窮人生仔正仆街呢個想法其實over咗

562 回覆
3252 Like 447 Dislike
唔生咪唔洗挨囉
冇講錯喎
駁唔到就講廢話
我撐窮人生仔正仆街
但我唔會怨我老豆老母
起碼佢地真係錫我,盡能力比左好多野我

利申 公屋仔
祝正評呢個post嘅所有人
下世投胎去印度落後地區
到時你地就可以完美實行你地口中嘅窮撚翻身大計
切身體會一下身處地獄做緊窮撚嘅滋味
我覺得D MK仔就做得岩
反正老豆老母都廢
咪索性軟皮蛇讀書求鳩其
出來做運輸,跟車
HEHE HAHA又一DAY無壓力
每個月係咁多啦,比到家用就比比唔到就算

打D寫字樓, 不停轉工搵咁多人工做乜
反正前後期都比窮撚父母拖累
怨父母的確冇大幫助,但就代表所有窮父母冇計劃想天生天養冇問題?
child登:印度IT好勁
窮撚練好D電腦
會有機會發圍
所以我咪話而家呢代就難講d,但係8,90 後其實認真d讀書都可以入到大學架wor, 就算唔係神科都好, 讀nurse or poly 3寶而家都叫揾到食丫,重點係唔明而家d 2x歲連登係會怨老豆老母而唔係怨自己細個無努力讀書。
你呢d咪正確思維
唔係一味死撐窮人要生仔架嘛
佢地性格好好,係印度都會做到+x哥
至少你都身體健康(我諗啦) 三餐溫飽
但好多更不堪嘅情況囉, 濕疹其實係惡魔級嚟
不過出咗世都返唔到轉頭, 只好靠自己改變
有d人其實情況唔太差, 係自己懶 唔上進啫
不過有d窮人真係唔該自量吓先好學人生呀
人地第一句就講 撐窮人生仔正仆街
假膠都唔該專業少少啦
用黎警愓自己無問題
但用來作為怪父母的籍口好有問題
怨 ? 呢D 叫警世Post, 用來警戒D想生但又冇能力養既人。
個個由細到大都剩係打順境波嘅話
咪搞到個個都係溫室小花
佢地就開心呀,其他人咪受罪囉

仲有總有人要打逆境波 有人會打順境波
你唔生,咪另一個去打
咁不如又咁識諗嘅你好好教你個仔女啦
大學大把陷阱科
乜撚野SOCSCI,MEDIA,中文,考左入去都係食屎多
真係窮既 讀大專大學都可以full grant一毫子都唔洗俾

中學肯勤力啲根本點都有回報 唔關父母事

父母影響既只不過係ig少左啲旅行相 食野相姐
人地句野係"我撐窮人生仔正仆街"呀文盲
窮到三餐不保就真係咪生啦
但話無得食好野,無得去旅行就叫窮就收皮啦
各位公屋仔想試下窮撚生仔
正仆街呢個實驗係咪岩
就來月尾,你試下今個月唔比家用
我睇下你有咩事發生

講到錢銀就係人傷感情啦
你唔好話老豆老母有幾親
上面果班再盲撐不如做呢個實驗
我認同唔應該生

唔關最近啲post事 其實一直都有人開post屌自己老豆老母
既成事實就唔好怨,做人無理由成日都諗返轉頭,怨自己怨父母亦無補於是,但窮人唔好生仔係比後生一代警惕

望下自己銀行戶口,照下鏡睇下自己放工個樣,如果做到個樣殘哂,收工返到屋企都8,9點,就無謂害左個新生命啦
佢地咪係窮人生仔既活生生例子囉
你屌到佢地收曬聲又點?個問題會自己解決左?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞