過呢種生活嘅人就唔會覺得呢種諗法係over左
陣間又有兒登仔睇完po殺老逗老母

兒登仔d人無乜批判思考
又有咁多極端分子
有朋友屋企好窮,阿媽因病無做野,阿爸好老,中三就退左休,每月都得少少退休金同長奉(阿爸係90年代最低級公務員),一個月加埋五千頭養起成頭家,朋友半點怨言都無,反而中四開始立志入大學賺錢養家,於是由I go to school by bus都唔識嘅mk仔變到係band 3 考頭三,最後入埋三大拎埋政府獎學金4年唔洗比學費
出生係貧窮家庭上唔到位其實係比自己藉口嘅child登仔講嘅姐
必看!震驚!十大支持窮人生仔的理由!!!不看後悔!
https://lihkg.com/thread/713445/page/1?ref=ios
講溜左佢以前中學個陣為左草錢湊夠補習費,就咁買一袋幾片嘅方包,每日食一塊,食完人地lunch去打波去玩,佢繼續温書 (唔係摺讀柒,仲幾靚仔,有女朋女)

而屋企關係,因為好窮,阿爸阿媽成日為錢嘈,關係唔好,佢就夜晚落m記温書,話m記仲靜過屋企。最後入到三大,屋企關係好翻好多,因為佢努力補習賺到啲錢比家用,而加成頭家關係好好
呢D case 就梗係仆街唔好生
但個個老母唔留間屋比你
唔比首期你買樓
就屌晒自己老母咁
係咪真係要貼埋層樓先生得仔先
之後 八十九十做老豆老母 又亂咁生
一定仲惡劣 二十年後?
唔敢去諗
其實想講好耐,怨父母真係好廢柴

我自己親身經歷:

細時父母好窮,住公屋,月尾隨時返工車錢都無

細時唔會好多機會出國見識,物質生活都唔富裕,但父母已經盡咗佢哋力,因為我感受到佢哋的愛

我自己出嚟做嘢都經歷沙士,金融海嘯,絕對唔係八十年代乘香港經濟起飛上神檯的廢中廢老嚟指住你哋笑

由細到大都係靠努力讀書,入U,做嘢,爬到依家叫做年薪過到百萬,有車有樓有妻有兒

真心覺得只識怨父母的人係廢柴,屋企無唔識自己爭取? 唔識返part time?

無可否認父母有能力有眼光的話,條路係易行好多。尤記得我會考後揀科,父母已經答唔到咀,莫講後尾入u或者揀第一份工。我都好羡慕人哋父母兄姐可以俾到指引。無人帶路,就喺有自己開路。

唔好再怨天尤人,努力係可以改變狀況的,自怨自艾只會一世繼續做loser,成為你口中的廢老/窮父母
大自然生物要進化,下一代先分到基因優劣,人類用錢去分點先有下一代,根本反智
好岩
唔好制造痛苦
下一代更慘
我識一個朋友,中六七因爲父母欠債走佬,無朋友無親戚幫

一個家姐帶住細佬返住part time 賺學費,後尾入埋u做埋護士

根本怨父母窮而上唔到位等於打LOL 賴部電腦廢,無電莖椅
睇人姐 身邊大把環境唔好咖啦
我自己單親家庭長大 17歲出黎做野
而家27歲 生活唔錯 好多野睇個人
冇咩病痛 識行識走已經好好
而家新一代 淨係識怪9自己老豆老母
正廢物
住太古
送層樓俾小朋友都人生贏家啦
最平都千幾萬 二按都夠買樓
個range邊可能咁大去到公屋
正係讀唔成書
前者送岀外國浸 後者馬上揾工
已經兩個世界
上左咁耐連登
盲目跟風鳩up、人反我又反簡直睇撚到慣

到頭來一個po有用腦留言嘅都唔知有幾個
我依家生活都唔錯
但我由細到大睇到啲同學
放假去邊到旅行 係香港就去睇戲
(無錯睇戲對我細個黎講係好奢侈)
二十歲已經有車食女
我心理真係唔平衡
但我個人性格係唔服輸所以好努力
造就今日唔算好有錢
但叫有樓收入都可以

不過俾我揀我寧願唔岀世
係我印象中我人生係好辛苦
點解要生我岀黎挨
讀完中五考警察又點會係窮人呢?
老老實實 呢個諗法係得連登仔先有, 出面根本唔多人認同或者有呢d 諗法
又話要每月搵幾十萬又盛, on9
反緊樓主嗰堆日日係度怨
個個都想屋企有錢 有人安排好 人生就要舒舒服服
冇呢個條件就怨天怨地 最好伸手就有錢

上面有個仲on9 話自己今時今日有車有樓 有資格怨撚返上一代
屌你計返條數 佢老豆老母個年紀 係嗰個年代根本大部分人冇書讀

連登最多人上就係90-20後
呢班人屋企好撚窮到仆街 人講佢又講 怨自己老豆老母
一係你老豆老母大病 用哂d錢 我都好同情你
一係你老豆老母本身唔係香港人 住緊公屋拎緊綜援 我都怨埋你老豆老母
公道d講
中產家庭出身既小朋友都有毒撚摺友,我大學既時候都識唔少
但係中產出身果種毒、果種摺
我見到好多係父母身教小朋友過佛系生活,對人對事果d都好隨和冇乜所謂咁,會同小朋友解釋簡樸節檢生活既好處blah blah blah,父母自己亦都身體力行做到榜樣俾小朋友睇,而且通常中產果隻慳你睇到都會覺得係慳得reasonable,而唔係慳得好寒酸果隻
呢d小朋友既人生未必係會好多姿多彩果隻,不過一般都能夠樂天知命,大個未必話搵好多但係正正常常有份ok既收入或者做公務員果d,通常份人都好nice,與世無爭果種心態

我自己屋企唔算有錢但係亦都未至於話窮
細個既時候多多少少會有complain過點解有d同學仔有既物質生活,我冇
但係自己父母會解釋返唔係俾唔起錢買呢d野,而家想留起d錢做更有意義既野
到自己大個左揀大學讀咩科、揀做咩職業既時候,父母有同我講話我自己想做乜就做,唔駛諗太多後顧之憂,佢地錢唔係話好多,但係都儲到少少,同我講有咩事都仲可以支持多我幾年,雖然我最尾都好好彩,唔需要用到佢地呢舊錢
咁到你大個諗返起,都會覺得當年呢種慳係慳得有意義
到自己出黎社會,雖然份工都係普普通通唔係話搵好多錢果隻,但係當年父母教落,自問自己理財呢方面都絕對比大部分人優勝,自己生活反而舒服過唔少家底好過我/搵錢搵得多過我既人

窮人父母好多有種心態係當左小朋友係人肉股票
佢地要個小朋友慳,剝奪佢地既生活去換取父母自己有好d既生活
小朋友拎自己父母同人地父母去比較,窮人父母好多時會即刻鬧個小朋友,話佢地唔乖
但係另一方面窮人父母又會拎自己小朋友同其他小朋友去比較,如果自己小朋友做唔到父母眼中果個standard就係廢、係垃圾、係賤種
長遠搞到連小朋友個心理同價值觀都扭曲哂
去完外國讀又點
你只係普通一個住太古既中產,如果你又唔係特別叻,只係普通洗一百幾十萬去外國讀個degree呢d,通常唔見得有乜connection,你出到黎搵工真係同公屋仔分別唔大
屋企有d積蓄呢樣咁條路點都係比普通公屋仔易行少少既,不過一千幾百萬,如果個小朋友自己唔生性,講真都好快可以冇哂...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞